kulthírek

  • .
  • 2008. december 18.

Trafik

PICASSO SZÓFIÁBAN Picasso több mint 80 alkotásából nyílt kiállítás a bolgár fővárosban: a rajzokat, metszeteket, olaj- és vízfestményeket és vegyes technikájú alkotásokat malagai, madridi és barcelonai múzeumokból és gyűjteményekből kölcsönözték, s Lucien Clergue Picassóról készített fotói egészítik ki őket. A PLACEBO KAMBODZSÁBAN Első alkalommal tartottak rockkoncertet Kambodzsa leghíresebb műemlékegyüttese, Angkor Wat templománál: a Placebo főszereplésével rendezett szabadtéri eseményt az MTV égisze alatt működő emberkereskedelem-ellenes akciócsoport, az MTV Exit rendezte, a rabszolgamunka-ellenes kampány részeként. A Placebo előtt egy helyi hiphopduó, a Pou Khlaing, a szintén kambodzsai Duncan Sheik, az ausztrál Kate Miller-Heidke és az amerikai Click Five együttes lépett fel.
Legutóbb 2002-ben rendeztek itt hangversenyt, José Carreras főszereplésével.

MURAKAMI MEGFILMESÍTÉSE Több mint húsz éve, 1987-ben írta Norwegian Wood című, több nyelven bestsellernek számító regényét a japán Murakami Haruki, s mind ez ideig elhárította a megfilmesítésére irányuló ajánlatokat. Nemrég azonban megfelelő gyártó és rendező jelentkezhetett, mert Tokióban hírül adták: a vietnami-francia Tran Anh Hung jövőre, japán színészekkel forgatni kezdi a 60-as években játszódó történetet. A premiert 2010-re tervezik.

GYÁSZ 85 éves korában elhunyt Horst Tappert: a német színészt mindenekelőtt Derrick felügyelő megszemélyesítőjeként ismeri a magyar közönség, a főszereplésével készült krimisorozatot a Magyar Televízió is éveken át sikerrel sugározta. 1974 és 1998 között a ZDF-sorozat 268 epizódjában játszott. Első filmszerepét 1958-ban alakította, s a 60-as években több krimiben is játszott, mielőtt megkapta az éleseszű és emberséges zsaru szerepét. Önéletrajzát Derrick und ich címmel írta meg.

OLIVEIRA 100 ÉVES Az elmúlt kb. negyven év magyar moziforgalmazásában nemigen volt nyoma, de azért méltatlan volna megfeledkezni róla: 100. születésnapját ünnepelte Manoel de Oliveira, a portugál film legnagyobb mestere. Igaz, inkább nemzetközi fesztiváldarabok fűződnek a nevéhez, mint kiugró kasszasikerek, de mégis: e hetekben a 46. egész estés játékfilmjén dolgozik, s további terveket forgat, egyelőre a fejében. A Jose Maria Eca de Queiroz írása alapján készülő Singularidades de uma rapariga loura (Egy szőke lány egyedisége) férfi főszerepét a rendező unokája, Ricardo Trepa alakítja, partnere Catarina Wallenstein. Siet vele, szeretné a februári Berlinale versenyprogramjában látni.

1908-ban született Portóban. A némafilmek idején szeretett bele a moziba, ő maga is ilyenben statisztált először, 20 éves korában. Első - még néma - dokumentumfilmjét 1931-ben forgatta a szülővárosa folyóján dolgozó munkásokról (Douro, faina fluvial), két évvel később szerepet kapott az első portugál hangosfilmben, első saját játékfilmjét 1942-ben készítette egy portói szegénynegyed gyermekeiről (Aniki Bóbó). A Salazar-diktatúra keményebb éveiben nem alkothatott (a családi szőlőgazdaságot és az apjától örökölt textilüzemet vezette), 1963-ig kellett várnia második nagyjátékfilmjére (Acto de primavera). 70 éves kora után indult be igazán, életműve zömét az utóbbi három évtizedben készítette (36 filmet 1979 óta) - így a hétórás Le soulier de satint (1985, Paul Claudel francia költő műve alapján), a cannes-i zsűri díját kiérdemlő La lettre-t (1999) vagy a velencei különdíjas A divina comédiát (1991). Idén májusban, Cannes-ban életművéért Arany Pálmával jutalmazták.

2008 ZENÉI Ízlés kérdése, kinek mi(k) volt(ak) az év lemeze(i), mi most megfontolásra ajánlunk három variációt, három forrásból: az amerikai Rolling Stone és az angol New Musical Express popzenei és a szintén angol fRoots világzenei összesítésének élcsoportját. Figyelemre érdemes, hogy az RS és az NME szakíróinak idei fő kedvencei között (merthogy 50-es listát gyártottak mindkét lapnál - részletek a honlapjaikon) három átfedés is található; a negyedik Bob Dylan lenne, aki a fRoots 2008-as válogatásalbum- listáján is a legjobbak között szerepel, övé a 8. hely.

ROLLING STONE:

1. TV On The Radio: Dear Science

2. Bob Dylan: Tell Tale Signs - The Bootleg Series Vol. 8.

3. Lil Wayne: Tha Carter III

4. My Morning Jacket: Evil Urges

5. John Mellencamp: Life, Death, Love and Freedom

6. Santogold: Santogold

7. Coldplay: Viva La Vida or Death and All His Friends

8. Beck: Modern Guilt

9. Metallica: Death Magnetic

10. Vampire Weekend: Vampire Weekend

NME:

1. MGMT: Oracular Spectacular

2. TV On The Radio: Dear Science

3. Glasvegas: Glasvegas

4. Vampire Weekend: Vampire Weekend

5. Foals: Antidotes

6. Metronomy: Nights Out

7. Santogold: Santogold

8. Mystery Jets: 21

9. Kings Of Leon: Only By The Night

10. Friendly Fires: Friendly Fires

fROOTS:

1. Jim Moray: Low Culture (Nagy-Britannia)

2. Toumani Diabaté: The Mandé Variations (Mali)

3. Rokia Traoré: Tchamantché (Mali)

4. Umalali: The Garifuna Women's Project (Honduras-Guatemala-Belize)

5. Kasai Allstars: Congotronics 3: In The 7th Moon, The Chief Turned Into A Swimming Fish And Ate The Head Of His Enemy By Magic (Kongó)

6. Bellowhead: Matachin (Nagy-Britannia)

7. Issa Bagayogo: Mali Koura (Mali)

8. Eliza Carthy: Dreams Of Breathing Underwater (Nagy-Britannia)

9. Taksim Trio: Taksim Trio (Törökország)

10. Natacha Atlas & The Mazeeka Ensemble: Ana Hina (Nagy-Britannia-Egyiptom)

KITÜNTETETT ÍRÓK Juan Marsé katalán prózaírónak ítélték az idei Cervantes-díjat. A legnagyobb presztízsű spanyol irodalmi díj 125 ezer euróval jár, ez 35 ezerrel több, mint amennyit a tavaly kitüntetett argentin költő, Juan Gelmán kapott.

Az izraeli Ámosz Oz vehette át december 13-án Düsseldorf városának irodalmi elismerését, az idei Heine-díjat.

Cont Mhlanga zimbabwei drámaíró az idén első ízben odaítélt, ArtVenture Freedom to Create Prize elnevezésű brit díj kitüntetettje. Az elismerés célja, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen szerepet játszhat a művészet az emberi jogok előmozdítása terén. Mhlanga The Good President című, most díjazott szatíráját hazájában betiltották, mert a benne kifigurázott afrikai diktátor Mugabe elnökre emlékeztet.

Peter Handke kapta a Bajor Művészeti Akadémia idei Thomas Mann-díját.

Figyelmébe ajánljuk