Tartalom

MaNcs 31. évf. 15. sz. (2019-04-11)

Publicisztika

Borbély Gábor–Kardos András

Publicisztika

Ügyvéd vagy ügyész?

Reflexiók a Pálinkás Józseffel készült interjúhoz

Kezdjük az elején. Pálinkás József nagyon helyesen és a nyomaték kedvéért kétszer is leszögezi (az interjút lásd: „Óriási károkat okoz”, Magyar Narancs, 2019. március 28.), amit egyébként már legalább hét éve mindenki tud, hogy a filozófusok elleni totális letámadás és hajsza azzal – az akkori kormány és a máig lapító feljelentők számára – a szomorú eredménnyel zárult, hogy nem történt bűncselekmény.

Bauer Tamás

Publicisztika

Hátrálásból hegemónia

Hogyan lesz a Fidesznek mindig „igaza”?

A decemberi–januári parlamenti és parlamenten kívüli tiltakozások új eleme volt, hogy a Jobbik és az LMP ismert multiellenessége immár az egész ellenzék közös üzenetévé vált.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A rossztanulók

Szoros meccsen aratott egygólos győzelmet szombaton a dunaszerdahelyi focicsapat (DAC) a zsolnaiak ellen (gólszerző a helyi CR: Connor Ronan).

A szerk.

A szerk.

Nem kiszáll

Két hete e hasábokon arról értekeztünk, hogy az önkormányzati választásokra készülő magyar ellenzéknek a jelek szerint benőhetett a feje lágya, mert bár ráérő idejükben továbbra is elmondják mindennek egymást, némely dolgokban mintha kezdenék fölismerni az összefüggéseket.

Külpol

Külpol

Hogyan árulta el Jeremy Corbyn és a Munkáspárt Európát?

A Brexit mindvégig a Konzervatív Párt belügyének tűnt: ők írták ki a 2016-os népszavazást, jobbára ők kampányoltak a távozás mellett, és ők nem tudják azóta sem menedzselni a saját maguk okozta válságot. De a Munkáspártot és szélsőbalos vezetőjét is súlyos felelősség terheli a kialakult helyzetért.

Belpol

Belpol

A Jászság nagyhatalmú fideszes ura: hogy lett érinthetetlen Pócs János?

A Budapesttől alig több mint 100 kilométerre fekvő város nevét nem a termálfürdő vagy az itt található műemlékek tették nevezetessé az elmúlt években, hanem országgyűlési képviselője, akit a megnyilvánulásai miatt többször is lemondásra szólítottak fel. Pócs János hatalma mégis megingathatatlannak látszik. A város fejlődése töretlen – legalábbis a helyi sajtó szerint.

Nyugat.hu: nem a kormánytól függenek

Belpol

„Nem halt meg a vidéki média”

Utálja azt hallani, hogy nincs független média a fővároson kívül – ezt annak a Nyugat.hu-nak a főszerkesztője mondja, amely a Dunántúl legolvasottabb portálja. A szombathelyi szerkesztőség szerint a vidéki nyilvánosság tágítható. Elmondják, hogyan.

Előnytelen szerződések a fővárosi hulladékbizniszben

Belpol

Mindent elborít

Milliárdos kártérítési per elé néz a fővárosi hulladékkezelő cég. De korántsem a Restone-ügylet az egyetlen talányos szerződés az FKF-nél. A rossz szerződések miatt milliárdos uniós projektek dőlhetnek be.

Hatósági intézkedések ellenzéki képviselőkkel és aktivistákkal szemben

Belpol

Ahogy jólesik

A füstgyertya legálisan beszerezhető eszköz, ám ha ellenzéki képviselő kezébe kerül, a rendőrség tiltott pirotechnikai eszközről kezd beszélni. Az alábbiakban olyan esetekről lesz szó, amikor a hatóságok jogsértő módon jártak el ellenzéki képviselőkkel, civil és politikai aktivistákkal szemben.

Film
Interaktív
Zene

Koncert

Zene

Tűzbe mennek

Muszorgszkij: Hovanscsina

Ma már ugyan vajmi kevés jel utal rá, de ettől még tény, hogy úgy negyven éve a Hovanscsina nem pusztán játszott és népszerű, de egyúttal fontos opera is volt Budapesten.

Koncert

Zene

Magasabbra tette

Patricia Barber Trio, Mózes Tamara

Az amerikai zongorista-énekesnő állítólag elhatározta, hogy ha elmúlik ötven, behatóbban foglalkozik a klasszikus zenével, amit még az egyetemen tanult a pszichológiával együtt.

Könyv

Könyv

Könyv

A szökés metaforája

Colson Whitehead: A föld alatti vasút

A „földalatti vasútvonal” az USA-ban a 19. század első kétharmadában működő, rabszolgaszöktető és -mentő, abolicionista hálózat volt, mely a legaktívabb periódusának számító 1850–1860-as években mintegy 30 ezer fekete-afrikai rabszolga menekítésében működött közre.

Színház

Interjú

Színház

„Két koporsó közt”

Paolo Magelli rendező

A világhírű olasz maestro a Pesti Magyar Színházban rendezte a szerb drámairodalom egyik modern klasszikusát, Dušan Kovačević A maratonfutók tiszteletkört futnak c. fekete komédiáját, avagy humoros rémdrámáját. A rendező életútjáról, balkáni kötődéseiről és a titói Jugoszlávia avantgárd paradicsomáról beszélt a Narancsnak.

Színház

Színház

Az egyetlen normális ember

Branden Jacobs-Jenkins: Gloria

Milyen nagyszerű volna olyan színházi közegben élni, amelyben a nagy vagy kis kultú­rák kiemelkedő, díjakkal elismert drámái, lekövetve a körülöttünk lévő világ folyamatait, itthon hamar színpadra kerülnének! Száz éve egy sikerdarab nyomban magyar színpadon landolt, ma már ennek nyoma sincs. Mintha nem érdekelné a magyar színházat, miről írnak a világban a kortárs írók.

rés a présen

Színház

„Brad Pitt csak kétszer voltam”

Varga Gábor színész, szinkronszínész

Volt már Antonio Banderas és Brad Pitt magyar hangja is, rendszeresen szinkronizál népszerű sorozatokat. Most, hogy a BBC Séta a dinoszauruszokkal magyar narrátora lett, leültünk beszélgetni vele.

Gasztro
Lokál

Bauhaus-emlékév Németországban

Lokál

Árván a rengetegben

Javában zajlik Németországban az utóbbi időszak legjobban beharangozott és legköltségesebb emlékéve. Ezeregy program, botrány, Gropius dögivel, elsikkadó lényeg és a kihagyhatatlan Berlin.

Sport

Vérdopping

Sport

Ömlesztett sikerek

Egy újabb doppingdoktor és számos sportoló lebukása ismételten rávilágított arra, hogy az illegális teljesítménynövelés gyakorlata napjainkban is töretlen.

Mikrofilm

Tévétorrent

Mikrofilm

Aprómunka

Manhunt

Megtörtént eset alapján; a szerző saját emlékiratát adaptálta – ha ezt látjuk, jó okunk van rosszat sejteni, másfelől a brit rendőrsorozatok ritkán okoznak csalódást.

Film

Mikrofilm

Hústánc

Gaspar Noé: Eksztázis

Bár az irányzat már túl van ezredfordulós zenitjén, Gaspar Noé még mindig az ún. új francia extrémizmus kitartó művelője.

Interjú

Mikrofilm

„Nem vagyok provokatőr”

Gaspar Noé filmrendező

A francia film argentin születésű botrányhőse új filmmel jelentkezik, az Eksztázis már látható a mozikban. Párizsban találkoztunk vele.

Film

Mikrofilm

Választhatja-e a békés életet az, akinek múltja vérben ázik?

Jacques Audiard: Testvérlövészek

Ha egy western főhőseit Sisters testvéreknek hívják, az már önmagában árulkodó, de ugyanilyen sokatmondó, ha azt a bizonyos westernt egy francia rendező jegyzi, akinek legkedveltebb témái a bűn és az emberség mibenléte, s ez pedig az első kiruccanása Hollywoodba.