Szex hosszan és sokáig: „Nem gondolod, hogy felkantározom a Hajnit?”

Szex

„Találtam a neten egy csodás lójelmezt” – karácsonyi dupla számunk jól körüljárja, hogy fenntartható-e a korai időszak szexuális lángolása a hosszú párkapcsolatokban. Íme, egy részlet.

A szakemberek szerint három olyan alapvető életfunkciónk van, melynek hiánya vagy megvonása súlyos pszichopatológiai állapot kialakulásához vezethet: az evés, az alvás és a szexualitás. Hevesi rögtön hozzá is teszi: „A szexuális kapcsolat minőségét az egyén a saját és a másik szexuális elégedettsége alapján határozza meg.” Persze a szexuális elégedettség nem egyenlő a „nem elégedetlenséggel”, ahogy egy szexuális funkciózavar kezelése sem feltétlenül eredményez még kielégítő és boldog szexuális életet.

A pszichológusok szexmentes kapcsolatnak mondják az évi tíz szexuális aktusnál kevesebb együttlétet. Ez a becslések szerint a házasságok közel 20, a nem házas kapcsolatoknak pedig 40 százalékát jellemzi legalább kétéves időtartamban. „Ezt már a mentális egészségproblémák forrásaként nevesítik, mivel a szexualitás elfojtása, a saját vágyak megtagadása öndestruktív folyamat” – mondja Hevesi, hozzátéve, hogy a szexualitás elnyomása az egészséges szexualitás más aspektu­sainak (érintés, vágy, vonzalom) a megtagadását is jelenti. A szexuális örömök elutasítása egybecseng azzal, amit számos klinikus „szexuális anorexiaként” definiál, dr. Patrik Carnes 1997-es elnevezése után.

Amikor egy jó barátom majd tíz­éves kapcsolata a lassan három éve tartó szexhiány miatt a tönk szélére jutott, először szexjátékokat javasoltam nekik – épp akkor találtam a neten egy csodás lójelmezt. Barátom elképedve nézett rám: „Nem gondolod, hogy felkantározom a Hajnit? Ha röhejesen nézne ki, szerinted jobban megkívánnám?” Ekkor a párterápiát javasoltam, azt megpróbálták, de már az sem segített. „A legtöbben túl későn jutnak el odáig, hogy szakemberhez forduljanak – mondja erre Hevesi. – Én úgy térképezem fel, hogy a kapcsolat menthető-e, hogy felmérem, jó-e egymáshoz bújniuk legalább egy ölelésre, s megtudakolom, vonzónak látják-e még a másikat. A leggyilkosabb, ha már kialakult egyfajta averzió – például undor a szagokkal kapcsolatosan –, mert a kapcsolatot akkor már nem lehet megmenteni. A fehérnemű, a játékszerek és egyéb szexkellékek is inkább prevencióként, megelőzésként szolgálnak, egy megromlott viszonyt önmagukban nem képesek visszahozni, megmenteni. Ilyenkor a feleknek arra kell törekedniük, hogy az elválásuk minél kevesebb fájdalommal, sérüléssel járjon.”

A cikk teljes terjedelmében nyomtatott kiadásunk karácsonyi dupla számában olvasható. Ismerje meg a pikáns részleteket is – a lap még egész évben kapható az újságárusoknál.

Neked ajánljuk