Tartalom

Narancs XX. évf. 39. szám (2008-09-25)

Publicisztika

Publicisztika

Csőlátások

Magyar Narancs, 2008. szeptember 4. Örvendetesnek tartom, hogy a Magyar Narancs érdeklődik a Zuglóban történő fejlesztések iránt, sajnálom azonban, hogy a Mexikói úti végállomás (Millfav) környékének rendbetételét két szembenálló pólus harcára redukálták.

Publicisztika

Smafu

Magyar Narancs, 2008. szeptember 4. Máté Dániel egy mellékmondatában azt kifogásolja, hogy miért nem értesíti az okmányiroda egy hónappal előbb, hogy hamarosan lejár az útlevele.

Publicisztika

Tudós a munkapadnál - Az amerikai jegybank, Bernanke elnök és a globális pénzügyi válság

Az utóbbi évtizedek talán legsúlyosabb globális pénzpiaci válsága 2007 nyarán az Egyesült Államokból indult ki, s innen gyűrűzött tovább - főként azokba az országokba, ahol korábban az ingatlanárak a tengerentúlihoz hasonló sebességgel emelkedtek. Az extrém mértékű jelzálog-hitelezés, párosulva az ingatlanárak várható hanyatlásával komoly aggodalmakat szült a befektetők körében, ami a nagy kockázatú, ún. másodrendű (subprime) jelzáloghitelekhez kapcsolódó értékpapírok áreséséhez, majd kiterjedt pénzpiaci zűrzavarhoz vezetett. (A tárgyban lásd interjúinkat Király Júliával: "A mohóság úrrá lesz a józan észen", 2008. január 31., illetve Soros Györggyel és Jaksity Györggyel: "Ez egy macska-egér játék", 2008. május 1.) László Géza - Rátfai Attila

Publicisztika

Árnyékcég

Lapzártánk után fejezte be zárt ülését az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága; a szünetben a titkosszolgálati miniszter tájékoztatót tartott. Ekkor világgá röpített szavaiból sok újat a megfigyelési ügyről nem tudtunk meg - ahhoz képest, amit sejtettünk, bizonyosan nem.

Publicisztika

Régen volt, felejtsük el!

Magyar Narancs, 2008. augusztus 28. Kedves Magyar Narancs! Bod Tamás cikkében azt állítja, hogy Pintér Sándor "2002 óta tartja azt a jó szokását, hogy nem nyilatkozik a sajtónak, s nem ad interjút".

Egotrip

Pálya a magasban

Egotrip

Ki a kövér?

Minden korszaknak megvan a maga kövér futballistája, és mindegyik a maga módján az. Van köztük olyan, aki egész életében túlsúlyos volt (Mölby), van, aki ha kellett, mindig gyorsan leadta, de a jelző rajtaragadt (Puskás), van, aki időről időre meghízik (Ronaldo), és van, aki csak gyereknek volt kövér, mégis ez a beceneve (Batistuta). Valószínűleg az ismét kikerekedett brazil fenomén miatt vált széles körben elterjedt bulvártémává a kövér labdarúgók története; az egyik angol lap például elkészítette minden idők legjobb dagadt futballistáinak listáját, amelyen a Száguldó őrnagy egy ismeretlen értékelési rendszer áldozataként az ötödik helyre szorult.

Belpol

Belpol

Baloldal és szélsőjobb az utcákon - A Cég emberei

Vagy a nemzetbiztonságiak lettek ügyesebbek, vagy a szélsőjobb bénább: a hétvégére a radikálisoknak sikerült úgy szétverniük magukat, hogy nem tudták megkeseríteni a kormánypárt politikai túléléséért is zajló rendezvényt.

Belpol

Bezárt a Collegium Martineum - A vig zit - Véget ért

Csődbe ment és szeptember elsejével jogutód nélkül bezárt a Collegium Martineum Középiskolai Tehetséggondozó Kollégium. A Pécshez közeli Mánfán található intézmény azon kevesek egyike volt, amelyek a többszörösen hátrányos helyzetű, elsősorban cigány származású gyermekeket integrált középfokú oktatáshoz és érettségihez segítik.

Belpol

Pécsi vagyonértékesítések - Simlizni nem lehet

Pécs az önkormányzati vagyon eladogatásával próbál javítani a város anyagi helyzetén. Stabilizációról szó sincs, hiszen a város olyan ütemben adósodik el, hogy azon az ingatlan- és részvényeladásokból származó milliárdok csak átmenetileg képesek enyhíteni.

Belpol

Perek a közérdekű adatok nyilvánosságáért - Nyíló titkok

Az elmúlt hetekben több olyan precedensértékű ítélet született, amely közérdekű információkat visszatartó állami szervet, céget, sportszövetséget marasztalt el. Rövidesen nyilvánosságra kerül, kik gazdagodtak a vadászgéptender százmilliárdjaiból, miként azt is megtudhatjuk, hova kerülnek a parkolóórákba bedobott százmilliók.

Belpol

"Azt hiszem, kisfiú ő ahhoz"

Katona Kálmán (MDF) a megfigyelési ügyről

A két hete kirobbant adatgyűjtési-megfigyelési botrány elsodorta a szombati elnökválasztásra készülő MDF egyik jelöltjét, Almássy Kornélt és egy tucatnyi támogatóját (lásd erről cikkünket - Mindenki figyel - az előző lapszámban). Noha az eset napokig uralta a híreket, arról nem sokat tudtunk, miként is zajlottak az események az MDF-en belül. A párt országos választmányának leköszönő elnöke erről beszélt lapunknak.

Külpol

Külpol

Csak az árak fel ne menjenek!

Előre hozott választás Ausztriában

Az előttünk álló hét végén valószínűleg jócskán visszaesik az eddig kormányzó két nagy párt, a szocdem SPÖ és a konzervatív Néppárt (ÖVP), s jócskán feljön egy csomó kicsi. De azon sem kell csodálkozni, ha minden marad a régiben.

Trafik

Trafik

étel, hordó - VAPIANO

Nemrégiben a Corvin áruház kénköves bugyrában kellett örömmel megállapítanunk, hogy a Háromszoros Hermész örökbecsű megállapítása - "miképpen fent, az úgy alul is" - érvényes arra is, aki olasz típusú gyorséttermet üzemeltet. Ki gondolta akkor, hogy alig pár héttel később úgy hozza a sorsolás, hogy sokkal magasabb polcra kerülünk.

Trafik

chili & vanilia - Kagylószezon

Magyarország nem kifejezetten kagylótenyésztő nagyhatalom; mondjuk a tenger hiánya elfogadható indoknak tűnik. Más országokban ellenben nagy lendülettel indul ősszel a kagylószezon.

Trafik

csontzene - Köszönet és ave atque vale

Az elmúlt alkalommal megelőlegeztük ezt a hetet, amennyiben nyomatékosan felhívtuk minden kedves zenegyűlölő figyelmét Kocsis Zoltán és Vadim Repin hegedű-zongora estjére, melyen Bartók-, Brahms- és Beethoven-műveket játszanak (Zeneakadémia, szeptember 26.). Megismételjük: bűnt követ el, aki ezt kihagyja.

Trafik

kulthírek

EGY KIS MOZART-ZENE Mozart eddig ismeretlen kompozícióját fedezték fel a nantes-i Mediatheque archívumában. A kotta egy 19.

Zene

Zene

film - A zóna

Két tanmese találkozik a stúdió kapujában: az egyik pólóján a földönfutók és a kiváltságosok egymásnak feszülő emblémája, a másikon a hétköznapi fasizmusé, hamarosan csatlakozik hozzájuk a gumibotos harmadik is, őt úgy hívják, korrupció. Remekül megértik egymást, filmre velük! A zóna a fordított gettó ötletével játszik, ahol a városból kihasított, szögesdróttal elkerített területen nem a megbélyegzettek, hanem a fehérkesztyűsök vannak összezárva.

Zene

Kiállítás - Játszd újra el! - Forradalom, szeretlek - 1968 a művészetben, a politikában és a filozófiában

1968 öröksége a miniszoknya, a trapéznadrág, a Beatles-bajusz, a Che-szakáll, a horgolt sapka és a kézzel szőtt táska. 1968 egy heterogén konstrukció öröksége - amelyben sok-sok regionális tapasztalat egyesül: a franciaországi anarchista lázadás, az olasz burzsoáziakritika, az amerikaiak vietnami háború elleni mozgalmai, a nyugati hatalmak által magára hagyott prágai tavasz és e forradalmat leverő nemzetek szégyene, vagy a Lengyelországban végigsöprő antiszemitizmus. 1968 öröksége a Baader-Meinhof-csoport, a konzumtársadalom totális kiépülése, a forradalom ideológiai "vezetőinek" betagozódása a politikai hatalomba - de a szexuális forradalom és az egyéni szabadság máig élő mítosza is. Dékei Kriszta

Zene

tánc - Második identitás (2nd ID)

A hiphoptánc kemény munka, felgyorsult, gépszerű, megszakított mozdulatok, forgás a fejen, a karon. Fizikai csoda, hisz' olyan irányban tekeregnek az izmok, az ízületek, ami elképzelhetetlen annak, aki mondjuk kizárólag atlétikával foglalkozott. - sisso -

Zene

Kiállítás - "Talpra magyar avant-garde" - Kiáramlás és delej - 1968 hatása a kortárs magyar képzőművészetre

A magyar neoavantgárd művészetéről még soha nem rendeztek kiállítást 1968 figyelembevételével. Ahhoz, hogy egyáltalán fölmerüljön ez a szempont, nemcsak az aktuális évforduló formális kerete kellett, hanem az is, hogy a ma avantgárd művészete, a fiatalabb és a még mindig fiatal ellenzékiek új generációja fölfedezze magának az újbaloldal teóriáját és művészetét. A kortárs magyar képzőművészet most próbálgatja mindazt, amit szellemi elődjének, a szanaszét kergetett neoavantgárdnak kellett volna, ha teheti: a szituacionizmust, a trockizmust, Marxot - amivel viszont megteremtette a kontextust a neoavantgárd politikusabb értelmezése számára. Kürti Emese

Zene

folyóirat - 2000. július-augusztus

A 40. évfordulóra mint diáktüntetés alatt a gumibotütések, úgy szaporodtak el a magyar művelt sajtóban (is) a 68-at tárgyaló esszék, elemzések. A 2000 legutóbbi száma kiemelkedik e felhozatalból. D. Harangozó Aranka

Zene

Opera - Hölgyeké az elsőbbség - Puccini: Turandot

Egy örvendetesen ismerős és elvártan grandiózus, valamint egy újdonatúj, ám máris megejtően árnyalt alakítás avatta emlékezetes élménnyé a MűPa jubileumi Puccini-szcenírozásainak soros darabját. Lukács Gyöngyi a címszerepnek boldog birtokában, míg Rost Andrea az áldozatos rabszolgalány, a kicsi Liú szólamát meghódítva teremtett valódi operai légkört a pódiumon, s kettejük teljesítménye ezúttal jószerével az előadás minden egyéb mozzanatát leárnyékolta. László Ferenc

Lemez

Zene

Metallica: Death Magnetic

Először akkor ijedtem meg, amikor szembesültem a The Day That Never Comes klipjével. A háborús tematika azonnal az ...And Justice For All klipnótájára, a One-ra utalt, és aztán a zenei áthallás is megérkezett a dal közepe táján hallható géppuskagitárriffel meg a záró, fájdalmasan hosszú szólóval; az eleje meg pont olyan volt első blikkre, mint egy Fade To Blackbe oltott Sanitarium.

Zene

"Esszencia, leglényeg"

Metallica

Öt év után új lemezt jelentetett meg a Metallica. A zenekar klasszikus stílusához visszakanyarodó Death Magnetic csupán két hete került a boltokba, de az eladási mutatókból már most nyilvánvaló, hogy a San Franciscó-i négyes rendületlenül a világ legsikeresebb metálzenekara. A zenekar négy tagja (James Hetfield énekes-gitáros, Lars Ulrich dobos, Kirk Hammett szóló- és Robert Trujillo basszusgitáros) augusztus végén Dublinban beszélt a lemezről.

Zene

karikatúra - KOKSZ

A budapesti autómentes nap függelékeként állította ki tizenhárom tagjának karikatúráit a Kortárs Karikatúra és Szatíra Műhely az Andrássy út közepére, kis ízelítőként nem túlzottan ismert műhelyük munkájából, melynek nagyjából az a lényege, hogy értékes és minőségi karikatúrákat kell alkotni, túl a sajtókarikatúrán, de innen - mondjuk - a "szeriőz" festészeten. És noha semmi probléma nem is volt a képekkel (sőt), mégis nehéz optimistán szemlélni egy ilyen pár perc alatt bejárható minitárlatot, elveszve az autóktól megtisztított sugárút többi attrakciója közt.

Zene

Film - Fél Heat - Olivier Marchal: MR 73

Ami jó egy rendőrdrámának, megöli a turizmust: egy sorozatgyilkos egyedülálló nőkkel végez a mindig esős Marseille-ban. Nem mai hír, hogy a csapadék jól áll az elveszett lelkeknek, az olyan zsaruknak meg különösen, akik fázósan koptatják a városi flasztert, és egyetlen bizalmasuk egy zsebbe csúsztatott whiskysüveg és egy tetthelyen talált macska. A veszett kutyák és a részeg rendőrök útjából ajánlatos időben kitérni, filmen viszont kifejezetten szórakoztató útitárs mindkettő. Dombi Lőrinc

Zene

lemez - Lützenkirchen: Pandora Electronica

Tobias Lützenkirchen, a német és a nemzetközi electro/house szcéna egyik állócsillaga azok közé tartozik, akik türelmesen kivárták a sorukat, s mindig bíztak abban, hogy a világ egyszer csak beleszalad ama bizonyos késbe. Vagy tíz éve gyártja szerzeményeit kábé két-három tucat álnév alatt (a kínálat a hard trance-től az electro/ tech-house-ig terjed) - nullás évtizedünk közepén azután a közönség és a lemezlovas kollégák váratlanul zabálni kezdték maxijait és karakteres remixeit.

Zene

Film - Nem középiskolás rokon - Ryan Fleck: Fél Nelson

Film ez, az már az elején látszik, úgy mozognak, tesznek-vesznek, levegőznek benne, hogy ha nem is történik semmi rendkívüli, akkor is jó nézni, hogyan játsszák, hogy nem játszanak. Ez nem az a tanterem, melynek falai igény szerint kivehetők, hogy a kamera szabadabban mozoghasson, és a padokat koptató gyerekek sem azok a szabályosra érlelt, szimmetrikus fejek, akiket a menedzserszemléletű mama járóképes koruktól cipel egyik castingról a másikra. - kg -

Zene

web - JUJ.HU

Sztárok, bulvár, botrány, party - ez szerepel a saját készítésű videókat közzétevő, naponta frissülő honlap fejlécén, pedig ennél azért szélesebb a spektrum. Épp azért érdekesebb egy fokkal a többi bulvárorgánumnál, mert ugyanazon a hangon, ugyanolyan cinikusan tesz fel hasonló kérdéseket mondjuk a magát épp egy szál semmiben fotóztató Monique Cuvet pornócsillagnak és Orbán Viktornak.

Könyv

Elsüllyedt szerzők XVI.

Könyv

Író a skatulyából

Illés Endre (1902-1986)

Huszadik századi irodalmunk megannyi izgatott vátesze, kócos zsenije és tragikus sorsú mártírja mellett Illés Endre volt a takarékos életrendű, tüntető eleganciájú, okos író. S ez a nem mindennapi okosság nemcsak nagy túlélővé tette a rezervált polgárt, de bő fél évszázadra a magyar irodalmi élet "alkalmas emberévé" is.

Könyv

Emlékek ölelése - Fejtő Ferenc: Érzelmes utazás

Az elmúlt évtized(ek?)ben mintha divatja volna egyfajta, valóság és fikció határvidékén bóklászó irodalomnak, amely furcsaságukban izgalmas történeti tények (vagy ál-tények), valamint az egyes szám első személyben megnyilvánuló szerző/főhős ezekkel mindinkább egybemosódó kalandjai köré szervez regényes történeteket. Fejtő Érzelmes utazása persze nem tekinthető e műfaj közvetlen előzményének, de ha nem ismernénk a születési körülményeit, olvashatnánk ilyesfajta szövegként is, legfeljebb a stílus kifinomult veretességét és azt az intenzív odaadást éreznénk szokatlannak, ahogy a tárgyához fordul a szerző, legyen szó Zágrábról, egy távoli rokonról, fürdésről a tengerben vagy újságírói modorban alakított, kérdés-válasz típusú beszélgetésről.

Könyv

A szeretet - Borbély Szilárd: Árnyképrajzoló (Körülírások)

"Bizonytalanná vált, hogy mit jelent a szeretet" - írja Borbély Szilárd Egy bűntény mellékszálai című elbeszélésében. A múlt évezred utolsó szentestéjének hajnalán brutális körülmények között meggyilkolták az író édesanyját, nyomorékká kínozták az édesapját. A bűncselekmény azóta is felderítetlen. Nem csoda, ha az író immár harmadik kötetében próbál ezzel a tragédiával megbirkózni, elhelyezni az emberi lét valamely tartományába, vallási, filozófiai, költői anyagok után kutat, hogy értelmezhetővé váljék a gyilkosság, a tragédia örök érvényűnek érzett botránya. Sántha József

Könyv

"Mint az élet, célja nincs" - Gao Xingjian: Lélek-hegy

Az író, Kína egyetlen irodalmi Nobel-díjasa jelentős és behozhatatlan késéssel érkezett Magyarországra. A sorozatos állami zaklatások miatt Franciaországba települt szerző munkásságának itthon ugyanis csak arcpirítóan aprócska része érhető el. Jelen regénye csaknem húsz évvel a keletkezése - és nyolc évvel a rangos díj, valamint négy esztendővel az első részlet magyarra fordítása - után adatott ki teljes terjedelmében magyarul. Számos drámája közül egyetlenegyet lehet olvasni némi könyvtári kutatómunka után, egy két és fél évtizedes folyóiratszámban (noha Gao Xingjiant a kínai kísérleti színház egyik legfontosabb alakjának, megkerülhetetlen úttörőjének tekintik azokban az országokban, ahol ezt írásos bizonyítékok támaszthatják alá). További lírai, prózai vagy másmilyen munkáiból két verset és két tusrajzot találhatunk még tőle itt-ott - utóbbi kettőhöz legalább kutatómunkára nincs szükség, ott vannak a könyv első és hátsó borítóján. Kovács Bálint

Könyv

(Ny)elvi kérdés - Soproni András (szerk.): Orosz kulturális szótár

A Corvina Kiadó kulturálisszótár-sorozatának eddig talán külsőleg legszebb darabja a szó minden értelmében keménykötésű: hosszas hátizsákos hurcibálás után is remekül bírja a gyűrődést. És ez manapság igenis nagy szó. A tartalom is támadhatatlan, Soproni András vitathatatlanul a téma elismert szakértője, ráadásul sokoldalú tárgyi tudása remek stílusérzékkel párosul. Molnár Zsófi

Könyv

Álmában is gondolja - Nyilas Atilla: Az Egynek álmai - Álmoskönyv

Nyilas Atilla új verseskötetének két címe és rengeteg álma van. Mindkét cím irodalmi utalás is egyben: a borítón az áll: Álmoskönyv Nyilas Atillától, amivel egyrészt címmé emeli nevét a költő, másrészt egy tradicionális műfajra is rájátszik, a la Krúdy. A könyv gerincén pedig a következőket olvashatjuk a szerző neve után címként: Az Egynek álmai - ez pedig a híres Szabó Lőrinc-vers továbbszámolása. Szegő János

Könyv

Mese alkonyfényben - Sven Nordqvist: Kalapvadászat

Emlékszik még valaki Victor Sjöströmre? A svéd némafilm rajongói most minden bizonnyal egy emberként kapják föl a fejüket, ahogy az Ingmar Bergman-fanatikusok is: tudvalevő, hogy A nap vége című Bergman-klasszikusban az idős Sjöström, a svéd némafilm egykori nagy rendezője játssza a főszerepet. Keresztesi József

Könyv

Szocialista kisrealizmus - Horváth Sándor (szerk.): Mindennapok Rákosi és Kádár korában

Belvárosi presszókban békésen koccintgató öregurak és rájuk vadászó titkosrendőrök; a Rolling Stones gitárosát, Brian Jonest felvonulással és beatmisével búcsúztató Nagyfa-galeri; Kacsa, a volt állami gondozott hobó, aki a hatvanas években egy ideig a Várhegy oldalában lakott; a fodrászát reggel hatra magához rendelő, kétkezi munkásként dolgozó országgyűlési képviselőnő; vagy épp a párizsi divatbemutatókat megjárt volt szocialista sztármanöken. Horváth Györgyi

Könyv

Autóstoppos arkangyal - Daniel Arasse: Festménytörténetek

A már nagybeteg francia művészettörténész 2003-ban arra vállalkozott, hogy a France Culture rádióadóban huszonöt, egyenként húszperces adásban festményekről mesél. Ahogy a hallgatók sem látták a maguk valójában a műveket, Arasse is emlékezetből beszélt; a "szavak alkotta hálóval" kívánta megidézni a kimondhatatlant. S bár a képzőművészeti alkotásokat nem lehet egy az egyben átfordítani verbális diskurzusba, Arasse kísérlete sikerült: az előadások nemcsak élvezetesek, hanem egyben a magas színvonalú ismeretterjesztés mintapéldái is. Halála után, az adások szövegéből összeállított kötet olvasójának kicsit azért könynyebb a dolga, hiszen a könyv végén 45 színes kép segíti a vizuális eligazodásban. Dékei Kriszta

Film
Lokál

Lokál

Komlói drogterápia - "Én drogozom, mi meggyógyulunk"

Félmeztelen férfitestek keringenek a színtéren, elvegyülnek, kiválnak, egymásnak csapódnak. A lényeg a kapcsolat, az érintés, még akkor is, ha az rúgás, mert itt minden mozdulat egy-egy történet. A komlói Leo Amici Alapítvány kezeltjei két hétig próbálták a "darabot" a pesti bemutató előtt. Még a próbák kezdete előtt látogattuk meg őket.

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Trendforduló Jelentősen átalakult az emberek közti kommunikáció, és az interneten ma már nem a pornó a legnépszerűbb tartalom, hanem a közösségek. Egy adatbányász szakértő tízmillió felhasználó adatainak elemzésével jutott erre a megállapításra. Gondolatvezérlés Fejre illeszthető mobiltelefon-irányítórendszer prototípusát mutatta egy amerikai cég.

Gasztro