rés a présen

Kávézó a tengerparton

  • rés a présen
  • 2023. március 1.

Színház

Bíró Bence dramaturg

rés a présen: Legfrissebb munkád, a Ki ölte meg az apámat című előadás február 28-tól látható a Jurányiban. Kikkel dolgoztál benne?

Bíró Bence: Tavaly készítettünk Szenteczki Zitával egy vizsgaelőadást a végzős bábosztálynak. Tudtuk, hogy szeretnénk még velük dolgozni, Zita pedig már anno is gondolkozott ebben az anyagban. Ez egy kortárs francia kisregény, gyakorlatilag egy emlékfolyam, korunkbeli a szerző, Édouard Louis, aki az apjával való kapcsolatát vizsgálja, illetve társadalmi-politikai kontextusban értelmezi a személyes történetüket. Pallai Mara friss fordításán Zitával és Kovács Domokossal közösen dolgoztunk, a próbákon pedig igyekszünk megtalálni a megfelelő arányokat szöveg, tánc és zene között. Egy műfajilag bajosan behatárolható, izgalmas formai kísérlet van készülőben.

rap: Kinek ajánlanád az előadást?

BB: Hiába a francia szerző, a történet rólunk, kortárs magyar állampolgárokról szól, illetve a mi felelősségünkről a szüleink és a környezetünk iránt. Egyszerre költői és direkten szókimondó előadás lesz. A történet maga nagyon intim, mi pedig a szerző szándékai mentén merünk pátosszal és igyekszünk humorral is fogalmazni. Legyen még két hívószó a szolidaritás és az empátia.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk