Hogyan válasszunk kivitelezőt új otthonunk felépítéséhez?

  • Fizetett tartalom
  • 2022. december 5.

Támogatott tartalom

Minden, lakhatásunkkal kapcsolatos döntés hosszú és komoly tervezést igényel. Igaz ez akkor, amikor albérletet keresünk, amikor eldöntjük, hogy elhagyjuk a szülői házat, amikor lakás- vagy házvásárláson gondolkodunk – és különösen akkor, amikor épp arra készülünk, hogy felépítsük életünk első otthonát. Ez utóbbi esetben hajlamosak lehetünk elveszni a különböző anyagok, kő- és betonlemezek sokaságában, a hőszigetelési eljárások között, nem is beszélve a modern, zöld megoldásokról. Éppen ezért szükségünk lesz egy megbízható kivitelezőre, aki kézben tartja az otthonunk ügyét.

Ki a kivitelező?

Amennyiben kivitelezőt keresünk, kettő jogszabályt tanácsos ismerni, hiszen ezek foglalják össze e fontos személy feladatait és felelősségeit: ezek az Építési törvény, valamint a Kivitelezési kódex. Ezek alapján a kivitelező legfontosabb feladatai közé tartozik az építkezés jogszerűségének ellenőrzése, biztosítása, az építési napló megnyitása és kezelése, valamint az illetékes hatóságokhoz történő bejelentések kezelése. Ez utóbbi történhet például az építési hulladékok mennyisége és minősége kapcsán. 

De rajta múlik, hogy csak az arra jogosultak legyenek jelen az építkezésen és hogy mindenki biztonságban legyen – ennek fényében egyes megbízói kéréseket akár el is utasíthat. Egyes munkanapok végeztével pedig az ő dolga az is, hogy biztosítsa a helyszín őrzését. Az építkezés lezárultával szintén van még teendőjük: a hulladékok elszállítása, a környezet visszaállítása, az esetlegesen okozott károk visszaállítása is az ő vállát nyomja. A műszaki átadás-átvétel során jelentkező esetleges problémák elhárítása pedig szintén a hatáskörébe tartozik. 

Természetesen nemcsak a jogszabályi előírásoknak kell eleget tenniük, hanem annak a szerződésnek is, amelyet a megbízóval köt. Ez pedig megbízónkként és szerződésenként változhat. 

Hogyan találjuk meg a megfelelőt?

Ha a fentiek alapján meggyőződtünk arról, hogy nekünk is szükségünk van egy kivitelezőre, aki rengeteg terhet levesz a vállunkról – és aki nélkül gyakorlatilag lehetetlen volna levezényelni egy építkezést –, akkor olvassunk tovább! Az alábbi tippekkel garantáltan olyan szakemberre lehelhetünk, akinek a kezébe szívesen odaadjuk a leendő otthonunk „kulcsát”. 

Ajánlások

Először is forduljunk egy régi, jól bevált módszerhez: kérdezzük meg családtagjainkat, barátainkat, ismerőseinket! Manapság a házépítés újra reneszánszát éli – elsősorban az erre adott támogatások miatt –, így biztosan van az ismeretségi körünkben valaki, aki nem is olyan régen átment azon a folyamaton, amin most mi is. Gyűjtsünk be tőlük néhány telefonszámot, majd nézzünk is utána az általuk ajánlott szakembereknek! 

Szakterület

Mint tudjuk, a Google a jó barátunk: avagy nézzük meg a szóban forgó kivitelezők weboldalait! A weblap alapján már kaphatunk képet arról, hogy mennyire tetszik az illető stílusa, mennyire illeszkednek a korábbi munkái ahhoz, amit mi elképzeltünk. Emellett azt is megtudhatjuk, hogy egy-egy kivitelezőnek van-e valamilyen különösebb „szakterülete”. Itt arra gondolunk, hogy van, aki kifejezetten az újrahasznosított megoldásokban van otthon, míg van, aki a faszerkezeteket vagy éppen a betonlemezeket részesíti előnyben egy építkezés során. A mi elképzeléseinkbe mi illeszkedik?

Telefonos beszélgetés

Ha már leszűkítettük a kört néhány szakemberre, keressük fel őket telefonon, és vázoljuk nekik nagy vonalakban, hogy milyen munkával szeretnénk őket megbízni! Amennyiben az eddigi pontokat sikerrel végigjártuk, szinte biztos, hogy pozitív válaszokat kapunk majd a kérdéseinkre:

Vállalnak olyan méretű projektet, mint a miénk?Tudnak adni pénzügyi referenciákat, például szállítóktól vagy bankoktól?

Emellett érdemes megkérdezni, hogy jelenleg mennyi futó projektjük van, és hogy ezekel a megbízókkal milyen régóta dolgoznak együtt.

Személyes találkozás

Azokkal, akikkel jól ment a telefonos beszélgetés, találkozunnk személyesen is! Gondoljunk csak bele: egy házépítés hosszú hónapokon – sőt, akár éveken – át zajlik, és a kivitelező az, akivel napi kapcsolatban leszünk. Ha egy kivitelező személye nyugalmat áraszt, megfelelően kommunikál és érezzük, hogy az otthonunk biztos kezekben lesz, akkor jó nyomon járunk.

Ajánlatkérés

Amennyiben még mindig van két-három versenyzőnk, kérjünk tőlük árajánlatot! Itt fontos megjegyeznünk, hogy ez nem azt jelenti, hogy az árnak kell döntenie. Ez egyszerű tájékozódás, információcsere – nekünk pedig nem a legolcsóbb, hanem ár-érték arányban a legjobb mellett kell döntenünk. Mivel az utóbbi években nemcsak az alapanyagárak, hanem a munkadíjak is a sokszorosukra nőttek, ez olyan terület, amin igen sok minden múlhat. 

Szerződés

Amennyiben nem szeretnénk semmiféle negatív meglepetéssel szembesülni az építkezés során, érdemes alaposan, körültekintően elkészíteni a kivitelezővel kötött szerződésünket. Foglaljuk bele a fizetési ütemezést, a felelősségbiztosítást, a kezdési és várható befejezési dátumot, konkrétumokat a felhasználandó alapanyagokról – a további részletekről érdemes egy ügyvédet is megkérdezni. Ne tartsunk ettől, hiszen ez nem arról szól, hogy nem bízunk egymásban, egyszerűen csak az építkezés sikerét garantálja. És ha sikerül valóban jó szakember mellett döntenünk, neki sem lesz problémája az aláírással.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk