chili&vanília - A kis fekete

  • .
  • 2011. szeptember 1.

Trafik

Újabb különlegesség, amely a nemzetközi gasztronómiát néhány éve már meghódította: a fekete fokhagyma. A fekete fokhagyma Ázsiából - egészen pontosan állítólag Koreából - származik, ahol régóta használják (nemcsak főzésre, hanem a gyógyászatban is).
Nemzetközileg kb. 2008 óta népszerű, elsősorban a csúcsgasztronómiában, ekkor jelent meg ugyanis kereskedelmi forgalomban először az Egyesült Államokban, később Európában is (karrierje elég jól nyomon követhető a róla szóló sajtóhíradásokból is, amelyekből kitűnik, hogy komoly és ügyes marketing és PR-gépezet is megtámogatta az ismeretlen újoncot). Rendkívülkarakteres, koncentráltés összetettízű kiegészítő, amely olyan komplex, hogy számos alapanyaggal alkothat izgalmas párost - leginkább ázsiai ízekkel. Afekete fokhagymaegy speciális fermentálási eljárással "öregített" fokhagyma, és vagy pucolatlan formában, egész fejben, vagy pucoltan, gerezdek formájában kapható.Leginkábbaz aszalt szilva, a balzsamecet és enyhén amedvecukor (édesgyökér) íze jelenik meg benne, mindez azonbanszójás sóssággalpárosulva. Rendkívül koncentrált, úgy a legjobb használni, ha kisebb darabokra aprítjuk, mert így az íze eloszlik. Először néhány éve az erős kínai, ill. ázsiaihatással dolgozó, egy Michelin-csillagosTim Raueberlini éttermében találkoztam vele. Tavaly nyáron pedig Stefan Gebhardt, akkor a Chateau Visz (azóta a Hertelendy-kastély) séfje nyilatkoztaa következőt:"Mindig akad valami újdonság, most például teljesen odavagyok a fekete fokhagymáért, mirinnel és szójaszószszal kreáltam vele mártást, de azon jár a fejem, hogy a balzsamos ízjegyei miatt esetleg desszertbe is beépítem". Kísérleteim során egyrészt gombával érvényesült a legjobban, másrészt barnakenyér-morzsával és vajjal keverve, majd ropogós kéregként csirkemellre sütve. Utóbbi mellé készült az alábbi főzelék is, amelynek talán mégis nagyobb szerepe lesz a konyhákban, mint a különleges fokhagymának.

Kovászos uborkás burgonyafőzelék

Hozzávalók (2 adag)

4 dkg vaj

4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

fél kg burgonya, fél cm-es kockákra vágva

5 dl zöldség- vagy szárnyasalaplé (vagy víz)

só, bors

1 dl tejföl

2 teáskanál étkezési keményítő

4 közepes (20 dkg) kovászos uborka, fél cm-es

kockákra vágva

fél csokor kapor, finomra aprítva

A vajon puhára dinszteljük a finomra aprított fokhagymát. A meghámozott, felkockázott burgonyát átforgatjuk rajta, majd felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, kb. 10 percig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Hozzáadjuk a tejfölt, végül a vízzel elkevert étkezési keményítőt, besűrítjük. Hozzáadjuk a felkockázott kovászos uborkát (és ha használunk, a kaprot), ezzel már nem főzzük. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.