Hat élelmiszer, ami rossz hatással lehet az ízületi problémákra

  • Fizetett tartalom
  • 2022. november 4.

Támogatott tartalom

Érdemes odafigyelnünk a testünkre, ha ízületi fájdalmaink vannak, de nem tudjuk egyértelműen beazonosítani azok okát. Ha előző nap megerőltettük az edzésen, és már akkor éreztük, hogy valami nincs rendben, akkor nem csodálkozunk, ha fáj egy kicsit. Viszont ha nemcsak alkalmi, hanem hosszabban tartó ízületi fájdalmaktól szenvedünk, akkor érdemes kivizsgáltatni, mert kezdődő ízületi gyulladás, kopás, meszesedés is állhat a hátterében.

Mivel ártunk az ízületeknek? Az alábbiakban a leggyakoribb, ízületekre káros szokásokat soroljuk fel, amelyek hibájába sajnos igen sokan beleesnek. Kérdés, hogy mi közéjük tartozunk-e – nézzük!

Rosszul kivitelezett testmozgás

A mozgás alapvetően jót tesz az izmainknak, a csontjainknak, az ízületeknek és a kedélyállapotunknak is, de csak ha megfelelően végezzük. Fontos, hogy mielőtt bármilyen fizikai aktivitásba kezdünk, melegítsünk be rendesen, mert ha anélkül kezdünk el mozogni, akkor húzódás, sérülés és akár ízületi bántalom is lehet a vége.

Arra is oda kell figyelni, hogy helyesen hajtsuk végre a gyakorlatokat; főleg ha súlyzós edzést végzünk és így terheljük az ízületeinket. Ilyen esetben ügyelni kell arra, hogy ne kényszerítsük természetellenes mozgástartományokba a végtagjainkat. Különösen igaz ez akkor, ha beépített csípő- vagy térdprotézissel rendelkezünk – ilyenkor csak szakértő edző felügyeletében, az általa jóváhagyott mozgásforma végezhető.

Ízületekre káros élelmiszerek

Vannak olyan élelmiszerek, amelyeknek a fogyasztása rossz hatással lehet az ízületeinkre, ha pedig már vannak ízületi problémáink, akkor súlyosbíthatják azok állapotát. Most a leggyakoribbakat vesszük sorra ezek közül.

A cukor több szempontból is káros lehet az ízületekre. A magas cukortartalmú ételek, italok fogyasztása nagyban hozzájárul az elhízáshoz, ami pedig a túlsúly miatt nagyobb terhelést ró az ízületekre. Ezen felül a cukor a citokin nevű gyulladást okozó anyag felszabadulását is okozza.

A finomított szénhidrátok hasonló problémákat okoznak, mint a cukros ételek. A nagy mennyiségű szénhidrát fogyasztása súlygyarapodást okoz, ami terheli az ízületeket, és még gyulladásserkentő hatása is van. Elsősorban a fehér lisztből készült ételeket érdemes kerülni, a fehér rizst, valamint a burgonyát.

A húsok nagy mennyiségben tartalmaznak telített zsírokat, amelyek szintén gyulladást okozhatnak. A vörös húsok pedig húgysavat is tartalmaznak, amik a vérből kiválva, kristályos formában lerakódva köszvényt okoznak.

A paradicsom kis mennyiségben nagyon egészséges, viszont megemeli a vérben a húgysav szintjét, ami köszvénnyel küzdő betegek esetében további állapotromláshoz vezethet.

Az olajos magvak gazdagok omega-6 zsírsavban, amire egyébként szükség van a szervezetünkben, de fontos, hogy megfelelő arányban legyen az omega-3 zsírsavakkal. A nem megfelelő táplálkozás következtében felhalmozódott omega-6 zsírsav több problémát is okoz: gyengíti az immunrendszert, felelős az elhízásért, az ízületi gyulladásban szenvedő betegeknél pedig súlyosbíthatja a panaszokat.

Ugyan az alkohol nem számít ételnek, mégis ha az egészséges étrendről beszélünk, akkor erről is érdemes szót ejteni. Főleg mert az alkohol kifejezetten rossz hatással van az ízületi gyulladásokra, tehát ilyen panaszok esetén mindenképp kerülni kell a fogyasztását.

Mikor forduljunk orvoshoz az ízületi panaszokkal?

Ha reggelente fájó, merev ízületekkel ébredünk, és csak kimozgatás után enyhül a fájdalom, valamint erőltetés, terhelés hatására újra erősödik, akkor orvoshoz kell fordulni a panaszokkal. Ugyanez igaz akkor is, ha megduzzadtak az ízületeink, fájnak, és ez nem valami egyértelmű megerőltetés hatására történt. Ha a fájdalmaink otthoni kezelés hatására sem enyhülnek, akkor is érdemes szakemberi segítségben gondolkodni.

Érdemes odafigyelni az ízületi panaszokra már akkor, amikor csak enyhébb tünetekkel jelentkeznek, és kivizsgáltatni ezeknek az okát. Ha ugyanis időben kezelni kezdjük, akkor megelőzhetjük a komolyabb baj kialakulását. A járószervi betegségek elhanyagolása, a térdízület kopása oda vezethet, hogy térdprotézisre lehet szükségünk, amivel bizonyos sportok végzése kizárt – csak hogy egy példát hozzunk. Éppen ezért érdemes a megelőzésre fordítani az energiánkat, mint hogy aztán a kezelésre kelljen jóval többet!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.