Öt helytakarékos megoldás, amitől a legkisebb konyha is tágas lesz

  • Fizetett tartalom
  • 2022. december 12.

Támogatott tartalom

Régi igazság, hogy egy ház vagy lakás soha nincsen kész, hiszen mindig találunk valamit, amit szépítgethetünk, alakíthatunk. A belé fektetett gondoskodás azonban meghálálja magát: így válik valódi otthonná, amely egyszerre személyes, biztonságos, praktikus és tükrözi a ránk jellemző ízlést. Egy család életében a konyha az egyik központi helyiség: mit tehetünk, ha a tér kevésbé tágas, mi viszont gyakran használjuk a háznak ezt a pontját? Ennek jártunk utána.

A családi nagy eszmecserék, a baráti találkozók központi helye a konyha és a hozzá tartozó étkező, hiszen a legjobb beszélgetések előzménye gyakran egy közösen elfogyasztott finom vacsora vagy ebéd, a közös sütésekről-főzésekről nem is beszélve. A konyha azonban nem minden lakásban, házban kaphat akkora teret, mint amekkorának a katalógusokban, vagy a filmekben látjuk. Nézzük, mit tehetünk ilyen esetben!

A kis konyhák előnyei

Valóban hívogató látvány egy szépen berendezett tágas konyha, azonban ne feledjük a kisebb térnek is megvannak a maga előnyei

Például a sütés-főzés során nem kell nagy távokat futni a hozzávalókért, edényekért, konyhai gépekért. Ha ésszerűen tervezzük meg a tárolást, akkor minden könnyen és gyorsan kézre áll. Emellett egy kisebb teret kevesebb idő tisztán tartani és takarítani. Ha gondosan választjuk meg a konyhánkba beépített bútorok anyagát, színét, akkor további időt spórolhatunk. 

Egy kis konyha alapvetően a hétköznapokban praktikusabb, a nagyobb eseményekhez pedig tudunk aktuálisan alkalmazkodni. Jó megoldás erre például egy ovális étkezőasztal, vagy egy bővíthető típus összecsukható székekkel.

Öt helytakarékos megoldás a konyhában

Ha első pillantásra esetleg nem is tudjuk elképzelni, hogyan rendezzünk be egy kisebb, konyhának szánt helyiséget, szerencsére ma már számos kipróbált ötlet és praktikus tipp vár ránk mind a berendezést, mind a helykihasználást tekintve. 

Építkezzünk függőlegesen

A függőleges vonalak egyrészt praktikusak, mert lehetővé teszik a minél takarékosabb helykihasználást. Amikor a szekrényeket polcokat a falon felfele helyezzük el, nem kell plusz tereket bevonnunk a tárolásra. Nyugodtan vegyük számításba a falfelületeket akár a plafonig: a csak ritkán használt edényeket, alapanyagokat helyezzük el legfelül. Egy praktikus, összecsukható konyhai létrával pedig könnyen hozzájuk juthatunk alkalomadtán. A függőleges vonalak vizuálisan is segítségünkre vannak: növelik a belmagasság érzetét. Érdemes ezért a bútorok formáját tekintve is figyelembe venni ezt a tényt.

Válasszunk színt átgondoltan! 

Amennyiben növelni szeretnénk a teret, a fehér az egyik legelőnyösebb színválasztás. Persze ezen belül is variálhatunk: az ekrü, törtfehér árnyalatai mind a falak, mind a bútorok tekintetében jó választások lehetnek. Emellett hasonló hatással bír a világossárga, a pasztell árnyalatú barackszín, a vajszín vagy a zöld és a kék nagyon halvány változatai. Amennyiben mindenképp sötét színekre vágyunk, a kontrasztossággal tudunk segíteni: két különböző szín az egymás melletti falakon kiemeli a szoba sarkait, ezáltal növelve a térérzetet.

Rendezettség

A tárolásra ma már számos praktikus módszert találhatunk, akár többfunkciós bútorok formájában is. Egy jól elhelyezett stílusos ülőke, amely felnyitható, egy tolóajtós konyhaszekrény, amely nem vesz el plusz teret a nyitogatással, a bútorba épített sütő, mosogatógép és mikró mind-mind a minél hatékonyabb helykihasználást szolgálja. A bútorok formái szintén hozzájárulhatnak a praktikussághoz: egy ovális étkezőasztal, amelyhez többen és kevesebben is leülhetnek, vagy akár a többoldalról nyitható szekrények mind segítségünkre lehetnek. Csak úgy, mint a rend: minél kevesebb dolgot hagyunk szem előtt, a szoba annál tágasabbnak tűnik.

Burkolatok, anyagok

Amennyiben lehetőségünk adódik rá, bizonyos falfelületeket kiválthatunk üveggel: minél fényesebb a szoba, annál tágasabbnak tűnik. Szintén erre a szabályra alapozhatunk a magasfényű bútorok használatával. Az akril például már nem csak a fürdőszoba sajátja, nyugodtan alkalmazható a konyhában is. A burkolatokat tekintve is érdemesebb a halványabb, világosabb színek mellett dönteni. Ma már konyhában is elterjedt a tapéta alkalmazása: a nagy minta, amennyiben fényes felületű és csak a falfelület egy részén kap helyet, szintén növelheti a teret.

Megfelelő világítás

A természetes fények mellett a mesterséges megvilágítással is támogathatjuk a tér tágasságát. Érdemes jó minőségű, erős fényű lámpákat választani. Emellett olyan játékos megoldásokat is alkalmazhatunk, mint például a padlólámpa. Ennek fénye szintén a függőleges vonalak meglétét erősíti a helyiségben.

A tervezés félsiker

Átgondoltan tehát a kis térből is elég tágas helyiséget tudunk varázsolni: a megalapozott döntéshez ne sajnáljuk az időt a tervezésre és az inspirálódásra. Az interneten számos képanyagot találunk a témában, emellett igénybe vehetünk szakértői segítséget is, ha nem vagyunk biztosak a döntéseinkben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk