chili & vanilia - Du Barryné boldog lenne

  • .
  • 2008. november 20.

Trafik

Madame du Barry klassziskurtizán volt, XV. Lajos ágyasa.
Híres szépsége festőket, szobrászokat ihletett, később a Forradalmi Törvényszék halálra ítélte, s a guillotine lehullott. Kiváló szakácsnő volt, királyi vacsorák menüjét tervezte. Több fogást neveztek el róla, de szinte mind karfiolt tartalmaz. Ilyen például a tartalmas tejszínes krémleves (du Barry leves) vagy az articsóka du Barry módra (sűrű sajtmártással).

Heston Blumenthalnak, az avantgárd konyha egyik legjelentősebb képviselőjének éttermében (vagy inkább gasztronómiai színházában) például az egyik "klasszikus" a karfiolos rizottó, karamellizált karfiol carpaccióval, csokoládézselével és kakaóporral. Jean-Georges Vongerichten, a neves elzászi séf (és üzletember, éttermekkel világszerte), New York-i étlapjáról levehetetlen a jakabkagyló karamellizált karfiollal és kapribogyós-mazsolás emulzióval. Bernard Loiseau világhírű francia szakács idejében az egyik leginnovatívabb ételnek számított a karamellizált karfiolból készülő krém (libamájjal vagy homárral). A hazai mezőnyből is sok példát lehet hozni, Segal Viktor éttermében garnélát kínált karfiolpürével és kapribogyóval, az izgalmas Bábelben szaftos bivalybélszín körete, a Csalogányban pedig gyakori kísérő, legutóbb például vermutos, tejszínes mártásban tengeri süllő vagy pikánsan paradicsomos csirkemell mellett.

Ilyenkor, késő ősszel, amikor a piacon fellelhető választék már viszonylag korlátozott, az egyik legváltozatosabban készíthető zöldség; aki eddig azt hitte, nem szereti, próbálja ki sütve!

Sütőben sült karamellizált karfiol

A karfiolt megmossuk, gondosan megszárítjuk, rózsáira szedjük, a rózsákat félbevágjuk (ez azért fontos, hogy legyen olyan egyenes, sima felület, ami a sütés során szépen karamellizálódni tud). A sütőt előmelegítjük 220 ·C-ra. A karfiolrózsákat összeforgatjuk olívaolajjal, sóval, borssal, hogy egyenletesen mindenütt befedje. Kiterítjük egy alufóliával bélelt tepsire. Addig sütjük, amíg a karfiol megpuhul, sütőtől függően ez 20-30 perc. A sült karfiol kiváló fűszerezve, például chilivel és keserű kakaóporral, római köménnyel és korianderrel, vagy indiai fűszerkeverékekkel. Remek magában vagy tésztával (kapribogyóval, vajas morzsával), esetleg kuszkusszal (aszalt sárgabarackkal, friss korianderrel) összeforgatva.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk