Megszólalt Máté Gábor a Gothár-ügyben: "könnyebb lenne, ha több mindent elmondhatnék"

  • narancs.hu
  • 2019. november 27.

Színház

A 24.hu-nak adott interjúban mindent elmond. Vagy nem teljesen.

Egy hete tudható, hogy Gothár Péter a Katona József Színház munkatársa az a személy, akit a színház azonnali hatállyal kirúgott "erkölcsi határokat átlépő" viselkedése miatt. A színház eddig csupán egy szűkszavú közleményt adott ki. Sokféle történetet, információt lehetett hallani, de az intézmény, élén Máté Gáborral elzárkózott a válaszadás elől, pedig kérdése sokaknak volt és van a zaklatási ügyben.

Máté Gábor igazgató most a 24.hu-nak adott interjút, amiben igyekszik válaszolni a felmerülő kérdésekre.

Az igazgató a jogi szituációt vázolja. Elmondja, hogy az érintett védelme érdekében nem mondtak eddig a közleményen túl többet, és lényegében most sem oszt meg különösebb részleteket a történtekről. "Tudom, hogy ez kívülről nézve gyanúsnak tűnik és bosszantó, higgye el, nagyon megszenvedjük. Sokkal könnyebb lenne nekünk, ha több mindent elmondhatnák" – magyarázkodik az igazgató.

Azt mondta, az eset után értesült az általa csak kéretlen közeledésként megfogalmazott esetről. Akkor az érintettől Gothár bocsánatot kért, és az ügyet, mivel az érintett nem akart jogi eljárást kezdeményezni, lezártnak tekintették. Ám 11 hónappal később az érintett mégis az üzemi tanács elé akarta vinni az ügyét. Ennek összehívását követően történt meg Gothár elbocsátására, majd a szűk szavú közlemény kiadására.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Máté megmagyarázza, miért nem nevezték meg először Gothárt. Szerinte személyiségi jogait nem lehetett megsérteni. Gothárhoz fűződő személyes viszonyáról is vall az intézmény vezetője, hisz' 41 éve ismerik egymást. Máté Gábor szerint ezelőtt "konkrét" zaklatási történetet nem hallott a rendezővel kapcsolatban:

"Az „évek óta mindenki mindent tudott” fordulat jól hangzik, de nem igaz."

Máté Gábor utólag úgy látja, lehet, hogy másképp kellett volna kezelnie a történteket. "Sajnálom, hogy akkor nem vontam be azonnal az ügy kezelésébe az üzemi tanácsot, vagy hogy nem tettem azonnal drasztikusabb lépéseket az elkövetővel szemben. Megbántam ezt."

De azt is elmondja, "...meg kell mondjam őszintén, hogy nem voltunk felkészülve ilyen mértékű támadásokra". Vagyis az igazgató az alapvető információigényt, a kérdésfeltevést, az érdeklődést ismét csak támadásként értékeli.

Közlése szerint nem merült fel, hogy lemond igazgató posztjáról.

"A történtek az egész társulatot mélyen megrázták, az utána következő reakciók erre még rátettek. Idő kellett, hogy túl legyünk az első sokkon."

A Magyar Narancs egy héttel az ügy kirobbanása előtt készített nagyinterjút a Katona igazgatójával. A sors iróniája, hogy az interjú nagy részében a #Metoo mozgalomról, illetve egy fiktív zaklatási történetet feldolgozó új, a Szép csendben című filmjéről beszélgettünk. Mint utólag kiderült, a Gothár-ügyben már rég folyt a belső vizsgálat, Máté Gábor pedig erről egy szót sem szólt az interjúban – utólagos magyarázat szerint nem akarták kommunikálni az ügyet, amíg a feltáró munka le nem zárult. Viszont sok mindent mondott arról, mit gondol általában a zaklatási ügyekről.

A Gothár-ügyről csütörtökön megjelenő legfrissebb lapszámunkban a szerk. ír.

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?