Tartalom

Narancs XX. évf. 47. szám (2008-11-20)

Publicisztika

Publicisztika

Ige és hatalom - Válasz Prőhle Gergelynek

Ha elfogadjuk, hogy az egyetlen hiteles keresztény magatartás ma jobboldali politikai beállítódást vonz, ha elfogadjuk, hogy a keresztény egyház oda húz, ahol - politikai érdekből - őt jobban szeretik, illetve jobban tudnak a nyelvén beszélni, ha elfogadjuk azt, hogy a keresztény egyház elsődleges feladata a kultúra terjesztése és az intézmények fenntartása, ha elfogadjuk, hogy a mennyiség és a növekedés feltétlenül jó, ha elfogadjuk, hogy valami csak azért jó és elfogadható, mert mások is azt csinálják, akkor Prőhle Gergely írása helyes és korrekt (Lásd: Sem messiás, sem démon, Magyar Narancs, 2008. november 6.). Ha elfogadjuk, hogy a láthatatlan egyház, azaz a kiválasztottak közössége, akik kiválasztottságáról csak Isten tud és az intézményi egyház ugyanaz (ti. akit megkereszteltek, az üdvözül), ha elfogadjuk, hogy az egyház hatalomra igyekvése jogos és támogatni való dolog, aminek minden alárendelhető, ha elfogadjuk, hogy a hatalom érdekében érdemes a politikai kompromittálódást is vállalni, akkor tulajdonképpen minden rendben van.

Linder Bálint - Linder György

Publicisztika

Dana, dana, donn, ki az ablakon

A távfűtés válságának okai és következményei

A novemberi 9,2 százalékos távhődíjdrágulás már az idei negyedik emelés Budapesten; az indok (mint általában) a gázár növekedése. Ám a távfűtés nem csak a gáz ára miatt kerül nagyon sokba: a rendszerváltás után majd' húsz évvel sem csökkentek a távfűtéssel kapcsolatos bajok, az egymást követő kormányok vajmi keveset tettek a mintegy 2,2 millió embert érintő probléma rendezéséért.

Publicisztika

Mondja csak, Lipsteinkém!

Amivel kezdünk, nem fikció, igaz történet, szereplői nem kitaláltak. Sőt, lapzártánk idején is a helyükön vannak: egy ország kormánya élén (Robert Fico), miniszterként e kormányban (Stefan Harabin), s e kormány egyik pártjának az élén (Vladimír Meciar). Nevezett igazságügyi miniszter ellen bizalmatlansági indítványt nyújtott be az ellenzék, mert egy telefonbeszélgetésből kiderült, hogy az albán drogmaffia egyik csúcsvezetőjével csókos. Az ellenzéki indítványt Daniel Lipsic, a Dzurinda-kormány igazságügyi minisztere terjesztette be, ami külön rosszuleshetett Harabinnak, s lévén szó a pártjához tartozó kormánytagról, Meciar pártelnöknek is.

Publicisztika

Ez mindennek a teteje

A hétfőn elfogadott plafontörvény jó lesz valamire. Vagy nem lesz jó semmire. Fater, ne játszd el a kosztpénzt! Ne csapd a stokerájba édesanyánk borostyánkő nyakláncát, hogy a pénzzel nyomban a galoppra siess, hisz tikettjeid estére értéktelen papírfecnik lesznek csak, miket fáradtan sodor az őszi szél. Hármas befutóid még sose jöttek be, s nem fognak eztán sem. Ne tedd ezt, síró gyermekeid kérik tőled!

Publicisztika

Sikerült lerázni

Magyar Narancs, 2008. október 9. Tisztelt Szerkesztőség! "A higany maradékának semlegesítéséhez javasoljuk kénpor szétszórását (a higany-szulfid vízben gyakorlatilag oldhatatlan) és sűrű szellőztetést" - olvashatjuk Barotányi Zoltán cikkében.

Publicisztika

Szüret

Magyar Narancs, 2008. november 6. Tisztelt Magyar Narancs! A 45.

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Egotrip

Borfeusz az alvilágban (Bormuda-háromszögek 7.)

Készülj a hosszú télre, kedvesem, mert. Dúdolta K. Dezső E. Kornélnak. Még tart a nyár, mutatott a napos égre E. Kornél, és köldökéig kigombolta ingét. Ide jöjjetek, mondta a szembejövő, levetkőzött nőknek, hónaljukban avarszag, szemükben méla undor. Odalenn már tél van, mondta E. Kornél, és letuszkolta E. Kornélt az első pinceborozóba. Rég voltunk, menjünk oda, hol vagyunk.

Ingyenebéd

Egotrip

Hazaszálltak

Az origo.hu és a Társaság a Szabadságjogokért addig perelte a Gazdasági Minisztériumot, amíg az nagy nehezen nyilvánosságra hozta a Gripen-beszerzés ellentételezésével kapcsolatos adatokat. Az ellentételezés lényege az volt, hogy a svéd fél vállalta: a szerződéskötés utáni 9 évben svéd vállalatok a repülőgépek árának 110 százalékáért fektetnek be Magyarországon, illetve importálnak magyar termékeket.

Olvasói levelek
Belpol

Belpol

Szakszervezeti demonstrációk - A teljes bérfogyatkozás ellen

Hoppon maradtak a kormányt az elmúlt években kisegítő, a sztrájkok szervezésétől tartózkodó szakszervezetek: a kabinet a válságra hivatkozva egyoldalúan felmondta a bérfejlesztést ígérő, tavaly aláírt megállapodást. A csalódott érdekvédők november 29-re demonstrációt hirdettek a parlament elé, a harcosabbak pedig sztrájksorozatra készülődnek. M. László Ferenc

Belpol

Ésszerűsíthető-e a rokkantnyugdíjazás? - Mankó hadának a lépése dobog

Annak, hogy a globális válságban Magyarország bizonyult az egyik legsebezhetőbbnek, a végső oka - az államháztartási hiányon, a magas adókon, az ellátórendszerek elmaradt átalakításán és számos más áttételen keresztül - az európai és régiós összevetésben is rendkívül alacsony foglalkoztatottsági arány. Az alábbiakban ennek egyik fő előidézőjét, a rokkantnyugdíjazás rendszerét vizsgáljuk. Amíg ebben nincs előrelépés, a gazdasági bajok is folyvást újratermelődnek. Mészáros Bálint

Belpol

"Ez még nem hoz új szavazókat" - Szigetvári Viktor, az MSZP volt kampánymenedzsere a kormánypárt kilátásairól

A Gyurcsány-csomag 2006-os nyári bejelentése után szétnyílt az olló a két nagy párt népszerűsége között, mára pedig stabilizálódott a 8-10 százalékos különbség. A kormánypárt lehetőségeiről, a népszerűségvesztés okairól, az elmúlt két év tapasztalatairól a kommunikációs szakembert, a szocialisták volt kampányigazgatóját kérdeztük. M. László Ferenc

Belpol

Marosán György életútja - A mérges pék

A sütőmunkásból lett dalos kedvű mozgalmár, a munkásegység és az 1956-ot követő megtorlás buzgó reklámembere száz éve született. Cikkünk a heves vérmérsékletű tömegszónok korjellemző, s egyszersmind merőben atipikus pályafutását idézi. László Ferenc

Külpol

Külpol

Izland - A jégre vitt ország

Néhány éve még a világ legdinamikusabban fejlődő gazdaságai között emlegették, ma meg Európa ama bizonyos beteg emberének tartják. Hogy jutott idáig e kicsiny ország szorgalmas népe? Barotányi Zoltán

Trafik

Trafik

mi a kotta? - Felkötni a sorsharisnyát

A szerelem tudvalévőleg - mint azt a költő, vagyis inkább a Költő megfogalmazta - sötét verem, ám ez csak amolyan képes beszéd, s a verem lehet éppenséggel domb- vagy hegytető is, ahonnét a boldogtalan ifjú kedvére epedezhet imádottja után. Felkérhet kis patakokat szerelmi postás gyanánt, merenghet a felhők játékán, mint azt Beethoven 1816-ban keletkezett dalciklusának hőse teszi.

Trafik

galeri - Mindenki él

Körök három dimenzióban: Fajó János festőművész kiállítása december 31-ig. (Mono Galéria, Bp.

Trafik

étel, hordó - SZEGED

Ha indítanánk egy sorozatot "Úgy hagyott helyek" címmel, abban a Gellért téren, pontosabban a Bartók Béla út első házának földszintjén található Szeged vendéglő kiemelt epizódként szerepelne. A többé-kevésbé zenés halászcsárdaként működő létesítmény talán már akkor is létezett, amikor a leendő kormányzó a szomszédos szállodából hívta tetemre a bűnös várost, sőt mivel 1919 novemberében az ún.

Trafik

kulthírek

MÛVÉSZETEK VÖLGYE: 2009 Márta István bejelentette: jövőre anyagi okból nem rendezik meg az általa kitalált, lassan két évtizedes, Művészetek Völgye című programsorozatot Kapolcson és környékén A jelen gazdasági helyzetben úgyis csak elképzeléseik töredékének megvalósításához elegendő támogatásra számíthatnának, viszont mások elől nem szeretnék elvenni a pénzt, ezért inkább úgy döntöttek: pályázás nélkül félreállnak GONG LI, A SZINGAPÚRI Szingapúri állampolgárságú lett Gong Li: a 43 éves kínai filmszínésznőnek, aki nemrég még parlamenti képviselő volt, le kellett mondania a kínai állampolgárságról Gong Li olyan nemzetközi sikerek főszerepét alakította, mint a Kjú Dzsű története, az Isten veled, ágyasom, vagy az Egy gésa emlékiratai Döntése heves vitát váltott ki Kínában, sokan árulónak tartják THÖKÖLY-EMLÉKHÁZ A törökországi Kocaeliben felavatták Thököly Imre emlékházát: Rákóczi rodostói és Kossuth kütahyai múzeuma után ez a harmadik magyar emlékhely az országban Halálának 300 évfordulóján, 2005-ben utcát neveztek el Thökölyről, és emlékművet állítottak tiszteletére A városi önkormányzat ekkor vetette fel az emlékház létrehozásának gondolatát A rendelkezésre bocsátott épületet - amelyhez egyébként semmi köze a száműzött fejedelemnek - a Magyar Nemzeti Múzeum rendezte be ÁZSIAI KÖNYVDÍJ Ilustrado című regényével Miguel Syjuco nyerte el a másodízben kiosztott, 10 ezer dollárral járó Man ázsiai irodalmi díjat, a brit Man Booker-díj ottani megfelelőjét: az angolra még le sem fordított mű a szerző hazája, a Fülöp-szigetek turbulens történelmének elmúlt százötven évét dolgozza fel GYÁSZ 92 éves korában elhunyt Reg Varney: az angol komikus színész mindenekelőtt A buszon című tévésorozat sofőre, Stan szerepében vált népszerűvé a 70-es években Ottani partnere, Jack, a kalauz, azaz Bob Grant 2003-ban, 71 éves korában öngyilkosságot követett el ANNA VERZIÓJA A közönség szavazatai alapján az Anna Politkovszkaja, hét év a frontvonalon című holland film nyerte a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 1500 eurós díját, melyet a Nyílt Társadalom Intézet ajánlott fel: Mása Novikova művében a Novaja Gazeta szerkesztői keresik oknyomozó riportjai miatt megölt kollégájuk gyilkosát Az ötödik alkalommal megrendezett fesztivál legprovokatívabb és legtöbb nézőt vonzó alkotása, Hajdú Eszter filmje, A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció részesült a Verzió Film Alapítvány 100 ezer forintos különdíjában Öt nap alatt több mint háromezer jegyet adtak el, a nyertesek mellett a legnépszerűbb alkotások között négy magyar (Falusi románc, Három hiányzó oldal, Malaccal teljes, Süllyedő falu), két izraeli (Allah jegyesei, Vajon mosolygok-e) és egy-egy spanyol (A szabó), bolgár (Válás albán módra) és lengyel (Megkövült csend) szerepelt A filmekről bővebben: Narancs, október 30 Képünkön Anna Politkovszkaja ELHUNYT CZIGÁNY LÓRÁNT Újabb szomorú lappal bővült jelenkori irodalomtörténet-írásunk krónikája: nem sokkal Németh G Béla, Bodnár György és Kerényi Ferenc után, 73 éves korában elhunyt Czigány Lóránt Szegedi egyetemistaként részt vett az 1956-os forradalomban, majd elmenekülvén Angliában folytatta tanulmányait Esszéivel, kritikáival, szervező tevékenységével (1965-ben egyik alapítója volt a londoni Szepsi Csombor Márton Körnek) éppúgy hozzájárult az emigráció működéséhez, mint angol publikációival irodalmunk nyugati megismertetéséhez (mindenekelőtt az egyetemi tankönyvként használatos The Oxford History of Hungarian Literature From the Earliest Times to the Present című, 1984-es kötetével) Politikai alapállásából nem engedve is híve volt a párbeszédnek (rendszeresen részt vett az Anyanyelvi Konferenciákon), de az emigrációs, illetve a pártállami irodalomról szóló tanulmányai csak a rendszerváltás után jelenhettek meg itthon (kötetbe gyűjtve: Nézz vissza haraggal!, Gyökértelen, mint a zászló nyele, Talpalatnyi senkiföldjén, Vakrepülés) Önéletírása: Ahol állok, ahol megyek - Magyarországi tanulóéveim MEGHALT GYURKOVICS TIBOR A 77 éves korában elhunyt Kossuth-díjas író első verskötete 1961-ben jelent meg (Grafit) Akkor már túl volt a főiskolai forradalmi bizottsági elnöksége miatti állásvesztésen, s tanult szakmájában, pszichológusként dolgozott E tapasztalatai verseibe és prózáiba (Ne szeress, ne szeress; Isten nem szerencsejátékos; Pótmajom) is beépültek 1968 óta írásaiból élt, emellett igazságügyi szakértőként, színházi dramaturgként és lapszerkesztőként is dolgozott Több mint ötven kötete jelent meg, 2001-ben indított életműsorozatát a Kráter Kiadó gondozza AZ EXPERIENCE VÉGE Nincs többé élő tagja Jimi Hendrix úttörő rocktriójának, az Experience-nek: egy portlandi hotelszobában holtan találták Mitch Mitchellt, a zenekar egykori dobosát Életének 62 évében járt, a halála előtti hetekben végigjátszotta az Experience Jimi Hendrix című turnét, melyen kortársai és a későbbi nemzedékek sztárjai idézték fel Hendrix zenéjét Mitch Mitchell tinédzserkorában autodidakta dobosként számos zenekarban megfordult (Tornados, Georgie Fame), mielőtt 1966-ban, egy meghallgatás nyomán ő és a basszusgitáros Noel Redding került az akkor még jóformán ismeretlen Jimi Hendrix zenekarába A többi rocktörténelem Háromévi káprázatos sikerszéria után Hendrix váltani készült, a basszusgitáros Billy Cox lett, de Mitchell maradt a dobos A váltás következő fázisánál már az ő helyére is más ült, Buddy Miles: az ekkor kizárólag feketék alkotta zenekar már Band of Gypsies néven szerepelt 1970-ben Mitchell visszakapta helyét, de nem volt folytatás: az év szeptemberében Hendrix meghalt A két Experience-zenész önálló karrierjének évtizedei nem alakultak olyan fényesen, mint a Hendrix mellett töltött néhány röpke év Noel Redding 2003-ban hunyt el, Buddy Miles idén februárban, 60 éves korában Jimi Hendrix zenésztársai közül a még katonakorában megismert Billy Cox az egyetlen, aki él A képen balról Mitch Mitchell, Jimi Hendrix, Noel Redding . .

Film

Film

film - Vicky Cristina Barcelona

Már megint mi magyarok maradtunk csak hoppon: ha nem Tony Curtisre bízzuk az amerikai nyugdíjasok Magyarország-képének formálását, némi gyűjtéssel még Allen is összejöhetett volna és a Vicky Cristina Budapest.

Film

"Míg az ember feldobja a talpát" - Woody Allen rendező

A héten mutatják be a pesti mozik New York entellektüel ikonjának legutóbbi európai barangolásairól szerzett erotikus és könnyed filmművét, a Vicky Cristina Barcelonát. A hamarosan 73. születésnapját ünneplő maestro a San Sebastián-i Filmfesztiválon mesélt új munkájáról. Kriston László

Film

A csíkos pizsamás fiú

John Boyne eddig 64 kiadásban megjelent és többmilliós példányszámban elkelt regényét Mark Herman valószínűleg e piaci adatok hatása alatt vihette vászonra (teljes egészében Magyarországon). A kiindulás kétségkívül izgalmasan hangzik, a második világháborús Berlinben él egy apa, aki közben elvhű katona is. Van neki egy 8 éves kisfia, egy 12 éves kislánya és a külvilág dolgairól tudni sem akaró, eleinte büszke, majd kiábrándult felesége.

Film

Ana bekattanva

A baszk rendező, Julio Medem 2001-ben elvesztette testvérét, Ana Medemet, a fiatal festőnőt. Hét évvel az autóbaleset után csinált neki egy filmet.

Film

Gengszterek fogadója

Mit csinál egy negyvenéves piti gengszter, ha leesik neki négymillió dán korona? Éttermet nyit. Az erdő közepén. A 2000-ben készült film feltehetően azért keveredhetett e szolid késéssel mihozzánk, mert rendezőjének és egyben forgatókönyvírójának, Anders Thomas Jensennek előbb bizonyítania kellett, amit az Ádám almái, a Zöld hentesek vagy a Hogyan szeretsz c.

Film

Az árvaház

Halott gyerekek lelkével riogatni nem új találmány, s nem is nagy dicsőség; a mumussá transzformált kiskorú mára a horror egyik alapkellékévé nőtte ki magát, már-már olyan klasszikus figurává, mint a másik (az áldozati) oldalon fellépő, reménybeli gyilkosa elől sokat sejtető fehérneműben menekülő tinilány. Ám ha a mérsékelten eredeti téma ellenére mégis vérszomjas kis Casperek tömegeit szeretnénk a többi szereplőre zúdítani, keresve sem találhatnánk jobb helyszínt egy évek óta üres árvaháznál (hol hősnőnk is nevelkedett egykoron, oh), itt a lehetőség és az indíték is adott a szellemfiaknak és -leányoknak, hogy szétszívassák a területükre hatoló élőket.

Zene

Zene

"Nem vagyunk bátrabbak, mint a Radiohead"

Heaven Street Seven

A november elején a netre felkerült Jazz a magyar lemezipar történetének első olyan lemeze, amelyet kereskedelmi forgalomba kerülése előtt teljes egészében ingyen, online tettek elérhetővé. A zenekar négyötödével beszélgettünk. Hó Márton

Zene

kiállítás - I. Nemzetközi Építészeti Makett Fesztivál

A Szervita tér közepén lebontásra váró parkoló- és irodaház öt emeletén látható ez a különleges bemutató, amely szó szerint kézközelbe hozza a kortárs építészeti törekvéseket - bár fogdosni csak egyetlen darabot, egy látását vesztett portugál építész makettjét szabad. Van minden az egymásba nyíló szobákban: ravatalozó és luxusház, templom és trópusi gyümölcsfák háza (mely utóbbi a Népligetben épülne föl), óvoda és konferenciaközpont, többszintes sétatér és világkiállítási pavilon - felerészben magyar, felerészben külföldi építészek és irodák munkái.

Zene

lemez - 30Y: NO. 4.

A pécsi zenekar esetében már jó ideje világossá vált, hogy sikerült tökéletesen megtalálnia azt a bizonyos saját hangot, ami függetlenné teszi őt a saját (angolszász és hazai) zenei hatásaitól - elsősorban természetesen a Kispáltól. A két hete tartott, mintegy kétórás, masszív és fülledt lemezbemutatón a Petőfi Csarnokban ez az elrugaszkodás csak megerősítést nyert: Beck Zoltán és zenekara immár négy lemez anyagából meggyőző, felemelő és olykor megható koncertműsort állított össze (nem is maradt el a kívánt hatás és siker).

Zene

Opera - A vérszamuráj - Heinrich Marschner: A vámpír

Vadromantikus - ezzel a jelzővel szokás sommázni Heinrich Marschner egykoron oly népszerű, ám ma már jobbára csak német nyelvterületen, s ott is inkább historizáló tisztelettel, semmint lelkes rajongással kultivált operáját. S valóban, a záros határidőn belül, szűk egy nap alatt három leányzót elemészteni kénytelen címszereplő, Lord Ruthven története (amely őseredetét egy másik lord, azaz Byron társaságában, közelebbről Polidori doktor horrorisztikus képzeletében lelte), rettegtető fordulataival, szélsőséges figuráival és megejtően kusza cselekményvezetésével bőven megfelel a vadromantikával szemben támasztott elvárásoknak. László Ferenc

Zene

könyv - LAWRENCE BLOCK: A BETÖRÕ, AKI BOGARTNAK KÉPZELTE MAGÁT

Eleinte minden úgy alakul, ahogy Block méltán csodált Bernie Rhodenbarr-sorozatában szokás: a betörők csendes antikváriussá visszavedlett Mozartját egy számára addig ismeretlen valaki megbízza egy behatolással; tiszta munka, csupán egy dossziét kell elhozni jeles honorárium ellenében. De aztán ismét gyilkosság történik, és Bernie-nek - hogy mentse a bőrét, no meg hogy kifizesse a korrupt rendőrök közt legkiválóbb Ray Kirschmannt - magándetektívnek felcsapva kell bebizonyítania ártatlanságát, közben amúgy en passant leleplezve a valódi bűnösöket.

Zene

Kiállítás - Mi van mögötte? - Fotóhónap 2008

Kétségtelen, hogy nehéz tetszőleges dolgokat úgy egymás mellé állítani, hogy ne lehessen föléjük írni a Dialógus címet, sőt hogy ez ne sugalljon valami többlettartalmat, a viszonyítás valamiféle rendezői javaslatát vagy befogadói kényszerét. Az idei fotóhónap szervezői ennél azért több okot is felhozhattak a névválasztás mellett. - kovácsy -

Zene

Kiállítás - A print és a paletta - Lengyel András: Művészet a Bankban

Van, aki gyufacímkét, képeslapot, üveggyöngyöt, könyveket, esetleg gombostűre szúrt lepkéket gyűjt. Lengyel András 1982 óta bővíti Felhőmúzeumát, ezt a mail-art művekből összeálló kartotékgyűjteményt. Emellett 1975 óta máig készít felhőmotívumot felhasználó műveket - összekapcsolva például olyan ikonográfiai elemekkel, mint a Szentháromságot is szimbolizáló Isten szeme, a létra, amiről mondjuk Jákob lajtorjája juthat az eszünkbe, vagy a piramis. Dékei Kriszta

Zene

koncert - John Scofield Piety Street Bandje a Millenárisra

vidám programmal érkezett a múlt szerdán, a híres gitárművész új formációjának új albumával. (Ami még meg sem jelent.) A dalok akár ismerősek is lehettek volna, de megbízhatóan csak a Sometimes I feel like a motherless child-ot sikerült nyomban azonosítani.

Zene

Könyv - Csak semmi pánik, te papundekli! - Vladislav Vancura: Szeszélyes nyár; Zdenek Sverák: Az én kis falum

Most, hogy filmszínházaink telve vannak honfitársaink által elkövetett cseh filmekkel (gyors oldalpillantás a filmrovatra: Mázli, Márió, a varázsló, hogy a tavalyiakat ezúttal ne érje szó), végül is teljesen időszerűnek tűnik az ihlető filmeket ihlető írások kiadása. Ez a logika magyarázza, miként kerülhetett egy kemény fedél alá Zdenek Sverák és Vladislav Vancura egy-egy írásműve: azért, mert mindkettőből Jirí Menzel készített filmet jobb éveiben - Köves Gábor

Zene

dvd - Szeszélyes nyár

Az egyetlen okkal feltehető kérdés, hogy miért csak most. A "miért éppen most" az ott van a könyvkritikai oldalainkon.

Zene

Mérsékelt malaszt - Horkay Hörcher Ferenc: Konzervatizmus, természetjog, rendszerváltás

A rendszerváltás után a hazai politikai gondolkodásnak feltűnően gyorsan, mondhatni gondolkodás nélkül sikerült felzárkóznia a liberális Nyugathoz. A siker oka egyszerű volt: az errefelé egyedül szalonképesnek számító reformmarxista, baloldali eszmék tökéletesen konvertibilisnek bizonyultak a Nyugat politikaelméleti piacának vezető valutájával, a tengerentúlon kidolgozott reformkantiánus, egalitárius elképzelésekkel. John Rawls és Ronald Dworkin téziseit Kis János közvetítette a magyar intellektuális elit számára, míg a magát "burzsoá liberálisnak" nevező, lényegesen olvasmányosabb Richard Rorty önmagáért beszélt. Salamon János

Könyv

Képregény

Könyv

Marjane Satrapi: Persepolis - A visszatérés

A gyermekkor végét Marzsi számára az jelentette az első kötet (Gyermekkorom Iránban) végén, hogy szülei a Teheránnál sokkal biztonságosabb Bécsbe küldték tanulni. A második kötet itt veszi fel a fonalat, bemutatva a fundamentalista iszlám hagyományok közül a nem sokkal kevésbé bigott vezetésű internátusba kerülő lány nyelvi, bizonyos mértékben vallási és kulturális alapozottságú beilleszkedési problémáit, majd azt, hogyan kerül sokkal liberálisabb környezetbe, mi több, szélsőbalos, anarchista elveket valló társaságba.

Könyv

Hosszú hét

Olga Grushin: Szuhanov álomélete

Nézzék kitartóan Mihail Gorbacsov homlokán az idegen foltot, koncentráljanak a vélhető középpontjára, amennyire csak tudnak - úgy, hogy azért még lássanak -, szorítsák össze a szemüket, hogy csak az a lila folt maradjon.

Lélek
Tudomány

Tudomány

Kiállítás - Rengeteg képernyő - Klikk 4.0 - Egészség

A tavaly ősszel indult, elsősorban fiataloknak szánt digitális játszótér sorozat a web történetét, a számítógépes szórakoztatóipar legnagyobb vívmányait, illetve a magyar innováció históriáját dolgozta fel. A nyerőnek tűnő receptet - sok technika, fiatalos megjelenés - most az egészséges életmód, egészségfejlesztés és környezethigiénia témakörben vetették be, hogy szemléletváltásra ösztökéljék a 7-18 éves korosztály lusta, nass- és netfüggő tagjait. A témakörökhöz rendelt tizennégy blokk több száz négyzetméterével kifejezetten ambiciózus vállalkozásnak tűnik, már megtekintése is bizonyos állóképességet kíván. Linder Bálint

Tudomány

cyberhírek

Elvonókúra Biztonsági problémákat okozhat Barack Obama megválasztott amerikai elnök e-mail-függősége. Obama folyton magánál hord egy telefonálásra és e-mailezésre is alkalmas okostelefont.

Lokál

Lokál

Mozgás- és élményterápia - "Gyere, felhúzlak!"

Naivak vagyunk, ha azt gondoljuk, hogy a sérült vagy fogyatékkal élő emberek nem próbálkozhatnak extrém kihívást jelentő sportokkal. A Mozgás- és Élményterápiás Szakosztály vak és gyengénlátó fiatalokat, mozgássérült, valamint végtaghiányos gyerekeket és felnőtteket visz falat mászni, vitorlázni és barlangászni. A különleges túrák egyikén vettünk részt. Makara Eszter

Tranzit

Állomásról állomásra XXIV.

Tranzit

A tájseb

Rákosrendező

A Zugló és Angyalföld határán található, sok száz hektáros terület vasúti karrierje már az 1846-ban átadott, első hazai vonal idején elkezdődött. Az itt található megállót sokáig csak Rákosnak hívták, de később egy másikat neveztek el így (a Budapest-Hatvan-vonalon), ez pedig - akár egy magyar színművész - rendezni kezdett.