chili & vanilia - Gnudistaparadicsom

  • .
  • 2009. június 4.

Trafik

London, The River Café, italofil hölgy sikeres étterme, a rusztikus olasz konyha helyi úttörői. De nem jutott eszembe soha főzni a szakácskönyveikből, milyen már az, hogy a pármai sonka és sárgadinnye önálló receptként szerepel.
Méregdrága bivalymozzarellából és aranyárban mért olívaolajból nem nagy ügy ínyencfogást varázsolni. A személyes látogatás után azonmód vissza kellett vonnom a fenntartásaimat, a könyvek átlényegültek, a receptek megteltek élettel. A londoni étterem tágas, napfényes és zsong. A délelőtt tökéletes, besüt a nap, telt ház van. Van egy Michelin-csillag is, de feszengésnek nyoma sincs - családok, ötyéző barátnők, párocskák töltik meg. A modern, kissé rideg, kékes-fémes dizájn ellenére olaszos melegség árad, még a felszolgálónőkön a rikító rózsaszínű vagy sárga blúz is passzol. Házi tészta, borjúmáj, tengeri süllő, végül két finom sütemény.

Az egyik legkiemelkedőbb fogás a gnudi. Nem győzzük csodálni, ahogy leteszik elénk a néhány falat pasztellzöld gombócot, rajta kevés sajt és olívaolaj. Toszkán specialitás, valójában "meztelen gnocchi", olyan, mintha csak a ravioli töltelékét ennénk. Készítik friss paradicsommártással is, nekem a maga meztelen valójában tetszik a legjobban, némi jófajta olívaolajjal és parmezánnal (csipetnyi csípős chilit azért csempészek rá).

Spenótos-ricottás "gnudi"

Hozzávalók (6 adag)

30 dkg friss, megtisztított spenót

2 gerezd fokhagyma

25 dkg ricotta, szobahőmérsékleten

5 dkg reszelt parmezán (vagy kemény juhsajt)

1 tojás, szétválasztva

2 ek. liszt + kb. 5 dkg a szóráshoz

só, fehérbors

frissen őrölt szerecsendió

A spenótot többször átöblítjük. Serpenyőben olajat hevítünk, hozzáadunk két finomra aprított fokhagymagerezdet. A spenótot rádobjuk, és erős lángon annyi ideig pirítjuk, amíg összeesik. Edénybe szedjük, amit azonnal jeges vízbe állítunk, hogy a spenót minél gyorsabban lehűljön. Alaposan kinyomkodjuk. Minél finomabbra aprítjuk, hogy darabos legyen, de majdnem pép. Habosra keverjük a ricottát, majd hozzáadjuk a spenótot, a parmezánt, 2 ek. lisztet, a tojássárgáját, fűszereket, végül a tojás keményre vert habját. Összeforgatjuk. Következik a némi türelmet igénylő gombócformázgatás. Uzsonnászacskóba töltjük a masszát, és lisztezett gyúródeszkára kábé 3 cm átmérőjű csíkokat nyomunk belőle. Ezeket egyforma, falatnyi méretűre vágjuk. Kerek aljú borospohárba 1 ek. lisztet szórunk, majd a gombócokat egyesével meggörgetjük benne, olyan körkörös mozdulattal, mintha a bort mozgatnánk. Így vékonyan bevonja a liszt, és magától megformázódik. Lobogó sós vízben éppen csak annyi ideig főzzük, amíg feljön. Olívaolajjal, parmezánnal tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.

Aki én vagyok

Az amerikai dokumentarista fotográfia egyik legfontosabb alakjának munkáiból először láthatunk önálló kiállítást Magyarországon. A tárlat érzékenyen és empatikusan mutat fel női sorsokat, leginkább a társadalom peremére szorult közösségek tagjainak életén keresztül. A téma végigkísérte Mark egész életművét, miközben ő maga sem nevezte magát feminista alkotónak. A művek befogadása nem könnyű élmény.

A Mi Hazánk és a birodalom

A Fidesz főleg az orosz kapcsolat gazdasági előnyeit hangsúlyozza, Toroczkai László szélsőjobboldali pártja viszont az ideo­lógia terjesztésében vállal nagy szerepet. A párt­elnök nemrég Szocsiban találkozott Dmitrij Medvegyevvel, de egyébként is régóta jól érzi magát oroszok közt.

Cserealap

Szabad jelzést adhat a XII. kerületi önkormányzat Schmidt Máriáék érdekeltségének a Városmajor melletti nagyarányú lakásépítési projektre. Cserébe a vállalat beszállna a nyilas terror áldozatai előtt tisztelgő, régóta tervezett emlékmű finanszírozásába.