Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom
  • 2023. február 2.

Támogatott tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Nincs újév újévi fogadalmak nélkül. Bár közhelynek hangzik, hogy mindig pont január elsején igyekszünk megváltoztatni az életünket, a célok kitűzése valójában nagyon hasznos tevékenység. A probléma már inkább a megvalósítás hiányából fakad. Pedig megvalósítható szempontok és alapos tervezés mentén sokkal kevesebb fogadalom fulladna már februárban kudarcba! Szerencsére a lelkesedésünk a buktatók ellenére évről évre visszatér, és a szilveszteri koccintásnál ugyanolyan csillogó szemmel vágunk bele nagy terveinkbe, mint az előző években. 

Az örök visszatérő: a fogyókúra

Évről évre megtartja vezető helyét a toplistában. Erre a fogadalomra különösen igaz, hogy pontos lépések és tervek nélkül szinte borítékolható a kudarc, főleg ha a motivációnkat az önbecsülésünk hiánya adja.

Eggyel közelebb járnak a sikerhez azok, akik a karcsúság és különböző divatdiéták követése helyett a mozgást és az egészséges étkezést szeretnék beiktatni a napirendjükbe.

Sajnos azonban februárra ezek esetében is elfogyhat a lendület, ha nem fogalmazzuk meg a lehető legpontosabban, mit is jelent ez? Például hetente háromszor kimegyek kocogni reggel 9 előtt. Egyetlen nagy étkezés helyett napi ötször eszem keveset, minimum két maroknyi friss zöldséggel stb. 

Az álmok látszólagos gyilkosa: a takarékoskodás

Nem okozott meglepetést, hogy idén (valószínűleg a világ minden táján) előtérbe került a takarékoskodás és a kiadásaink észszerűsítése. Ebben az esetben is a jelenlegi szokásaink felmérése vezethet eredményre, illetve az elhagyható kiadások számbavétele.

Mi az, ami abszolút luxus, és le tudunk róla mondani? Mik azok a tételek, amik fontosak ugyan, de találhatunk helyettük olcsóbb alternatívát? Semmit ne hagyjunk ki az olyan legapróbbnak tűnő elemektől, mint a munkába menet vásárolt elviteles kávék az olyan komolyabb kihívásokig, mint az energiafogyasztásunk csökkentése.

Azt is érdemes megvizsgálnunk, hogy a spórolás mellett lehetőségünk van-e extra bevétel termelésére? A félretett összegre pedig áldozat helyett próbáljunk meg befektetésként gondolni, ami a jövőben lesz majd segítségünkre akár egy régóta kitűzött álmunk megvalósításánál! 

Kevesebb stressz, több élmény a családdal, barátokkal

Valószínűleg ezt is mind megfogadtuk már legalább egyszer: a munkahelyi hajtás, a hétköznapi mókuskerék jelentette nyomás helyett fellélegzésre és minőségi szociális időtöltésre vágyunk. Sajnos ez sem olyasmi, amit egy csapásra megvalósíthatnánk, a tervezés és a mindennapi odafigyelés viszont sokat lendíthet az ügyön.

A legfontosabb talán az önismeretünk fejlesztése, és azoknak a területeknek a tudatosítása, amik bennünk stresszt okoznak. A határidők nyomasztanak leginkább? Vagy az, hogy nem tudunk nemet mondani a 100. feladatra sem? Esetleg a jövőnk miatt szorongunk?

Ha meg tudjuk nevezni ezeket a gócpontokat, azután kezdhetjük el keresni a számunkra legjobb megoldást. Ez pedig kezdődhet olyan jelentéktelennek tűnő, de fontos lépésekkel, mint hogy munkaidő után kikapcsoljuk a telefonunkat, egy időre letöröljük a közösségi média alkalmazásokat, vagy egyszerre csak egy dologra koncentrálunk. 

Klasszikus bakancslistás elemek

A legtöbbünk újévi elhatározásai között fel-felbukkannak olyan tipikus bakancslistás elemek, amik inkább egy egész életre, nem pedig egyetlen évre vonatkoznak. Ezek a nagystílű álmok is általában azért vannak kudarcra ítélve, mert csak az elérhetetlen végcélt látjuk az odavezető út nélkül.

Pedig azt a bizonyos sárgaköves utat is kockánként rakta le valaki! A siker érdekében először is fel kell vázolnunk az álmunk részleteit, ugyanúgy, mint az egészséges étkezés esetében. Például ha sokat szeretnénk utazni és világot látni, hogyan képzeljük el?

Országból országba repkedve, ötcsillagos szállodákban? Vagy egy izgalmas roadtrip formájában, lakókocsival szelve a kilométereket? Ha az utóbbi, akkor lakókocsi vagy inkább lakóautó? Mennyibe kerül bérelni és mennyibe kerül vásárolni egyet? Mik az alapvető lakókocsi kiegészítők, amik nélkül nem szabad útnak indulni? Miért fontos a lakókocsi klíma

 
 

Készítsünk listát mindenről is a Truma lakókocsi klíma árától a lakóautó tetőventilátor hasznán át a bejárati ajtó függöny színéig, aztán pedig indulhat a megvalósításhoz vezető lépések megtervezése részletes költségvetéssel.

Majd gondoljuk végig, reálisan mennyi idő alatt tudnánk összegyűjteni a megfelelő összeget? Mennyit tudunk félretenni havonta? Miről tudunk lemondani azért, hogy többet takaríthassunk meg?

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk