chili & vanilia - Du Barryné boldog lenne

  • .
  • 2008. november 20.

Trafik

Madame du Barry klassziskurtizán volt, XV. Lajos ágyasa.
Híres szépsége festőket, szobrászokat ihletett, később a Forradalmi Törvényszék halálra ítélte, s a guillotine lehullott. Kiváló szakácsnő volt, királyi vacsorák menüjét tervezte. Több fogást neveztek el róla, de szinte mind karfiolt tartalmaz. Ilyen például a tartalmas tejszínes krémleves (du Barry leves) vagy az articsóka du Barry módra (sűrű sajtmártással).

Heston Blumenthalnak, az avantgárd konyha egyik legjelentősebb képviselőjének éttermében (vagy inkább gasztronómiai színházában) például az egyik "klasszikus" a karfiolos rizottó, karamellizált karfiol carpaccióval, csokoládézselével és kakaóporral. Jean-Georges Vongerichten, a neves elzászi séf (és üzletember, éttermekkel világszerte), New York-i étlapjáról levehetetlen a jakabkagyló karamellizált karfiollal és kapribogyós-mazsolás emulzióval. Bernard Loiseau világhírű francia szakács idejében az egyik leginnovatívabb ételnek számított a karamellizált karfiolból készülő krém (libamájjal vagy homárral). A hazai mezőnyből is sok példát lehet hozni, Segal Viktor éttermében garnélát kínált karfiolpürével és kapribogyóval, az izgalmas Bábelben szaftos bivalybélszín körete, a Csalogányban pedig gyakori kísérő, legutóbb például vermutos, tejszínes mártásban tengeri süllő vagy pikánsan paradicsomos csirkemell mellett.

Ilyenkor, késő ősszel, amikor a piacon fellelhető választék már viszonylag korlátozott, az egyik legváltozatosabban készíthető zöldség; aki eddig azt hitte, nem szereti, próbálja ki sütve!

Sütőben sült karamellizált karfiol

A karfiolt megmossuk, gondosan megszárítjuk, rózsáira szedjük, a rózsákat félbevágjuk (ez azért fontos, hogy legyen olyan egyenes, sima felület, ami a sütés során szépen karamellizálódni tud). A sütőt előmelegítjük 220 ·C-ra. A karfiolrózsákat összeforgatjuk olívaolajjal, sóval, borssal, hogy egyenletesen mindenütt befedje. Kiterítjük egy alufóliával bélelt tepsire. Addig sütjük, amíg a karfiol megpuhul, sütőtől függően ez 20-30 perc. A sült karfiol kiváló fűszerezve, például chilivel és keserű kakaóporral, római köménnyel és korianderrel, vagy indiai fűszerkeverékekkel. Remek magában vagy tésztával (kapribogyóval, vajas morzsával), esetleg kuszkusszal (aszalt sárgabarackkal, friss korianderrel) összeforgatva.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.