Hogy bizonyos hölgyek mely kvalitásai ihlettek vajon számos őszibarackos desszertet, fantázia dolga, mindenesetre többen is inspiráltak híres édességeket: Madame Récamier-ről, XIX. századi írók és államférfiak körülrajongott szerelméről, Chateaubriand szeretőjéről vaníliakrémmel leöntött szirupos őszibarackot neveztek el. Madame Pompadourról palacsintatésztában kisütött gyümölcsöt (őszibarack és briós váltakozik nyársra húzva). A világon az egyik legismertebb barackos finomság, a Pche Melba az ausztrál operaénekesnőről, Nellie Melbáról kapta nevét; 1892-ben Auguste Escoffier, a modern gasztronómia egyik előfutára kreálta a tiszteletére. Az őszibarackból, málnaöntetből és vaníliafagylaltból álló kompozíciót eredetileg jégből faragott hattyúban tálalták, később ez szerencsére elmaradt. Annyi ilyenkor a barack, hogy érdemes vele kísérletezni, sósan, édesen, sütve, főzve.
Mézes-vaníliás sült őszibarack
Hozzávalók (4-8 adag)
4 érett, magvaváló őszibarack
10 dkg cukor
3 ek. méz
1 vaníliarúd
negyed citrom leve
6 dkg hideg vaj
A sütőt előmelegítjük 200 ·C-ra. A cukrot, a mézet és a vanília kikapart magvait serpenyőbe tesszük, közepes lángon felolvasztjuk, világos karamellaszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a citromlevet (vigyázat, köpköd!), majd a vajat (amelyet előzőleg kockákra vágtunk). Sűrű, de folyékony karamellamártást kapunk. Közben meghámozzuk az őszibarackot: tetejére éles késsel x-et vágunk, forrásban lévő vízbe dobjuk fél percre, majd jeges vízben lehűtjük, héját lehúzzuk, félbevágjuk, magját eltávolítjuk. Alufóliával bélelt tepsire vagy jénaira állítjuk a barackokat, vágott felükkel felfelé, leöntjük a mártással. 30 percig sütjük úgy, hogy közben 6-8 percenként meglocsoljuk a karamellával, amely közben keveredik a barack kisülő levével. Vanília-, mandula- vagy pisztáciafagylalttal pazar.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com