OSZT – Új Országos Színházi Találkozót szerveznek a POSZT után vagy helyett

  • narancs.hu
  • 2023. november 28.

Színház

A kezdeményezésnek 2024-ben Kaposvár ad otthont. A koncepció felvet néhány kérdést.

"A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseménye", az Országos Színházi Találkozó 2024. június 10. és június 16. között Kaposváron kerül megrendezésre. A rendezvény házigazdája a kaposvári Csiky Gergely Színház lesz, amely izgalmas programokkal, friss lendülettel és meghitt atmoszférával várja a színházművészet iránt érdeklődőket" – közölték a szervezők.

Eszerint a több éve megszűnt POSZT után, megpróbálnak csinálni valamit helyette, de már nem Pécsen. Bár, mindezt úgy próbálják meg eladni, mintha a hagyomány folytatódna, és nem egy egészen új kezdeményezésről lenne szó, más formában.

"A kaposvári Csiky Gergely Színház örömmel vállalta a nagy múltú találkozó házigazdaságát, és a színházi élet meghatározó pillanatainak új megvilágítását ígéri a résztvevőknek. A rendezvény keretében lehetőség nyílik színházaknak, érdeklődőknek és a Kárpát-medencei színházi szakmának egyaránt, hogy megmutassák tehetségüket és találkozzanak az ország különböző pontjairól érkező kollégáikkal" – áll a közleményben.

A találkozóra hazai és határon túli állandó játszóhellyel rendelkező, kőszínházi társulatok jelentkezését várják az Országos Színházi Találkozó szakmai válogatói. A színházaktól olyan műsoron lévő vagy jelenleg készülő előadások jelölését várják a szervezők, amelyek bemutatójának dátuma legkésőbb 2023. december 31. A korábbi évadokban bemutatott, de műsoron tartott előadások szintén jelölhetők. Egy színház esetén egy nagyszínpadi és egy kamaraszínpadi előadás ajánlására van lehetőség, műfaji megkötés nélkül.

Vagyis a korábbi szakmai válogatók munkája helyett az intézmények saját előadásaikat nevezik, amiket aztán egyelőre nem világos, milyen módon, vélhetően szelektálnak, vagy nem.

A rendezvény célja a színházi sokszínűség megünneplése, a szakmai kapcsolatok erősítése, amely – nem utolsó sorban -felejthetetlen élményt nyújt a közönség részére is. Az Országos Színházi Találkozó 2024-es eseménye új korszakot nyit a színházi világban. A szervezők különös figyelmet fordítanak arra, hogy az Országos Színházi Találkozó ne csupán egy rendezvény legyen, hanem egy valós találkozásokra és szakmai eszmecserékre alkalmas tér. A programok teljesen megújulnak, és reagálnak az elmúlt évek rendezvényeinek tapasztalataira, egy kifinomultabb és még gazdagabb élményt ígérve a résztvevőknek és látogatóknak – közölték a szervezők.

"A 2024-es Találkozó azt képviseli, hogy a Színház nemcsak a művészi kifejezés kiállítótere, hanem egy olyan hely, ahol az alkotók megoszthatják gondolataikat és tapasztalataikat, együtt építve a színházi közösségek közötti erősödést."

Már csak az a kérdés, mely intézmények fogják nevezni az előadásaikat, vagy ha távol maradnak, miért teszik. Megmarad-e az esemény a Teátrumi Társaság belső körének, vagy szélesebb körben tartanak egy nem szakmai alapú seregszemlét.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk