Srí Lanka: hét öngyilkos merénylő állhat a támadások mögött

  • narancs.hu
  • 2019. április 22.

Terror

Ma estére ismét kijárási tilalmat rendeltek el.

Hét öngyilkos merénylő követte el a Srí Lanka-i templomokban és hotelekben csaknem egyszerre végrehajtott hat támadást - mondta el egy kormányzati igazságügyi orvosszakértő hétfőn. Közben a kormány újabb kijárási tilalmat rendelt el.

Arijananda Velianga szerint a helyszínről összegyűjtött mintákból kiderült: a húsvétvasárnapi támadók öngyilkos merénylők voltak.

Szállodáknál és templomoknál robbantottak Srí Lankán, száznál is több a halott

Több mint száz halálos áldozata van a húsvétvasárnapi robbantásoknak Srí Lankán, a sebesültek száma pedig több mint 250 - közölte a rendőrség.

A szigetország fővárosában, Colombóban található Shangri-La luxusszállodában ketten robbantottak, míg a szintén colombói Cinnamon Grand Hotelben és Kingsburyben, valamint a Szent Antal katolikus templomban, a negombói Szent Sebestyén katolikus templomban, illetve a batticsaolai evangéliumi keresztény templomban egy-egy szélsőséges hajtott végre támadást vasárnap reggel. Az összehangolt akciót egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta.

Néhány órával később további két robbanás történt Colombo külvárosában. Emellett három rendőrtiszt vesztette életét, amikor átkutattak egy házat, és a benn tartózkodók felrobbantották azt a letartóztatást elkerülendő. Továbbá a hatóságok egy 50 kilogramm robbanóanyaggal töltött, nagyméretű csőbombát találtak a nemzetközi repülőtérhez vezető egyik úton. Szakértők szerint a szerkezet 400 méteres sugarú körben okozhatott volna pusztítást.

Rendőrségi források szerint a merényleteknek legalább 290 halálos áldozata és ötszáz sebesültje van, köztük legkevesebb 27 külföldi állampolgár. A támadásokkal kapcsolatban eddig huszonnégy embert vettek őrizetbe.

A helyi kormány másodszorra hirdetett éjszakai kijárási tilalmat Colombóban. A tiltás helyi idő szerint hétfő este nyolctól kedd hajnali 4-ig van érvényben. Az előző kijárási tilalmat hétfő reggel hatkor oldották fel.

Neked ajánljuk