Kultúrharc takaréklángon – színházi pályázatok a fővárosban

  • Hamvay Péter
  • 2014. október 9.

Színház

Tarlós István a jelek szerint nem akar a választások előtt újabb kultúrpolitikai botrányt, ezért várhatóan csak október közepe után írják ki a Centrál Színház már augusztusban esedékessé vált magánosítási pályázatát. Csúszik az Örkény István Színház vezetői pályázata is.

Mácsai Pál 2001 és 2004 között a Madách Kamara vezetője volt, majd 2004-ben elérte, hogy a  színház önálló legyen, s ő lett az Örkény István Színház alapító igazgatója. Mácsai soha nem titkolta, hogy nem rokonszenvez a jelenlegi politikai kurzussal, bár nyílt összeütközése mégsem volt vele. Sőt az Örkény vezetőjeként kiváló kapcsolatot épített ki a helyi fideszes polgármesterrel, 2014-ben pedig Kossuth-díjat kapott. Mácsai többször kijelentette, újra pályázni fog.

false

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Június végén határozott a Fővárosi Közgyűlés a Centrál Színház magánosításáról, a döntés szerint augusztus 31-ig kellett volna kiírni a pályázatot. Igaz, Tarlós Istvánnak november 30-ig kell a közgyűlés elé terjeszteni a szerződést, így még van idő egy pályázat lebonyolítására. A teátrum értékét a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. 192 millió forintban állapította meg: ez a minimum vételár. Bár a határozat szerint nyilvános pályázat lesz, az a kikötés, hogy a nyertesnek meg kell tartani a színház művészeti profilját, tovább kell játszani a repertoárt, továbbá igazgatói mandátumának 2016 elejei lejártáig Puskás Tamást is alkalmazni kell, egyértelművé teszi: a szintén nem épp fideszesnek tartott Puskás lehet a befutó, ha vissza nem táncol a főváros.

A Pesti Magyar Színház és az Operett esetében nem kellett félni a felhajtástól az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hiszen inkább a jobboldalhoz köthető jelöltek között folyt a versengés. A Pesti Magyar Színház pályázata le is futott. Hiába rázta gatyába az adósságokban úszó teátrumot Őze Áron, nem ő nyert. A döntés után kiadott Nincs semmi baj című közleményéből  kiderült, Őze  nem akar frontot nyitni a kormánnyal szemben. A szeptember 30-i társulati ülésen azt is elmondta, szeretne az új vezetés alatt színészként továbbra is a színházban dolgozni, addig pedig a zökkenőmentes átadás-átvétel a legfontosabb feladata. Őze pályázata olvasható az interneten is, míg a győztes Zalán Jánosét nem kaptuk meg, így nem tudjuk a kettőt összevetni. A szakmai bizottságot mindenesetre meggyőzte Zalán elképzelése, mert őt támogatta.  Jó politikai kapcsolataira utal egyébként, hogy év elején  a miniszter kinevezettjeként tagja, sőt rögtön elnöke lett a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Színház- és Táncművészet Kollégiumának. Zalánra, bár végzett színész, csak a Kisváros Gróf András hadnagyaként emlékezhetünk. Színészi, különösen színházi múltja elhanyagolható, ellenben sikeres üzletember. Több televíziós csatorna magyarországi működtetésében vett részt, vezette a magyarországi Eurosportot, majd az Eurosport 2-t, és részt vett többek között a National Geographic Channel magyar nyelvű adásainak indításában, valamint a Hallmark Channel, az Animal Planet, a Warner Bros. Cartoon Network magyar nyelvű adásainak gyártásában. Övé a Masterfilm Digital nevű sikeres szinkronstúdió; volt olyan év, hogy egymilliárd forint fölötti bevételt könyvelt el. A céget 1998-ben hárman alapították, egyikük az a Bor Zoltán, akit Balázs Péter 2007-ben a szolnoki Szigligeti Színházba hívott produkciós vezetőnek. Ő készítette Balázsnak a Vígszínházba beadott pályázatának gazdasági fejezetét is. A Pesti Magyar Színházról korábban felröppent az a hír, hogy akár a Nemzeti Színház részeként gyermekszínházzá válhat. Zalán János január elsejével veszi át a teátrumot.

Az Operett Színházról kedden döntött az emberi erőforrások minisztere, és Kerényi Miklós Gábor eddigi direktor helyett tanácsadója, Lőrinczy György pályázta meg a posztot. November elsejével ő vezeti a színházat, a szakmai bizottság egyhangúlag támogatta Bozsó József színész, rendező és Tokody Ilona operaénekes pályázatai ellenében. Kerényi művészeti vezetőként dolgozik majd a színházban.

A többi fővárosi direktori széket a választások utáni években kell újraosztani. Eszenyi Enikőt másfél évre választották, épp azért, hogy Tarlós elkerülje a Balázs Péter kinevezésével vagy ki nem nevezésével járó csinnadrattát. Máté Gábornak a Katona, Bálint Andrásnak a Radnóti, Nemcsák Károlynak a József Attila Színház élén 2016 januárjában jár le a mandátuma. Azt már tudjuk, hogy a 71 éves Bálint András nem pályázik újra. A pletykák szerint több jobboldali színházi személyiség aspirál a Radnótira. A Madách Színház élén álló Szirtes Tamás mandátuma 2016 decemberével jár le, ahogyan Dörner Györgynek is az Új Színház élén. A Tháliát vezető  Kálomista–Bereményi párosnak is van még két éve.

Figyelmébe ajánljuk