4 fenntartható életcél 2024-re

  • Fizetett tartalom
  • 2024. január 29.

Támogatott tartalom

Ne legyen kétséged, a fenntarthatóság divatja egyre inkább reflektorfénybe kerül 2024-ben, méghozzá jó okkal. A klímaváltozás hatása évről évre egyre jobban látható, és bár nem a mindennapi szokásaink vagy az életmódunk a fő bűnös, a zöld gondolkodás fontos lehet, ha társadalmi szinten nagyobb változást szeretnénk elérni. Tehát mi az az 4 fenntartható életcél, amelyeket elsajátíthatunk 2024-ben, hogy segítsék megmenteni a világot és saját életünkben is változást hozzanak egy zöldebb és remélhetőleg boldogabb elkövetkezendő év reményében?

1. Fenntartható ruhatár

Akár hiszed, akár nem, a ruhaipar az egyik legnagyobb környezetszennyező a világon. Nem meglepő, hogy szervezetek és kormányok, főként az EU-ban, keményebben foglalnak állást ebben az ügyben, és olyan fenntartható divattrendeket akarnak érvényesíteni, amelyek a ruhaipar karbonlábnyomát zsugorítják. Maga a ruhaipar is zöldebb útra lép, épp (a vártnál lassabban) fordul el a fast fashiontől és tér vissza a fenntartható ruhadarabokhoz. Amikor fenntartható divatról beszélünk, megjelenik egy másik trend, amely a Z és az ezredfordulós generációkat is meghódította és betört a mindennapjaikba - a körkörös vagy körforgásos divat. Évente több ezer tonna minőségi használt ruha és outletes darab köt ki a szemétben. De ez a helyzet már tarthatatlan. Helyette a márkák felajánlják, hogy megveszik az emberek ruháit. Eladhatod a ruháidat, és ezzel nem csak helyet csinálsz a szekrényedben néhány zöldebb alternatívának, hanem egy kis pénzt is keresel.

 
fenntarthatóság
 

 

2. Tömegközlekedés

Amíg türelmesen várjuk, hogy az elektromosjármű-ipar átvegye az uralmat, úgy segíthetünk abban, hogy a városaink egészségesebbé váljanak, ha egyszerűen csak gyaloglunk vagy tömegközlekedést használunk. Ha ez nem megoldható ott, ahol élsz, a telekocsi is jó alternatíva lehet. A telekocsi alkalmazások már igen elterjedtek az USA-ban, Európa pedig követi a trendet, habár a tömegközlekedés sokkal jobban szervezett az „öreg kontinensen”.

3. Energiahatékony otthon

Az A++ címkék Európában már minden elektronikus eszközön hagyományosan megtalálhatók. De még az olyan egyszerű dolgok is, mint a villanykörte kicserélése egy energiahatékony fajtára is rengeteg energiát spórolhat, ha széles körben alkalmazzák. Még az új főzési módszerekbe, mint a forrólevegős sütőbe vagy a többfunkciós főzőeszközbe való befektetéssel is spórolhatunk, ezek egyúttal az egészségesebb élethez is hozzásegítenek. Az interneten található számos energiahatékonysági kalkulátor segítségével ellenőrizheted, hogy mit tudsz változtatni, hogy otthonod környezetbarátabb legyen.

4. A kormány környezetbarát kezdeményezéseinek felbecsülése

Ha a közösségünkben politikai változást akarunk elérni, tájékozódnunk kell a klímaváltozással és az EU-s kormányok kezdeményezéseivel kapcsolatban. Ennek érdekében az EU vállalati fenntarthatósági jelentésről szóló irányelve (CSRD) kiterjeszti politikáját, és arra kényszeríti a vállalatokat, hogy tegyék közzé a fenntartható és környezetbarát termelésre és üzleti modellre irányuló erőfeszítéseiket. A nyilvánosan elérhető információk áttekintése nagyszerű lehetőség ahhoz, hogy hangot adhass a véleményednek olyan üggyel kapcsolatban, amely érinti az otthonodat és a közösségedet. Emellett a CSRD által tanúsított cégektől való vásárlás remek módja az olyan cégek támogatásának, amelyek foglalkoznak a környezettel.

Forrás: Európai Bizottság

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?