chili&vanília - A kis fekete

  • .
  • 2011. szeptember 1.

Trafik

Újabb különlegesség, amely a nemzetközi gasztronómiát néhány éve már meghódította: a fekete fokhagyma. A fekete fokhagyma Ázsiából - egészen pontosan állítólag Koreából - származik, ahol régóta használják (nemcsak főzésre, hanem a gyógyászatban is).
Nemzetközileg kb. 2008 óta népszerű, elsősorban a csúcsgasztronómiában, ekkor jelent meg ugyanis kereskedelmi forgalomban először az Egyesült Államokban, később Európában is (karrierje elég jól nyomon követhető a róla szóló sajtóhíradásokból is, amelyekből kitűnik, hogy komoly és ügyes marketing és PR-gépezet is megtámogatta az ismeretlen újoncot). Rendkívülkarakteres, koncentráltés összetettízű kiegészítő, amely olyan komplex, hogy számos alapanyaggal alkothat izgalmas párost - leginkább ázsiai ízekkel. Afekete fokhagymaegy speciális fermentálási eljárással "öregített" fokhagyma, és vagy pucolatlan formában, egész fejben, vagy pucoltan, gerezdek formájában kapható.Leginkábbaz aszalt szilva, a balzsamecet és enyhén amedvecukor (édesgyökér) íze jelenik meg benne, mindez azonbanszójás sóssággalpárosulva. Rendkívül koncentrált, úgy a legjobb használni, ha kisebb darabokra aprítjuk, mert így az íze eloszlik. Először néhány éve az erős kínai, ill. ázsiaihatással dolgozó, egy Michelin-csillagosTim Raueberlini éttermében találkoztam vele. Tavaly nyáron pedig Stefan Gebhardt, akkor a Chateau Visz (azóta a Hertelendy-kastély) séfje nyilatkoztaa következőt:"Mindig akad valami újdonság, most például teljesen odavagyok a fekete fokhagymáért, mirinnel és szójaszószszal kreáltam vele mártást, de azon jár a fejem, hogy a balzsamos ízjegyei miatt esetleg desszertbe is beépítem". Kísérleteim során egyrészt gombával érvényesült a legjobban, másrészt barnakenyér-morzsával és vajjal keverve, majd ropogós kéregként csirkemellre sütve. Utóbbi mellé készült az alábbi főzelék is, amelynek talán mégis nagyobb szerepe lesz a konyhákban, mint a különleges fokhagymának.

Kovászos uborkás burgonyafőzelék

Hozzávalók (2 adag)

4 dkg vaj

4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

fél kg burgonya, fél cm-es kockákra vágva

5 dl zöldség- vagy szárnyasalaplé (vagy víz)

só, bors

1 dl tejföl

2 teáskanál étkezési keményítő

4 közepes (20 dkg) kovászos uborka, fél cm-es

kockákra vágva

fél csokor kapor, finomra aprítva

A vajon puhára dinszteljük a finomra aprított fokhagymát. A meghámozott, felkockázott burgonyát átforgatjuk rajta, majd felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, kb. 10 percig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Hozzáadjuk a tejfölt, végül a vízzel elkevert étkezési keményítőt, besűrítjük. Hozzáadjuk a felkockázott kovászos uborkát (és ha használunk, a kaprot), ezzel már nem főzzük. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Csak a nácikat ne!

Egy Magyarországon alig létező mozgalommal harcol újabban Orbán Viktor, miközben a rasszista erőszak nem éri el az ingerküszöbét. A nemzeti terrorlista csak első ránézésre vicces: igen könnyű rákerülni.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.