chili & vanilia - Kérsz egy barackot?

  • .
  • 2008. augusztus 21.

Trafik

Ahová csak nézünk, mindenütt őszibarack. Piros, fehér, sárga, nektarin, Mariska, magvaváló és nem az - könyörtelenül elárasztják ilyenkor a piaci standokat.
Régebben késő nyáron, ősszel érett, innen az évszakra utaló magyar elnevezés is. Kínából származik, ahol már az i. e. 10. századi írásokban is találkozni vele, pl. Konfucius tanaiban. Ázsiában ma is szimbolikus jelentőségű a művészetben, kultúrában. A selyemkereskedelem hozta az arab országokba, ill. a mediterrán vidékekre, Európában csak a 17. században terjedt el - Viktória királyné asztaláról állítólag soha nem hiányozhatott. Ez ma már nem is menne olyan könnyen. Akinek saját termése van, szerencsés, hiszen akkor szedheti le a fáról, amikor a legfinomabb. A többségnek, azaz aki nem a kertig, hanem a zöldségesig vagy a piacig megy érte, már nehezebb a dolga: az üzletekben kapható barackot leggyakrabban olyankor szüretelik, amikor még nem teljesen érett (egyszerűbb a szállítása). Ha biztosra akar menni az ember, az orrát követi, az intenzív, édes barackillat nem csal.

Hogy bizonyos hölgyek mely kvalitásai ihlettek vajon számos őszibarackos desszertet, fantázia dolga, mindenesetre többen is inspiráltak híres édességeket: Madame Récamier-ről, XIX. századi írók és államférfiak körülrajongott szerelméről, Chateaubriand szeretőjéről vaníliakrémmel leöntött szirupos őszibarackot neveztek el. Madame Pompadourról palacsintatésztában kisütött gyümölcsöt (őszibarack és briós váltakozik nyársra húzva). A világon az egyik legismertebb barackos finomság, a Pche Melba az ausztrál operaénekesnőről, Nellie Melbáról kapta nevét; 1892-ben Auguste Escoffier, a modern gasztronómia egyik előfutára kreálta a tiszteletére. Az őszibarackból, málnaöntetből és vaníliafagylaltból álló kompozíciót eredetileg jégből faragott hattyúban tálalták, később ez szerencsére elmaradt. Annyi ilyenkor a barack, hogy érdemes vele kísérletezni, sósan, édesen, sütve, főzve.

Mézes-vaníliás sült őszibarack

Hozzávalók (4-8 adag)

4 érett, magvaváló őszibarack

10 dkg cukor

3 ek. méz

1 vaníliarúd

negyed citrom leve

6 dkg hideg vaj

A sütőt előmelegítjük 200 ·C-ra. A cukrot, a mézet és a vanília kikapart magvait serpenyőbe tesszük, közepes lángon felolvasztjuk, világos karamellaszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a citromlevet (vigyázat, köpköd!), majd a vajat (amelyet előzőleg kockákra vágtunk). Sűrű, de folyékony karamellamártást kapunk. Közben meghámozzuk az őszibarackot: tetejére éles késsel x-et vágunk, forrásban lévő vízbe dobjuk fél percre, majd jeges vízben lehűtjük, héját lehúzzuk, félbevágjuk, magját eltávolítjuk. Alufóliával bélelt tepsire vagy jénaira állítjuk a barackokat, vágott felükkel felfelé, leöntjük a mártással. 30 percig sütjük úgy, hogy közben 6-8 percenként meglocsoljuk a karamellával, amely közben keveredik a barack kisülő levével. Vanília-, mandula- vagy pisztáciafagylalttal pazar.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk