Legkényelmesebben kanállal fogyasztható, a külső mozzarellaréteg ugyanis folyós, intenzíven édeskés-savanykás, tejszínes krémet rejt, amelynek nem lehet ellenállni. A burrata Puglia tartományon kívül ma sem igazán elterjedt. Az 1920-as években eredetileg bivalytejből készült, és bár a legjobb fajtát még ma is abból készítik, a legtöbbnek tehéntej az alapanyaga. A mozzarellához hasonlóan készül, csak itt a még meleg sajttésztából tarisznyaszerű batyut formáznak, amelyet megtöltenek a visszamaradt és tejszínnel összekevert sajtdarabokkal. Ez eredményezi ezt a hihetetlen, krémes állagot. Olaszország bizonyos vidékein vajat, sőt, cukros vajat kevernek a töltelékbe. Azonnal fogyasztandó. Jó minőségű kenyér, hajszálvékonyra szeletelt pármai sonka, paradicsom, jófajta olívaolaj a legjobb partnere, de önmagában is annyira finom, hogy nem feltétlenül szükséges hozzá bármi is.
Burrata (vagy mozzarella) grillezett cukkinivel és mentával
Hozzávalók (2 adag)
egy 12,5 dkg-os burrata vagy mozzarella
2 közepes méretű cukkini
5 levél menta
jó minőségű olívaolaj
egy marék pirított fenyőmag
só, bors
A cukkinit héjastul kb. 1,5 cm-es karikákra szeleteljük. Egy grillserpenyőt zsiradék nélkül felforrósítunk. Amikor szinte füstöl, egy csepp olajat öntünk bele, majd hozzáadjuk a cukkinikarikákat. Nem mozgatjuk, amíg nem kezd el pirulni. Akkor megfordítjuk, és a másik oldalán is sütjük néhány percig (a lángot kissé visszavesszük), de ne puhuljon meg teljesen. A burratát (vagy mozzarellát) félbevágjuk, a cukkiniágyra helyezzük. Friss mentával, pirított fenyőmaggal és olívaolajjal tálaljuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com