chili & vanilia - Gnudistaparadicsom

  • .
  • 2009. június 4.

Trafik

London, The River Café, italofil hölgy sikeres étterme, a rusztikus olasz konyha helyi úttörői. De nem jutott eszembe soha főzni a szakácskönyveikből, milyen már az, hogy a pármai sonka és sárgadinnye önálló receptként szerepel.
Méregdrága bivalymozzarellából és aranyárban mért olívaolajból nem nagy ügy ínyencfogást varázsolni. A személyes látogatás után azonmód vissza kellett vonnom a fenntartásaimat, a könyvek átlényegültek, a receptek megteltek élettel. A londoni étterem tágas, napfényes és zsong. A délelőtt tökéletes, besüt a nap, telt ház van. Van egy Michelin-csillag is, de feszengésnek nyoma sincs - családok, ötyéző barátnők, párocskák töltik meg. A modern, kissé rideg, kékes-fémes dizájn ellenére olaszos melegség árad, még a felszolgálónőkön a rikító rózsaszínű vagy sárga blúz is passzol. Házi tészta, borjúmáj, tengeri süllő, végül két finom sütemény.

Az egyik legkiemelkedőbb fogás a gnudi. Nem győzzük csodálni, ahogy leteszik elénk a néhány falat pasztellzöld gombócot, rajta kevés sajt és olívaolaj. Toszkán specialitás, valójában "meztelen gnocchi", olyan, mintha csak a ravioli töltelékét ennénk. Készítik friss paradicsommártással is, nekem a maga meztelen valójában tetszik a legjobban, némi jófajta olívaolajjal és parmezánnal (csipetnyi csípős chilit azért csempészek rá).

Spenótos-ricottás "gnudi"

Hozzávalók (6 adag)

30 dkg friss, megtisztított spenót

2 gerezd fokhagyma

25 dkg ricotta, szobahőmérsékleten

5 dkg reszelt parmezán (vagy kemény juhsajt)

1 tojás, szétválasztva

2 ek. liszt + kb. 5 dkg a szóráshoz

só, fehérbors

frissen őrölt szerecsendió

A spenótot többször átöblítjük. Serpenyőben olajat hevítünk, hozzáadunk két finomra aprított fokhagymagerezdet. A spenótot rádobjuk, és erős lángon annyi ideig pirítjuk, amíg összeesik. Edénybe szedjük, amit azonnal jeges vízbe állítunk, hogy a spenót minél gyorsabban lehűljön. Alaposan kinyomkodjuk. Minél finomabbra aprítjuk, hogy darabos legyen, de majdnem pép. Habosra keverjük a ricottát, majd hozzáadjuk a spenótot, a parmezánt, 2 ek. lisztet, a tojássárgáját, fűszereket, végül a tojás keményre vert habját. Összeforgatjuk. Következik a némi türelmet igénylő gombócformázgatás. Uzsonnászacskóba töltjük a masszát, és lisztezett gyúródeszkára kábé 3 cm átmérőjű csíkokat nyomunk belőle. Ezeket egyforma, falatnyi méretűre vágjuk. Kerek aljú borospohárba 1 ek. lisztet szórunk, majd a gombócokat egyesével meggörgetjük benne, olyan körkörös mozdulattal, mintha a bort mozgatnánk. Így vékonyan bevonja a liszt, és magától megformázódik. Lobogó sós vízben éppen csak annyi ideig főzzük, amíg feljön. Olívaolajjal, parmezánnal tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?