Kovalik Balázs operarendezésével nyit a bayreuthi operaház

  • narancs.hu
  • 2017. június 23.

Színház

Továbbra is Németországba kell menni, ha Kovalik-operát akarunk nézni.
Több mint öt éven át tartó felújítási munkák után, 2018. április 12-én nyit meg újra a bayreuthi Markgräfliches Opernhaus.
Az UNESCO Világörökségi Listáján szereplő bayreuthi operaház a kevés fennmaradt XVIII. századi barokk színház egyike. A jövő évi ünnepélyes megnyitón a müncheni August Everding Theaterakademie mesterszakos hallgatói Johann Adolph Hasse Artaserse című operáját mutatják be Kovalik Balázs rendezésében, a Hofkapelle München zenekarával, Michael Hofstetter vezényletével. A műsorválasztás érdekessége, hogy 1748-ban is ezzel a Hasse-operával avatták fel az akkor épült operaházat.
false

Kovalik Balázs 2010 óta tanít a müncheni August Everding Bajor Színházi Akadémián, ahol korábban ő maga is tanult. Évekkel ezelőtt azért hívták az intézménybe, hogy felépítse az opera-mesterképzést, és aztán maradt is. Azóta, hogy 2010. június 30-án lejárt megbízott művészeti igazgatói szerződése a Magyar Állami Operaházban, amit az intézmény akkori főigazgatója nem hosszabbított meg, nem rendezett a magyar operában – viszont (a tanítás mellett) Németország legnevesebb operaházaiban dolgozik.

Figyelmébe ajánljuk