chili & vanilia - Kagylószezon

  • .
  • 2008. szeptember 25.

Trafik

Magyarország nem kifejezetten kagylótenyésztő nagyhatalom; mondjuk a tenger hiánya elfogadható indoknak tűnik. Más országokban ellenben nagy lendülettel indul ősszel a kagylószezon.
Vegyük például Belgiumot. A kagyló a belgák nemzeti eledele, fogyasztásának hagyománya és kultusza van. Ha végigsétálunk Brüsszel éttermi negyedein, hatalmas lábasokban tálalt gőzölgő, rendkívül fokhagymás illatú kagylóhalmok tárulnak fel mindenütt. Szezonális étel, szabály szerint kizárólag az "r" betűt/hangot tartalmazó hónapokban szabad enni, sőt, egyesek azt a szigorú álláspontot képviselik, hogy csakis azokban a hónapokban, melyek neve "r"-rel végződik. Magyarul szeptembertől februárig. Kissé illúzióromboló ugyan, hogy a nemzeti eledelük nyersanyaga nem Belgiumban terem, mindenesetre a meglepő helyzet az, hogy a kagylót Hollandiából importálják, ott fejlesztettek ki ugyanis olyan ipari méretű kagylótenyészeteket, amelyek el tudják látni ezt a mennyiségű keresletet. Szóval nem is belga a belga. Szögezzük le egyszer s mindenkorra: a kagylót kézzel esszük. Az első héjból villával kiesszük, és ezt az üreset használjuk aztán evőeszköznek: ezzel emeljük ki a héjából, majd a szánkhoz. Belgiumban egy nagy adag sült krumpli is jár mellé, ezt tunkolják a lébe. Én megelégszem egy jó friss bagettel is. Elkészítése nagyon egyszerű, az ízesítés variálható. Az alapszabály, hogy amelyik kagyló természetes állapotában ki van nyílva, azt ki kell dobni, főzés után pedig azt, amelyik zárva marad. Hipermarketekben és halszaküzletekben itthon is beszerezhető, nyugodtan próbálják ki.

Fokhagymás-tejszínes feketekagyló, lépésről lépésre

Hozzávalók (2-6 személyre)

2 kg feketekagyló

5 dkg vaj

6 rúd szárzeller

4 fej salotta (vagy 2 fej hagyma)

6-7 fokhagymagerezd

1,5 dl száraz fehérbor

0,5 dl sherry

0,5 dl tejszín

só, bors, egy csokor petrezselyem

1. Felszeleteljük a zöldségeket: a zellert vékony karikákra, a hagymát szeletekre, a fokhagymát finom darabokra.

2. Közepes lángon megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a zöldségeket, és fedő alatt puhára pároljuk (kb. 5-6 perc).

3. Amikor a zöldségek megpuhultak, felöntjük a fehérborral, sherryvel és tejszínnel. Egy-két percet főzzük. Sózzuk, borsozzuk. (Ha megkóstoljuk, kissé sótlannak kell érezni, mert a kagylótól majd még sósabb lesz.)

4. Amíg a zöldségek párolódnak, előkészítjük a kagylókat: nagy edényben friss vízbe dobjuk őket, alaposan átmossuk, hogy minél több homok leázzon a héjukról. Ha valamelyikből kis algaszerű "szakáll" lóg ki, attól megszabadítjuk. Amelyik ki van nyílva, kidobjuk.

5. Az előkészített kagylókat beletesszük a tejszínes-zöldséges lébe. Erősre állítjuk a lángot, a lábast lefedjük, és kb. 6 percig így főzzük. Ekkorra a kagylók gyönyörűen kinyílnak.

Finomra aprított friss petrezselyemmel megszórva, kenyérrel és száraz fehérborral fogyasztjuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hieronymus Bosch világa

  • - turcsányi -

Michael Connelly nem egy író, inkább egy regénygyár, rosszabb esetben áruvédjegy – az efféle státus persze nem oly ritka zsiráf manapság.

„Rodrigo”

A világ legnagyobb és legrangosabb színházi fesztiválja az avignoni. Jelentős társulatok seregszemléje, illetve már maga a fesztiválmeghívás jelentőssé tesz társulatokat. Aki a hivatalos programban van, az számít valakinek.

Félúton

Egykori nagymenő, aki a csúcsról lepottyanva már csak árnyéka önmagának; féktelen csodagyerek, akinek csak kemény munkára és iránymutatásra van szüksége, hogy azzá a sztárrá váljon, akit a végzete elrendelt neki – a sportfilmek talán legnagyobb kliséi ezek, a Stick pedig épp erre a kettőre épül.

Dinók a budoárban

Ötévesen, egy tollseprűtánccal indult Karácsonyi László (1976) művészi karrierje, diplomáját 2003-ban pedig egy lovagi páncélzatban védte meg. (A páncél maga volt a diplomamunkája.)

Léda a Titanicon

  • Molnár T. Eszter

Ki ne szeretné a Balatont? Főleg, ha csak a szépre emlékszik? Arra, hogy a vonat vidáman, sőt pontosan fut be a hűs állomásra, a papucs nem töri a lábat, a naptej megvéd a leégéstől, és van hely az árnyékban a kempingszéknek és a gumimatracnak.

Angyalszárnycsikorgás

Nagy luxus olyan kis kultúrának, mint a magyar, nem megbecsülni a legjobbjait. Márpedig Halasi Zoltán a kortárs magyar költészet szűk élmezőnyébe tartozik, ám a szakma mintha nem tartaná számon érdemeinek megfelelően, a nagyközönség számára pedig minden bizonnyal ismeretlen.

Miért hallgat Erdő Péter?

2025 júliusának egyik forró szerda éjjelén Konrád-Lampedúza Bence betanított kémia­tanár hazafelé ballagott Ráczboldogkőn, a Kistücsök névre hallgató alma materéből. Nem volt ittas egy cseppet sem, de megviselte a nehéz levegő, amikor szembejött vele egy kormányzati óriásplakát.