Vidnyánszky szerint évtizedek óta zajlik lejárató kampány ellene

  • narancs.hu
  • 2022. november 22.

Színház

De "mi vagyunk a csendes többség", szögezte le.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozottt Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumi elnöke annak kapcsán, hogy kijelentéseitől elhatárolódó nyílt levelet írtak a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói.

Vidnyánszky Attila november 15-én Belvárosi Polgári Szalon vendégeként tett olyan kijelentéseket, miszerint az SZFE "átgondoltan központi bázisa annak a rendszernek, amit a liberálisok kiépítettek maguknak" és itt "képeztek utánpótlást" maguknak. Arról is beszélt, hogy az átvett egyetemről viszont már olyanok kerülnek ki majd, akik "másik hangnemet és másik gerincet fognak képviselni", majd hozzátette, hogy "a diákok áthangolása nem egyszerű dolog."

A Vidnyánszky által elmondottakról az SZFE jelenlegi hallgatói hétfőn nyílt levélben határolódtak el, és kijelentették, hogy elutasítják a művészettel foglalkozó diákok politikai alapon történő megbélyegzését.

Vidnyánszky a Magyar Nemzetnek reagált az esetre. Szerinte már az is, hogy az elhangzott néhány mondatot felkapták, "egy előre kitalált, jól felépített koreo­gráfia" része lehet. "Jó úton járunk egy szabad légkötrű egyetem kialakításában és fejlesztésében, ahol minden egyetemi polgár szorongás nélkül formálhat véleményt. Ez minden bizonnyal sokakat irritál" - tette hozzá.

Az eset szerinte azért történt, mert a Belvárosi Polgári Szalonban eleve nyíltan beszélt a dolgokról, a beszélgetés ugyanis zárt körű volt, az elhangzottakat pedig "egy hívatlan vendég kiforgatva tárta a nyilvánosság elé", hozzátette: „a nyilvánosságra hozatal manipulatív jellege természetesen riasztó.” A hívatlan vendég feltehetően a Népszava újságírója lehetett, aki beszámolót készített az estről.

Vidnyánszky elmondta ugyan, hogy a mondatok, amelyeket idéztek, valóban elhangoztak, de szerinte azokat kiragadták a kontextusukból. Arról is írt, hogy "egy évtizede lejárató hadjárat folyik ellene, ami most történt, az ennek egy újabb fejezete".

Hozzátette, ő sem viseli könnyen a támadássorozatot, de ha  változást akarnak elérni, vállalniuk kell ezeket a helyzeteket.

"Az embert az ilyen helyzeteken átsegíti a hite abban az ügyben, amit képvisel, azokban az értékekben, amikért harcol. Lehet, hogy kevésbé vagyunk hangosak vagy szervezettek, mint az ellenoldal, de mi vagyunk többen: mi vagyunk a csendes többség" - szögezte le.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!