ZSINÓRPADLÁS

Snoblesse Oblige 2024/tavasz

  • Narancs
  • 2024. február 28.

Színház

színházi programajánló

Így mulatok, úgy mulatok / Jó italokat hozatok, egy nótát is elhúzatok! / Úgy mulatok, mint egy úr / Mint egy finom úr.

(Gábor Andor: Mágnás Miska)

március 1. péntek 19.00 Medea gyermekei

A Narratíva Kollektíva projektjének kiindulópontja Medea mitológiai alakja maga, a szöveg alapját pedig Euripidész és Jean Anouilh drámája, valamint Franz Grillparzer Az aranygyapjú trilógiája adja. Egy előadás az idegenségről és a kívül­állásról. A címszerepben Pető Kata, rendezte Hegymegi Máté.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

március 1. péntek 19.00 Apró véres balladák

„Nincsenek véges történetek. Az emberek elmúlnak, de a cselekedetek nem. Örökös egy folyás az élet. Bajos volna hát belátni, s mi gyönge szemű emberek ezért aprózzuk föl esetekre. Ígyen csináltunk a nagy folytonosságból kis történeteket.” A Forte Társulat előadása Ady Endre novelláiból, Lukács Miklós zenéjével.

(Szkéné Színház, Bp. XI., Műegyetem rkp. 3.)

 

március 1. péntek 19.00 Országépítők

Mire juthat egy roma család három generáció alatt a 60-as évektől napjainkig? A Balogh Rodrigó és Illés Márton által írt és rendezett előadás a Független Színház Magyarország Apák és fiaik trilógiájának utolsó része. Másnap is.

(FüSzi, Bp. IX., Páva u. 30.)

 

március 1. péntek 19.00    Prudencia Hart különös kivetkezése

Minden megtörténik, ami megtörténhet… És az is, ami nem…

A David Greig művéből, Závada Péter fordítása alapján készült vadonat­új előadás, Kovács D. Dániel rendezésében. A legközelebbi időpontok: március 5. és március 23., utóbbi a Budapesti Színházak Éjszakája keretében.

(Stúdió K Színház, Bp. IX., Ráday u. 32.)

 

március 2. szombat 19.00    Kilenc koffer – bemutató

Az előadás a magyar holokausztirodalom egyik remekművén, a zsidóüldözés és a koncentrációs táborok poklát feltáró regényen alapul, követve az író és a kilenc koffer útját. A Zabhegyező alkalmi színházi társulás előadását Zsolt Béla regénye alapján színpadra alkalmazta Schallinger Richárd és Molnár-Keresztyén Gabriella.

(Bálint Ház, Bp. VI., Révay u. 16.)

 

március 2. szombat 19.00    Csodálatos vadállatok

Polaroid képek egy szétesett család évtizedeken át hurcolt, soha fel nem oldott szorongásairól, és az egész mai világ elidegenedő, vergődő magányáról. A Forrás Művek Színtársulat felolvasószínházi előadása Tóth Zsuzsanna rendezésében Garaczi László hírhedt és emblematikus kísérleti darabjából.

(Kettőspont Színház, Bp. IX., Ráday u. 39.)

 

március 3. vasárnap 16.00    Meg se kínáltak

Bödőcs Tibor kocsmaregényéből Enyedi Éva írt színdarabot, aztán az egészből Keresztes Tamás rendezett egy Thuróczy Szabolcs-monodrámát. Oszkár nosztalgikusan költői, néhol sokkolóan ismerős és karcos világa ezt követően legközelebb március 10-én 20.00-kor elevenedik meg a nézők szeme előtt.

(6SZÍN, Bp. VI., Jókai u. 6.)

 

március 3. vasárnap 19.00    Oidipusz – bemutató

Robert Icke izgalmas, kortárs változatában Oidipusz egy nagy jövő előtt álló, a miniszterelnöki pozícióért jó esélyekkel induló férfi, aki teljes átláthatóságot ígért válasz­tói­nak. Nincs több mismásolás, eltussolás, a régi aktákat is újranyitják. Aztán a győzelem kapujában szembesül vele, hogy semmi sem az, aminek látszik. A görög mitológia talán legismertebb lélektani krimijének újragondolása, Szikszai Rémusz rendezésében, Kováts Adéllal a főszerepben. Március 5-én, 18-án és 27-én is látható.

(Radnóti Színház, Bp. VI., Nagymező u. 11.)

 

március 4. hétfő 19.00    Vérvörös törtfehér méregzöld

„2195-ben én kezdő rendőrként a Győr-Moson-Sopron Megyei Alispán Úr, Osztojkán Frodó parancsnoksága alatt teljesítettem szolgálatot járőrként. Már akkor is elsivatagosodott a Rábaköz déli régiója, de a nyolcvanötös és nyolcvanhatos főutak csornai hármas kereszt­útjánál működött még egy akkumulátor töltőállomás, ahova április 23-án, huszonháromóraharminckor riasztottak engem.” Szophoklész Oidipusz király című drámája nyomán írta Pintér Béla, előadja a társulata.

(UP Rendezvénytér, Bp. IV., Szent István tér 13–14.)

 

március 5. kedd 19.00    Hannibál tanár úr

Fábri Zoltán mára klasszikussá vált filmje alapján egy tanár, Nyúl Béla meghurcolásáról. A címszereplő Mucsi Zoltán, rendezte Vidovszky György. Másnap ismétlik, aztán még többször is az utolsó évad végéig.

(Átrium, Bp. II., Margit krt. 55.)

 

március 7. csütörtök 19.00    Az égő ház

A Forte Társulat előadása Misima Jukio négy egyfelvonásos darabjából készült. Egy szerelmespárról, aki legyezőt cserél. Egy fiúról, aki szerelmes lesz a mostohaanyjába. Két bolti eladóról, aki átveri a főnökét. És egy apáról, aki nem látja, hogy a családja szét fog esni.

(Szkéné Színház, Bp. XI., Műegyetem rkp. 3.)

 

március 8. péntek 11.00    Kár

A Kreatív Európa Program támogatásával megvalósuló The Bird Experience című projekt keretében Magyarországon Szabó Réka rendező és alkotótársai hozták létre ezt a közösségi színházi előadást a veszteség témakörében, tizenkét hivatását vesztő emberrel és a Madárral. Ezen a napon 19.00-től újra látható, aztán másnap 20.00-tól, majd március 10-én ismét 11.00-től.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

március 9. szombat 19.00    Szappanopera

Spiró György egyfelvonásos vita­drámája Budapesten játszódik a 2000-es évek elején. Úgy indulunk, hogy egy kárpótlási ügynök csönget be egy nőhöz. Hogy a zsidó kárpótlás miatt jött. A Fórum Színház és a Szentendrei Teátrum koprodukciójában született szembenézős előadást Németh Kristóf rendezte. Járó Zsuzsa, Kenderes Csaba, Faragó András, Kiss Anna Laura, Náray-Kovács Zsombor és Dániel Vali játsszák.

(6SZÍN, Bp. VI., Jókai u. 6.)

 

március 10. vasárnap 19.00    SzexEd: Kabaré

Mikor veszítsem el? Hogyan kell elmenni? Ti már hányszor? Ilyen és hasonló kérdésekkel foglalkozik a Hétpróbás Társulat szőrdémonikus, testnedvszellemes méretkommandója: Lestyán Attila és Szabó Veronika ebben az új szexedukációs kabaréban kudarcos és élvezetekkel teli helyzeteken megy keresztül.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

március 14. csütörtök 19.00    Az ajtó

(English friendly)

„My own scream alarms me. I killed Emerenc.” Az előadás mostantól angol nyelven is élvezhető, felirattal.

(Örkény Színház, Bp. VII., Madách tér 7.)

 

március 14. csütörtök20.00    Midnight Oil – bemutató

A világ két távoli pontjáról érkező táncosok együttese saját kulturális hagyományaik és egyéni tapasztalataik megosztása révén találnak közös terepet. A hazai Hodworks társulat és a hongkongi Unlock Dancing Plaza alkotóinak közös munkája. Másnap ismételnek.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

március 17. vasárnap 15.00    Lavina

Egy családi utazásról szól nagy meglepetésekkel. Váratlanul lezúdul egy lavina és magával sodor sok illúziót, önáltatást, hamis ábrándot – de a család megmenekül. Ruben Östlund és Tim Price fekete komédiája a Katona József Színház és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében készült, Pelsőczy Réka rendezte. 19.00-től ismétlik.

(Belvárosi Színház, Bp. VII., Dohány u. 1/A)

 

március 22. péntek 19.00    In Our Time

A mi időnkben volt őrültebb, kifordultabb a világ, vagy Örkényében? A Tehátrum Színjátszótér csapata Örkény egyperceseinek segítségével keres válaszokat, magyarázatokat, megfejtéseket mai világunk érthetetlen, értelmetlen jelenségei­re. Rendezte: Papp Orsi. Másnap újra látható.

(Kettőspont Színház, Bp. IX., Ráday u. 39.)

 

március 23. szombat 11.00    A kíváncsi kiselefánt

Rudyard Kipling nyomán írt mesejáték óvodásoknak Homonnai Katalin és Spilák Lajos szereplésével. A „leporelló képeskönyvek” technikáján alapuló, Henri Rousseau-t idéző festői dzsungelvilágot Németh Ilona tette színpadra élő zenével.

(Stúdió K Színház, Bp. IX., Ráday u. 32.)

 

március 25. hétfő 13.30    Kimondva-kimondatlanul

Indul az idei kétnapos Tantermi Színházi Szemle sok komplex színházi nevelési előadással. Szivák-Tóth Viktor rendezte az elsőként látható produkciót a KB35 Színházi Nevelési Társulatnak a társulat improvizációiból. A téma az állandó poénkodás, a közös bulik, a zaklatás, a bullying a munkahelyen. 16 éven felülieknek ajánlják.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

március 25. hétfő 16.00    Szentmihályi Hajnalka leszámolja önmagát – bemutató

Hajninak nem tetszik önmaga, pedig úgy tűnik, a barátai elfogadják. Hajni gondol egyet, és többé nem lesz olyan, mint amilyen. És jön Misu, aki minden, ami Hajni nem akart lenni. Hajni pedig leginkább semmilyen nem lesz. A DanteCasino friss tantermi ifjúsági előadását Kenéz Ágoston írta és rendezte. 16 éven felülieknek. Szereplők: Ács Petra, Csarkó Bettina, Georgita Máté Dezső és Juhász Tibor.

(Jurányi Ház, Szkéné Terem, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

március 26. kedd 19.00    GisL

A Giselle a 19. századi romantikus balett stílusteremtő remekműve, címszerepe minden balerina álma. A produkció valódi kuriózum – a Győri Balett előadásában e misztikus, egyszerre gyönyörű és borzongató történet ezúttal Lajkó Félix zenéjével kel új életre. A koreográfus Velekei László. Másnap ismétlés.

(Müpa, Fesztivál Színház, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

március 28. csütörtök 19.00    Ketten – akadálymentes bemutató

25 éves a Tánceánia, az ArtMan Inkluzív kortárstánc-együttese. A tánc szabad terepén teremtenek most a korábbiaknál is nagyobb szabadságot, új szintre emelve

a közös alkotást. „SHOWTIME, folks! A sikerről, a pénzről és a csillogásról ezúttal nagyvonalúan lemondunk, de lesz helyette flitter, duettek, határfeszegetés, őszinteség, egymásra figyelés” – üzenik az alkotók: Barkó Tamás, Farkas Dorka, Gál Eszter, Kalácska Levente, Kálmán Ferenc és Tóth Károly.

(Eötvös 10, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

március 28. csütörtök 20.00    Rokonok – bemutató

Az a szerencsétlen rokon, akinek lesz egy szerencsés rokona, rögtön maga is kicsivel szerencsésebb. És akkor a lyuksógorokról még nem is beszéltünk. Móricz Zsigmond Rokonok című regénye alapján Preiszner Miklós, Znajkay Zsófia, Peer Krisztián és Mózsik Imre írta, a díszletért Gothár Péter, a koreográfiáért Duda Éva, a zenéért a Carson Coma felel. Rendezte: Vajdai Vilmos. Másnap ismét.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

április 5. péntek 19.30    Rothadó madarak

A történetből felsejlik egy öngyötrő, széthúzó, generációs átkokat hordozó család képe, és születik egy sírós-röhögős punkopera egy igaz történet alapján. Holdosi József Hajh, cigányok, hajh, kányák, valamint Kányák című írásainak felhasználásával írta és rendezte Balogh Rodrigó. Játsszák: Varga Dávid és Balogh Orsolya. Másnap is.

(FüSzi, Bp. IX., Páva u. 30.)

 

április 5. péntek 20.00    Figyelem megzavarására alkalmas

Kelemen Kristóf dokumentumszínházi előadása az online tér rejtett mechanizmusairól, a megszólalás lehetőségeiről és a figyelmünk áruvá válásáról. Civil résztvevők osztják meg a személyes történeteiket és tapasztalataikat a színház médiumán keresztül. Az előadást másnap ismétlik.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

április 6. szombat 11.00    Ki a legjobb manó?

A Keleti István Művészeti Iskola végzős hallgatói idén is lehetőséget kapnak arra, hogy tanáraikkal végzett éves munkájuk eredményét megmutassák kicsiknek és nagyoknak. Az ifjú bábszínészek zenés bábelőadását 3–8 évesek számára a Kolibri Színház alapítói hozták létre, Szívós Károly írta, Török Ágnes rendezte. Május 4-én újra látható.

(Müpa, Üvegterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

április 12. péntek 20.00    Zöld – bemutató

Kalle Nio finn újcirkusz-sztár harmadszorra lép a Trafó színpadára, és ezúttal maga a színpad az előadás főszereplője. Ez az állandó változásban létező köztes tér, a lehetőségek végtelen tárháza, ahol bármi megtörténhet, ám közben minden csupán játék és semmi sem valós. Előtte 19.00-kor Miika Pelkonen többszörös finn bűvészbajnok és a kártyamágia Európa-bajnok előadása, A trükk, amit nem lehet megmagyarázni látható ingyenesen. Másnap 15.00-tól és 20.00-tól mindkettő újra.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

április 14. vasárnap 19.00    Bocs, félrement

Stephanie boldogan éli a hű feleségek életét: gondoskodik a háztartásról, neveli a gyerekeket – aztán egy napon kap egy saját számítógépet. Be is csap a mennykő. A nagy sikerű off-Broadway komédia valós történeteken alapszik. Schruff Milán, Kovács Patrícia, Járó Zsuzsa, Mészáros Máté és Péter Kata előadásában.

(Belvárosi Színház, Bp. VII., Dohány u. 1/A)

 

április 14. vasárnap 19.00    Közeleg az idő

Egy időtlen Line Knutzon-darab az emberi kapcsolatokról a Nézőművészeti Kft. humoros előadásában, amelyben egy 55 éves kislány kénytelen kibogozni az összekuszált életeket. Kovács Lehel rendezte, másnap is látható.

(Szkéné Színház, Bp. XI., Műegyetem rkp. 3.)

 

április 17. szerda 19.00    Liliom

(English friendly)

Molnár Ferenc darabja angol felirattal.

(Örkény Színház, Bp. VII., Madách tér 7.)

 

április 19. péntek 19.00    h.ml.t – bemutató

A Hamlet budaörsi és Alföldi Róbert-féle verziója Fröhlich Kristóf címszereplésével. Nincsenek már áprilisra jegyek, csak hírül adjuk, hogy majd májusra talán előrendelésben lehet próbálkozni.

(Budaörsi Latinovits Színház, Budaörs, Szabadság út 26.)

 

április 21. vasárnap 10.15    A hisztis királykisasszony

A Hab a tortán! mesesorozat különkiadásában Tenki Dalma és Georgita Máté Dezső zenés, interaktív mesedarabja következik. Egy laza kaland az Óperenciás-tengeren túlra, amelyben lesznek tündérek, lidércek, ördögök, hippogriffek és még egy kutyus is csatlakozik. Az előadás után délig kézműveskedés lesz, szokás szerint az előadás témájában, valamint olvasókuckó és Pagony könyvvásár.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

április 25. csütörtök 19.00    Jóccakát – bemutató

Én vagyok én, te vagy te. Ki a hülyébb, én vagy te? Gyerekkorunk jókedvű, becsapós kérdésére nehéz volna jókedvűen felelni ma már. Erről is szól Horváth Péter darabja, amelyet hajdani főiskolás évfolyamtársa, Ascher Tamás rendez. Másnap ismétlés.

(Katona Kamra, Bp. V., Ferenciek tere 4.)

 

április 26. péntek 19.00    Mefisztóland – bemutató

A berlini Maxim Gorki Theater felkérésére írta ezt a darabot 2015/

2016-ban Dömötör András rendező, Laboda Kornél és Benedek Albert triója. Mefisztóland fővárosának ünnepelt színházában játszódik, ahonnan – nagyon úgy fest – mennie kell az eddigi igazgatónak. Másnap és harmadnap is.

(Katona József Színház, Bp. V., Petőfi S. u. 6.)

 

április 29. hétfő 19.00    A hattyú/The Swan (English friendly)

The Swan is a masterpiece of comedy: witty, brilliant, bright and ironic. Beatrix, the head of a de­throned aristocratic family, aims to regain the old glory and power of the family, at any price. Her only chance to succeed is her daughter: Alexandra. Felirattal.

(Örkény Színház, Bp. VII., Madách tér 7.)

 

május 10. péntek 19.00    A tanítónő

Magyar klasszikus az évad utolsó bemutatója a Radnótiban, egy falusi életkép két felvonásban, a Mohácsi testvérek átdolgozásában. Bródy Sándor 1908-ban játszódó drámája kíméletlen precizitással ábrázolta a korabeli vidéki viszonyokat. Mohácsi János és csapata nem kisebb alapossággal ülteti át mindezt a mába. Kovács Márton zenéje minden bizonnyal ezúttal is felrepíti az előadást.

(Radnóti Színház, Bp. VI., Nagymező u. 11.)

 

május 19. vasárnap 20.00    Mária evangéliuma

Évadnyitásként a sármos és tehetséges színész, György-Rózsa Sándor debütál Jézusként a pünkösdi előadásban. De az ünnepre nem csupán ezzel a nagyszabású produkcióval készülnek: a színpad előtti Nagyréten népi hagyományokkal, meglepetés programokkal, pünkösdi királyválasztással és királynéjárással várnak mindenkit.

(Margitszigeti Szabadtéri Színpad, Bp. XIII., Margitsziget)

 

A mellékletet Karafiáth Orsolya, a Snoblesse Oblige-t Artner Szilvia Sisso szerkesztette.

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk