chili & vanilia - Gnudistaparadicsom

  • .
  • 2009. június 4.

Trafik

London, The River Café, italofil hölgy sikeres étterme, a rusztikus olasz konyha helyi úttörői. De nem jutott eszembe soha főzni a szakácskönyveikből, milyen már az, hogy a pármai sonka és sárgadinnye önálló receptként szerepel.
Méregdrága bivalymozzarellából és aranyárban mért olívaolajból nem nagy ügy ínyencfogást varázsolni. A személyes látogatás után azonmód vissza kellett vonnom a fenntartásaimat, a könyvek átlényegültek, a receptek megteltek élettel. A londoni étterem tágas, napfényes és zsong. A délelőtt tökéletes, besüt a nap, telt ház van. Van egy Michelin-csillag is, de feszengésnek nyoma sincs - családok, ötyéző barátnők, párocskák töltik meg. A modern, kissé rideg, kékes-fémes dizájn ellenére olaszos melegség árad, még a felszolgálónőkön a rikító rózsaszínű vagy sárga blúz is passzol. Házi tészta, borjúmáj, tengeri süllő, végül két finom sütemény.

Az egyik legkiemelkedőbb fogás a gnudi. Nem győzzük csodálni, ahogy leteszik elénk a néhány falat pasztellzöld gombócot, rajta kevés sajt és olívaolaj. Toszkán specialitás, valójában "meztelen gnocchi", olyan, mintha csak a ravioli töltelékét ennénk. Készítik friss paradicsommártással is, nekem a maga meztelen valójában tetszik a legjobban, némi jófajta olívaolajjal és parmezánnal (csipetnyi csípős chilit azért csempészek rá).

Spenótos-ricottás "gnudi"

Hozzávalók (6 adag)

30 dkg friss, megtisztított spenót

2 gerezd fokhagyma

25 dkg ricotta, szobahőmérsékleten

5 dkg reszelt parmezán (vagy kemény juhsajt)

1 tojás, szétválasztva

2 ek. liszt + kb. 5 dkg a szóráshoz

só, fehérbors

frissen őrölt szerecsendió

A spenótot többször átöblítjük. Serpenyőben olajat hevítünk, hozzáadunk két finomra aprított fokhagymagerezdet. A spenótot rádobjuk, és erős lángon annyi ideig pirítjuk, amíg összeesik. Edénybe szedjük, amit azonnal jeges vízbe állítunk, hogy a spenót minél gyorsabban lehűljön. Alaposan kinyomkodjuk. Minél finomabbra aprítjuk, hogy darabos legyen, de majdnem pép. Habosra keverjük a ricottát, majd hozzáadjuk a spenótot, a parmezánt, 2 ek. lisztet, a tojássárgáját, fűszereket, végül a tojás keményre vert habját. Összeforgatjuk. Következik a némi türelmet igénylő gombócformázgatás. Uzsonnászacskóba töltjük a masszát, és lisztezett gyúródeszkára kábé 3 cm átmérőjű csíkokat nyomunk belőle. Ezeket egyforma, falatnyi méretűre vágjuk. Kerek aljú borospohárba 1 ek. lisztet szórunk, majd a gombócokat egyesével meggörgetjük benne, olyan körkörös mozdulattal, mintha a bort mozgatnánk. Így vékonyan bevonja a liszt, és magától megformázódik. Lobogó sós vízben éppen csak annyi ideig főzzük, amíg feljön. Olívaolajjal, parmezánnal tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A saját határain túl

Justin Vernon egyszemélyes vállalkozásaként indult a Bon Iver, miután a zenész 2006-ban három hónapot töltött teljesen egyedül egy faházban, a világtól elzárva, egy nyugat-wisconsini faluban.

Az űr az úr

Az 1969-ben indult Hawkwind mindig a mainstream csatornák radarja alatt maradt, pedig hatása évtizedek óta megkérdőjelezhetetlen.

Pincebogarak lázadása

  • - turcsányi -

Jussi Adler-Olsen immár tíz kötetnél járó Q-ügyosztályi ciklusa a skandináv krimik népmesei vonulatába tartozik. Nem a skandináv krimik feltétlen sajátja az ilyesmi, minden szak­ágnak, műfajnak és alműfajnak van népmesei tagozata, amelyben az alsó kutyák egy csoportozata tengernyi szívás után a végére csak odasóz egy nagyot a hatalomnak, az efeletti boldogságtól remélvén boldogtalansága jobbra fordulását – hiába.

Luxusszivacsok

A Molnár Ani Galéria 2024-ben megnyitott új kiállítótere elsősorban hazai, fiatal, női alkotókra fókuszál, Benczúr viszont már a kilencvenes évek közepétől jelen van a művészeti szcénában, sőt már 1997-ben szerepelt a 2. Manifestán, illetve 1999-ben (más művészekkel) együtt a Velencei Biennálé magyar pavilonjában.

Égen, földön, vízen

Mesék a mesében: mitikus hősök, mágikus világ, megszemélyesített természet, a szó szoros értelmében varázslatos nyelv. A világ végén, tajtékos vizeken és ég alatt, regei időben mozognak a hősök, egy falu lakói.

Visszaszámlálás

A Ne csak nézd! című pályázatot a Free­szfe, az Örkény Színház, a Trafó és a Jurányi közösen hirdették meg abból a célból, hogy független alkotóknak adjanak lehetőséget új előadások létrehozására, a Freeszfére járó hallgatóknak pedig a megmutatkozásra. Tematikus megkötés nem volt, csak annyiban, hogy a társulatoknak társadalmilag fontos témákat kellett feldolgozniuk. A nyertesek közül a KV Társulat pályamunkáját az Örkény Színház fogadta be.

Mészáros Lőrinc egy történet

A Mészáros Lőrinc című történetnek az lenne a funkciója, hogy bizonyítsa, létezik frissen, ön­erejéből felemelkedett nemzeti tőkésosztály vagy legalább réteg, de ha még az sem, pár markáns nemzeti nagytőkés. Valamint bizonyítani, hogy Orbán Viktor nem foglalkozik pénzügyekkel.

„Mint a pókháló”

Diplomáját – az SZFE szétverése miatt – az Emergency Exit program keretein belül Ludwigsburgban kapta meg. Legutóbbi rendezése, a Katona József Színházban nemrég bemutatott 2031 a kultúra helyzetével és a hatalmi visszaélések természetével foglalkozik. Ehhez kapcsolódva toxikus maszkulinitásról, a #metoo hatásairól és az empátiadeficites helyzetekről beszélgettünk vele.

Nem a pénz számít

Mérföldkőhöz érkezett az Európai Unió az orosz energiahordozókhoz fűződő viszonya tekintetében: május elején az Európai Bizottság bejelentette, hogy legkésőbb 2027 végéig minden uniós tagállamnak le kell válnia az orosz olajról, földgázról és nukleáris fűtőanyagról. Ha ez megvalósul, az energiaellátás megszűnik politikai fegyverként működni az oroszok kezében. A kérdés az, hogy Magyar­ország és Szlovákia hajlandó lesz-e ebben együttműködni – az elmúlt években tanúsított magatartásuk ugyanis ennek éppen az ellenkezőjét sugallja.