Kiadni vagy eladni? Hosszabb távon mi éri meg jobban?

  • Fizetett tartalom
  • 2023. február 8.

Támogatott tartalom

Az ingatlanokkal kapcsolatos ügyletek nagy bizonytalansággal járnak manapság. Az árak ingadozhatnak, ezért az eladók és a vevők egyaránt megbízhatatlannak érezhetik a helyzetet, amellett, hogy az esetlegesen felmerülő felújítás és ügyintézés költségei is meglehetősen magasak. Most körüljárjuk, hogyan törekedhetünk minél biztosabb megoldásra hosszú távon, még ezekben a bizonytalan időkben.

Kiadás vagy eladás?

Ha rendelkezünk egy olyan ingatlannal, ami lakhatásunk szempontjából nem szerepel hosszú távú terveink között, két lehetőség közül választhatunk: eladjuk vagy kiadó lakásként bérbe adjuk. Ahhoz, hogy jó döntést hozhassunk, figyelembe kell vennünk a lakáspiac aktuális állását, valamint pontosan tisztában kell lennünk a döntésünkkel járó lehetséges kockázatokkal, nehézségekkel és a várható haszonnal egyaránt. 

Egy kiadó lakás előnyei és hátrányai

Számos előnye és hátránya van, ha a bérbeadás mellett döntünk. A legfontosabb, hogy biztosak legyünk benne, készen állunk az ezzel járó elköteleződésre és pluszmunkára. Ha úgy döntünk, hogy bérbe adjuk lakásunkat, az ezzel járó kötelezettségek hosszú listáját vesszük a nyakunkba. 

Emellé jöhetnek még a váratlan költségek, anyagilag ugyanis megterhelő lehet, ha hosszabb üresjáratokat tapasztalunk, vagy ha ingatlanunk folyamatos javításokat igényel. További nehézség, hogy egy összegben sosem fog túl nagy bevételt hozni, így ha hirtelen kell sok pénzt előteremtenünk, inkább az eladást válasszuk. A bérbeadás sokkal inkább hosszú távú befektetés, mint hirtelen meggazdagodás. 

A lakáskiadás tehát biztonságosabb, mint az eladás, hiszen rendszeres bevételt hoz. A jelenlegi lakáspiaci helyzetben ráadásul inkább a vevők érezhetik nyeregben magukat, ami nem igazán kedvez a lakáseladásba vágóknak. A nagy kínálat és alacsony kereslet jellemzően lefelé hajtja az árakat, ami azt jelenti, hogy akár veszíthetünk is az eladáson. Ilyen időkben a bérbeadás tökéletes módja annak, hogy extra jövedelemre tegyünk szert kiadó lakásunkkal, amíg az ingatlanpiac számunkra kedvező alakulására várunk.

Lakáseladás pro és kontra

Legnagyobb előnye, hogy szinte azonnali és nagyobb összegű készpénzzel gazdálkodhatunk egy lakáseladás után. Amikor a piac éppen az eladóknak kedvez, könnyen előfordulhat, hogy az általunk kért áron kapunk vételi ajánlatokat, alkudozás nélkül. Ráadásul, ha a lakás olyan területen található, ahol rendkívül nagy a kereslet, akkor jelentős, a kért ár feletti ajánlatokat is kaphatunk az egymással versengő vevőktől. Ezt a nagyobb összeget aztán üzleti befektetéseinkre, vagy következő otthonunk kifizetésére fordíthatjuk. Emellett további előny, hogy eladás esetén nem kell tovább kezelnünk ingatlanunkat, az ezzel kapcsolatos tennivalók és költségek az új tulajdonosra szállnak. 

Ha tehát úgy látjuk, hogy az ingatlanpiac kedvezően alakul a lakáseladások számára, és nagyobb összegű készpénzre szeretnénk váltani ingatlanvagyonunkat, érdemes lehet megfontolni az eladást. Előfordulhat persze, hogy rosszkor szállunk ki befektetésünkből, és az eladással hosszú távon pénzt veszítünk. Az időzítés és az ingatlanpiac elemzése a legfontosabb eladás során, ha ugyanis túl korán adjuk el az ingatlant, lemaradhatunk egy magasabb ajánlatról vagy a további tőkeépítés előnyeiről, a kivárás alatti bérbeadás elmulasztásával.

Döntsünk megfontoltan! 

Az ingatlanügyek nagy horderejű döntések, melyekkel nagyot nyerhetünk, de sokat is bukhatunk, ha türelmetlenek vagyunk, esetleg nem elég körültekintő döntést hozunk. 

Ha hosszabb távon gondolkodunk, mindenképp a bérbeadást válasszuk, egy kiadó lakás ugyanis folyamatos passzív jövedelmet eredményez, miközben értéke csak tovább nőhet az ingatlanpiac alakulásával. Ha azonban sürgősen pénzre van szükségünk, például egy új lakás megvásárlásához, akkor az eladás előnyösebb lehet – hacsak nem szeretnénk hitelt felvenni, és az albérlőtől kapott részletekkel törleszteni. Ha nem igazodunk ki könnyen a lakáspiac változásain, érdemes lehet szakértő segítségét kérni az aktuális trendek alakulásáról és a környékünkön várható lakásárak alakulásáról.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk