Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy szomáliai hotelnél

  • narancs.hu
  • 2021. február 1.

Terror

A robbantást követően tűzharc alakult ki a behatoló fegyveresek és a szálloda biztonsági személyzete közt.

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy mogadishui szálloda bejáratánál. A merénylet elkövetését az al-Shabaab terroristaszervezet vállalta magára. Az al-Shabaab a szervezet szócsövének számító Andalus rádióadón keresztül jelentkezett a merénylet elkövetőjeként.

A rendőrség közlése szerint a merénylő robbanószerekkel megpakolt autóval törte át az Afrik hotel egyik kapuját vasárnap este, és a levegőbe röpítette magát. A robbantást követően tűzharc alakult ki a behatoló fegyveresek és a szálloda biztonsági személyzete közt. A lövöldözés órákon át tartott, kora hajnalban fejeződött be. Kilenc ember, köztük a hadsereg egyik tábornoka és négy terrorista meghalt, tíz civil megsebesült.

A merénylő robbanószerekkel megpakolt autóval törte át az Afrik hotel egyik kapuját vasárnap este, és a levegőbe röpítette magát. Ezután az al-Shabaab fegyveresei behatoltak az épületbe, tűzharc bontakozott ki köztük és a szálloda biztonsági személyzete közt. A lövöldözés órákon át tartott, kora hajnalban fejeződött be. Kilenc ember, köztük a hadsereg egyik tábornoka és négy terrorista meghalt, tíz civil megsebesült.

Mohamed Hussin Roble miniszterelnök közleményében elítélte a "barbár" támadást.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek 2012-ben hűséget fogadó al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, valamint megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és radikális értelmezésen alapuló saríát (iszlám jogrendet) vezessen be Szomáliában. A dél- és közép-szomáliai területeket ellenőrző dzsihadisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre támadásokat kormányzati, katonai és civil célpontok ellen, Mogadishuban is.

Hétfőn kora hajnalban véget ért a lövöldözés a mogadishui szállodánál, ahol előző este egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, majd társai behatoltak az épületbe. Kilencen meghaltak, többen megsebesültek - közölte a szomáliai rendőrség.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk