Heston Blumenthalnak, az avantgárd konyha egyik legjelentősebb képviselőjének éttermében (vagy inkább gasztronómiai színházában) például az egyik "klasszikus" a karfiolos rizottó, karamellizált karfiol carpaccióval, csokoládézselével és kakaóporral. Jean-Georges Vongerichten, a neves elzászi séf (és üzletember, éttermekkel világszerte), New York-i étlapjáról levehetetlen a jakabkagyló karamellizált karfiollal és kapribogyós-mazsolás emulzióval. Bernard Loiseau világhírű francia szakács idejében az egyik leginnovatívabb ételnek számított a karamellizált karfiolból készülő krém (libamájjal vagy homárral). A hazai mezőnyből is sok példát lehet hozni, Segal Viktor éttermében garnélát kínált karfiolpürével és kapribogyóval, az izgalmas Bábelben szaftos bivalybélszín körete, a Csalogányban pedig gyakori kísérő, legutóbb például vermutos, tejszínes mártásban tengeri süllő vagy pikánsan paradicsomos csirkemell mellett.
Ilyenkor, késő ősszel, amikor a piacon fellelhető választék már viszonylag korlátozott, az egyik legváltozatosabban készíthető zöldség; aki eddig azt hitte, nem szereti, próbálja ki sütve!
Sütőben sült karamellizált karfiol
A karfiolt megmossuk, gondosan megszárítjuk, rózsáira szedjük, a rózsákat félbevágjuk (ez azért fontos, hogy legyen olyan egyenes, sima felület, ami a sütés során szépen karamellizálódni tud). A sütőt előmelegítjük 220 ·C-ra. A karfiolrózsákat összeforgatjuk olívaolajjal, sóval, borssal, hogy egyenletesen mindenütt befedje. Kiterítjük egy alufóliával bélelt tepsire. Addig sütjük, amíg a karfiol megpuhul, sütőtől függően ez 20-30 perc. A sült karfiol kiváló fűszerezve, például chilivel és keserű kakaóporral, római köménnyel és korianderrel, vagy indiai fűszerkeverékekkel. Remek magában vagy tésztával (kapribogyóval, vajas morzsával), esetleg kuszkusszal (aszalt sárgabarackkal, friss korianderrel) összeforgatva.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com