Minisztériumi dolgozókat gyilkoltak meg Kabulban

  • narancs.hu
  • 2021. február 9.

Terror

Az afgán főváros másik részén eközben a külügyminisztérium egyik gépkocsijába rejtett pokolgép robbant.

Ismeretlen fegyveresek agyonlőttek négy minisztériumi dolgozót Kabulban – közölték kedden afgán hivatalos források. Firdausz Faramarz rendőrségi szóvivő szerint a vidékfejlesztési és rehabilitációs minisztérium munkatársai a szomszédos tartományba tartottak, amikor tüzet nyitottak a gépkocsijukra.

Az afgán főváros másik részén eközben a külügyminisztérium egyik gépkocsijába rejtett pokolgép robbant, egy dolgozó megsebesült.

Hétfőn három robbantás rázta meg Kabult, legalább egy ember életét vesztette.

A városban hónapok óta gyakorlatilag naponta követnek el támadásokat újságírók, politikusok, aktivisták és bírók ellen, a civil társadalom több ismertebb alakja kényszerült elmenekülni vagy elrejtőzni. Noha a támadások egy részét az Iszlám Állam vállalta magára, az afgán kormány és Washington a tálibokat teszi felelőssé értük.

Szeptemberben Kabul és a radikálisok béketárgyalásokat kezdtek Dohában, lezárandó az immár két évtizede köztük zajló harcokat. Az afgán kormány igyekszik tűzszünetet elérni, ám a tálibok egyelőre nem hajlandóak engedményekre.

Az elmúlt hónapokban több tartományban fellángoltak az erőszakcselekmények, a Biden-adminisztráció részéről ezért januárban bejelentették, felülvizsgálják a radikálisok és az Egyesült Államok közt tavaly, ugyancsak Dohában kötött békemegállapodást. A Donald Trump volt amerikai elnök hivatali ideje alatt aláírt egyezmény értelmében a tálibok biztonsági garanciákat adnának Washingtonnak, cserében az amerikai és a külföldi csapatok először csökkentik, majd teljesen kivonják erőiket Afganisztánból. Washington emellett azzal vádolja a tálibokat, hogy nem szakították meg a kapcsolatot az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel sem.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk