Gesztenyekrémes eklerfánk
Hozzávalók (16 darabhoz)
10 dkg liszt
5 dl víz
4 dl tej
10 dkg vaj
1 kk. só
1 kk. cukor
3 nagy tojás
Töltelék:
2 dl tej
2 tojássárgája
4 dkg cukor
1 ek. étkezési keményítő
20 dkg gesztenyemassza
2 dl tejszín
A tetejére:
10 dkg keserűcsokoládé
A sütőt előmelegítjük 200 ·C-ra. Feltesszük főni a vizet, tejet, vajat, a sót és a cukrot, felforraljuk. Amikor forr, hozzáadjuk a lisztet. Fakanállal keverjük, amíg elválik az edény falától. Néhány percig még keverjük. Nagy edénybe tesszük át, majd egyesével beledolgozzuk a tojásokat, hogy fényes, sűrű, hólyagos tésztát kapjunk. Sütőlapra, 8 mm átmérőjű habzsákból (vagy ha nincs, levágott sarkú nejlonzacskóból) kb. 12 cm hosszú csíkokat formázunk. 8 percig 200 ·C-on sütjük. Ekkor 160 ·C-ra csökkentjük a hőmérsékletet, majd 15-20 percig sütjük a tésztát. Közben elkészítjük a tölteléket: a tejet csipetnyi sóval felmelegítjük. A tojások sárgáját a cukorral és a keményítővel fehéredésig keverjük. Fokozatosan hozzáöntjük a forró tejet, visszaöntjük a lábasba, és lassan sűrűre főzzük (ne forrjon!). Levesszük a tűzről, és állandó keverés mellett langyosra hűtjük. Simára keverjük a gesztenyemasszával. Habbá verjük a tejszínt, majd óvatosan összeforgatjuk a gesztenyés-pudingos krémmel. Ha a tészta elkészült, kihűtjük, tetejét levágjuk, majd megtöltjük a gesztenyés habbal. Olvasztott csokoládéval díszítjük.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com