30 millió forinttal támogatja az Átriumot a Fővárosi Önkormányzat

  • narancs.hu
  • 2022. július 5.

Színház

A gyorssegély első fele már hétfőn megérkezett a színházhoz.

Bősz Anett a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában azt mondta, a fővárosi önkormányzat 30 millió forintos gyorssegélyének első fele hétfőn megérkezett az Átrium Színházhoz. Az Átriumon kívül a Centrál Színház, Pintér Béla és Társulata számíthat támogatásra, írja a 24.hu.

Ahogy a lap megjegyzi: a segélyről kedden egyeztetnek az érintett intézményekkel, amelyek  korábban, a színházi évad jegybevételeiből és a taopénzekből fenn tudták tartani magukat, de a nyári szünetben, állami támogatások hiányában bezárás fenyegeti őket.

Ahogy arról néhány napja mi is beszámoltunk, az Átrium munkatársai már felmondási idejüket töltik, ugyanis nem tudják tovább működtetni a színházat a kulturális tao megszüntetése után. A színház azt írta: "Jelen pillanatban úgy áll a helyzet, hogy a következő hetekben az Átrium utolsó előadásait láthatják, akik jegyet váltottak rá. Az utolsó Az Őrült Nők Ketrecét, az utolsó Igenist, az utolsó Isteni végjátékot... és így tovább. Nem tudjuk tovább tartani a színházat".

Arról, hogy mi tette lehetetlenné a működést, a színház munkatársai egy korábbi, szerdai posztjukban írtak. Ebben elmagyarázták, hogy a kulturális tao rendszere helyett létrehozott ún. "többlettámogatási" rendszerben hiába pályáztak. Ebben "egyetlen személy döntött a támogatások elosztásáról: Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. Ezek nem pályázatok voltak, mert akkor átlátható kiírási és értékelési rendszert kellett volna létrehozni, határidőkkel, ilyesmivel, hanem kérelmek, amiket államtitkár uram saját belátása szerint bírált el" - fogalmaztak. Hozzátették, idén már ez sem történt meg, mert Fekete "már a kérelem elutasításáról sem döntött."

Egy nappal később kiderült: öt nap alatt 3 millió 635 ezer 942 forintot utaltak a nézők az Átriumnak, egyszeri támogatásként, a Mecénás Klub tagjaként, illetve „székkeresztelőként”.

Kedden pedig megérkezett a főváros támogatásának egy része is. A humán területekért felelős főpolgármester-helyettes szerint bár Budapest is szűkös keretből gazdálkodik, a főváros vezetése fel akarja hívni a figyelmet a szolidaritás fontosságára, a kulturális (és szociális) intézmények támogatására mindig biztosít forrást.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.