rés a présen

„Brad Pitt csak kétszer voltam”

Varga Gábor színész, szinkronszínész

  • rés a présen
  • 2019. április 18.

Színház

Volt már Antonio Banderas és Brad Pitt magyar hangja is, rendszeresen szinkronizál népszerű sorozatokat. Most, hogy a BBC Séta a dinoszauruszokkal magyar narrátora lett, leültünk beszélgetni vele.

rés a présen: Egy ideje kizárólag a hangoddal dolgozol, miért?

Varga Gábor: A hivatalos színházi pályámat a Pesti Magyar Színiakadémia után a Soproni Petőfi Színházban kezdtem. Számos szép szerepet eljátszottam, néhány nagy szerepálmot is, de a hat év és a szakmaiságot néha nélkülöző városvezetői döntések, melyek időnként színigazgató-váltást eredményeztek, eléggé lenyomták az én hangulatomat is.

Mire összeszokott egy társulat, jött a hír, hogy fentről szétverik. Egyszerűen eluntam ezt és váltani akartam. Közelebb jönni Pesthez. Olyannyira sikerült, hogy háromévnyi örömtelen fővárosi színházi munka után teljesen átnyergeltem a szinkronizálásra. Szerencsére egészen jól megy a dolog, így nem bántam meg egy percre sem.

rap: Most épp egy különleges paleontológiai show-műsornak kölcsönzöd a hangodat. Hogyan kerültél a Séta a dinoszauruszokkal című produkcióba, és milyen előadás ez?

VG: A Live Nationnel már elég régóta közös az utunk. Az általuk szervezett koncertek reklámszpotjait mindig én mondom fel. Tíz évvel ezelőtt szóltak, hogy menjek el egy külföldi produkció castingjára, ahol televíziós és rádiós műsorvezetők és színészek között kellett magyarul felolvasni egy szövegrészletet, aztán értelmezni és visszaadni az angolul kapott művészeti instrukciót. Mindezt középiskolai szintű angoltudással. Beválogattak. El sem hittem.

Varga Gábor színész, szinkronszínész

Varga Gábor színész, szinkronszínész

 

Kiderült, hogy a BBC Séta a dinoszauruszokkal című televíziós sorozatának az ausztrál gyártásban készült Aréna show-jához kerestek magyar nyelvű narrátort. Imádtam azt a sorozatot! Akkor még nem tudtam, milyen lesz a show, aztán utánanéztem. Leesett az állam.

rap: Mi történik a színpadon?

VG: Életnagyságú dinoszauruszok grasszálnak fel s alá. 170 millió évet ölel fel a műsor a dinoszauruszok kialakulásától egészen a 65 millió évvel ezelőtti meteorbecsapódásig, és az összes emblematikus dinót felvonultatja. Egy Huxley nevezetű paleontológus vezeti végig a közönséget a történelmen, mesélős, néha vicces, néha komoly hangulatban. Ő vezeti fel a dinókat, és ott futkos majdhogynem a lábuk között. Itt ugyanis az életnagyságú az tényleg életnagyságú.

false

A brachiosaurus valóban 12 méter magas. Elképesztő technikai apparátus dolgozik ezekkel és ezeken a monstrumokon. A nagy robotokat például 3 ember mozgatja tökéletes összhangban. Egy a lábak között kialakított kocsiban, fekve irányítja a dinó útját. Jobbra, balra, előre, hátra. A nézők felett, mögött a technikai pultban egy másik ember felel a farok, a nyak és a fej mozgásáért, egy harmadik pedig távirányító segítségével idézi elő a száj és a szem mozgását.

rap: Mi a te szereped?

VG: Én vagyok a magyar hang. Amit Huxley, vagy­is az angol anyanyelvű színész mond a porondon, azt a nézők az én hangomon hallják. Összességében nem nagy feladat, de itt Magyarországon nélkülözhetetlen.

rap: Mikor látható a produkció?

VG: Április 19-én, 20-án és 21-én látható még a műsor a Papp László Budapest Sportarénában. Aztán úgy tudom, tíz év után elbúcsúznak a dínók. Innen még mennek tovább, de újabb turné jövőre már nem lesz.

false

rap: Hol találkozhat még veled a közönség azon kívül, hogy Antonio Banderas és Brad Pitt a te hangodon szólal meg néhány kedvenc filmünkben?

VG: Brad Pitt csak kétszer voltam, Banderas is, azt hiszem, olyan hét-nyolc évvel ezelőtt. Van ezeknél frissebb szerepem is. De sosem tudom, hol vagyok látható aktuálisan, éppen az időcsúszás miatt. A Banshee, a Vámpírnaplók, a Cleveland show meg a Halálos fegyver biztos láthatók még.

rap: Nem álmodsz dinoszauruszokkal?

VG: Csak ha közeleg a magyarországi előadás időpontja.

Figyelmébe ajánljuk