rés a présen

„Hangos, félelmektől mentes és szabad”

  • rés a présen
  • 2023. november 22.

Színház

Lindy Larsson színész

rés a présen: Hogyan kezdődött a színészi karriered?

Lindy Larsson: Tizenhat voltam, elkezdtem színiiskolába járni, de ez még korántsem volt garancia arra, hogy színész leszek, mert elég visszahúzódó, szégyenlős gyerek voltam, akit ráadásul folyton molesztáltak a suliban. A színészethez az adott erőt később, hogy olyan akartam lenni, amilyen azelőtt nem: hangos, félelmektől mentes és szabad.

rap: Már hivatásos színészként hogyan alkottad meg a Tschandala – a roma verzió (Svédország sötét titkai) című független produkciódat?

LL: Ez az első önálló produkcióm. Természetesen jött, mint egy következő lépés, amelyet meg kellett tennem. 2017-től részt vettem a berlini Maxim Gorki Theater Roma Armee (Roma hadsereg) című előadásában, tudtam, hogy mesélnem kell a svéd romákról. 2015-ben alakítottuk meg a Lindy and Bon Bon Band nevű csapatot, amelyet a Tschandala bemutatása után néha Bengalo Band néven is emlegetnek. (A bengalo őrültet jelent a skandináv romani nyelvben.) 2016-ban tartottunk egy színházi koncertet is a koppenhágai Teater Republique-ban Frida Kahlo művei kapcsán.

rap: A Tschandala a 6. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál nyitó előadása lesz november 27-én Budapesten, az Eötvös10-ben. Mit kell tudnunk róla?

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!