Tartalom

Narancs XXIII. évf. 35. szám(2011.09.01. (2011-09-01)

Publicisztika

Publicisztika

A nemzet óraszámosa

Mennyit dolgoznak a tanárok, és kell-e nekik többet?

A készülő közoktatási törvény, úgy tűnik, megemelné a tanárok kötelező óraszámát és iskolai munkaidejét. Bár a törvény gazdái nem beszélnek nyíltan - és a törvénytervezet publikus, 2010. decemberi változata 19-22 kötelező tanórát foglal írásba -, rosszat sejthetünk: a hírek egy ideje már heti 28 kötelező tanítási órát és 32 óra kötelező iskolai bent tartózkodást emlegetnek, ami a teljes munkaidő 80 százaléka. Ez utóbbi nemcsak a magyar hagyományokban, de világviszonylatban is szinte ismeretlen elképzelés.

Publicisztika

Hoffmann miséi

Hoffmann Rózsa sokat szónokol. Nemrég oktatási bizottsági fegyverhordozója, Michl József tatai polgármester városában szólt a nemzet lelki egységéről olyan magasztosat, hogy földön járó elme fel sem foghatta. A tanévnyitó apropóján elmondott orációjának központi gondolata meg az volt, hogy ha nem lesz központi kerettanterv, akkor vége szakad az egységes magyar műveltségnek, mert például most sehol sincsen leírva, hogy Petőfi Sándort tanítani kéne.

Publicisztika

Tényleg jobb a semminél?

Az Alkotmánybíróság (AB) kedden sem hozott határozatot a decemberben elfogadott nyugdíjtörvényt támadó beadványokról. Pedig számos jel mutatott arra, hogy fog. Mindenekelőtt az a sajtónak kiszivárogtatott anyag, amely szerint az AB két lényeges ponton a pénztártagok számára kedvezően íratná át a törvényt. Egyrészt törölné a jogszabály azon részét, hogy a magánnyugdíj-pénztárakban maradt tagok befizetéseik ellenére sem jogosultak decembertől az állami nyugdíjra, másrészt megsemmisítené a munkavállalói nyugdíjjárulék átnevezését "nyugdíj-hozzájárulásra". Az AB ezzel kinyilvánította volna, hogy a kormányzati szómágia ellenére is olyan járulék jellegű befizetésről van szó, ami járadékfizetést keletkeztet - a magányugdíj-pénztári tagoknak is.

Publicisztika

A heti kritika helyett - Kussoljatok, színháziak!

Fölösleges eltűnődni azon, milyen lesz a következő színházi évad Magyarországon: majd Vidnyánszky Attila megmondja. A miniszter ugyanis kinevezte az alaposan megmódosított - és jobbára szakma-, művészet- és függetlenségellenessé tett - színházi törvényéhez csatolt mindenható bizottságát, és a névsor arcátlan, gátlástalan, egyértelmű.

Publicisztika

Kék-fehér mezt, zöld-fehér mezt csináltasson nékem

Várszegi Gábor elhagyja a magyar futballt

"16 rendkívül sikeres év után Várszegi Gábor és a Fotex-csoport új tulajdonosoknak adta át az MTK-t" - jelent meg 2011. augusztus 23-án az MTK Budapest Zrt. által működtetett futballcsapat hivatalos honlapján. Várszegi Gábor, az MTK veszteségeit az elmúlt másfél évtizedben jórészt cégein keresztül finanszírozó vállalkozó távozik, úgymond "kivonul" a magyar labdarúgásból. Úgy megy, ahogy jött: ő maga a hírekben, a csapat az NB II-ben.

Publicisztika

Utánpótlás

Fölmérés a tizenévesek előítéletességéről

Egy budapesti szakközépiskola tizenegyedikes diákjaival beszélgetek; az öt fiú egy osztályba jár, jó barátok, mert hasonlóan gondolkoznak a világ dolgairól. Szívesen megosztják velem a nézeteiket, örülnek, hogy elmondhatják a véleményüket. Amikor a Magyarországon élő külföldiekről kérdezem őket, mindenkinek a cigányok jutnak először az eszébe. Kétkedve fogadják a felvilágosítást, hogy a romák is magyar állampolgárok. Végül azzal nyugtatják meg egymást, hogy lehet, hogy magyar állampolgárok, de akkor is bevándorlók.

Egotrip

Komiszkenyér

Egotrip

Keserveink IV.(A szabadság alkímiája)

Adva van egy asszony az asszonylét járulékos szerepeivel együtt: feleség, anya, háztartásbeli, pontosabban házmenedzser. Mert adva van egy nagy, kényelmes ház is egy London környéki kertvárosban. A hattagú család és a ház fenntartása, üzemeltetése lélegzetvételnyi szünetet sem enged. Ezen a bébiszitter és a szakács közreműködése sem segít, hiszen őket is menedzselni kell, ez pedig egy újabb szerep, melyből egy pillanatig sem lehet kiesni. Ilyen körülmények között az asszonynak nincs más választása, mint hetente egyszer a városba utazni, és ott egy szállodában szobát bérelni. Két órára. Zárt ajtók mögött ülni magányosan, szótlanul. Kiesni az összes szerepéből. Valódi önmagát keresni, abból a feltételezésből kiindulva, hogy a színész is csak ember.

Ekotrip

Egotrip

Felelős kerestetik

Feladom magam! Még mielőtt Róna Péter vagy Szanyi Tibor buktatna le. Hisz' akkor még azon is pironkodhatnék, hogy itt sunyítok, amikor össznépi program indult be a devizahitelek elfutásáért felelősök felkutatásáért.

Olvasói levelek
Külpol

Külpol

Chile - Hosszú, forró tél

A múlt héten kétnapos, tüntetésekkel, összecsapásokkal kísért általános sztrájk volt Chilében. A szakszervezetek követelései között egy új alaptörvény kidolgozása, számukra kedvező munkajogi intézkedések, a munkaadók erőteljesebb megadóztatása szerepelt, de legfőképpen a szélsőséges társadalmi egyenlőtlenségek enyhítése, elsősorban az oktatási rendszer átalakítása révén.

Külpol

Váratlan fordulat a verespataki aranybányászat ügyében - 200 ezer tonna cián

Az elmúlt évek legjobban szervezett civil ellenállása bukhat meg Romániában. A tét 300 tonna arany, 1600 tonna ezüst, az Albumus Maior római kori vár körüli felbecsülhetetlen értékű épített örökség, és nem utolsósorban a Magyarországot is közvetlenül érintő környezeti biztonság. Mégis zöld utat kaphat az évek óta keményen lobbizó kanadai-román vegyes vállalat, a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

Belpol

Belpol

Milliárdos közétkeztetési adósság Pest megyében - Jól kifőzték

Lapunk megjelenésekor válhat egy másfél hektáros budai kórházi ingatlan tulajdonosává egy közétkeztetési cég, de ennek aligha örül a menedzsment - a pénzükre váró beszállítók, a fizetés nélkül maradt dolgozók pedig még annyira sem. A Pest Megyei Önkormányzat és a HunGast milliárdos adósságvitája a bírósági eljárás előtti utolsó fejezetéhez érkezett.

Orbán Viktor hátországa

Belpol

Az árnyékelnök

Orbán Viktor senkit nem enged megerősödni pártjában és kormányában, egyedül Habony Árpádnak ad szabad kezet - aki ma már több mint kommunikációs tanácsadó. Politikai kérdésekben Orbán után ő a legfontosabb tényező, ami egyelőre a párt gazdasági hátországának is megfelel.

Könyv

Könyv

A csend és az idő - Attalai Gábor (1934-2011)

Hirtelen halálával a művészettörténet-írás ismét elszalasztotta azt a lehetőséget, hogy még elsődleges források alapján, a művész részvételével, az általa nyújtott szükségszerű korrekciók segédletével állítsa össze a róla szóló monográfiát, katalógust. A megkésettséget jól illusztrálja, hogy egy fiatal művészettörténész (Fehér Dávid) épp hogy elkezdte volna ezt a munkát, de már nem tudta Attalai életében befejezni. Ezt a lehetetlen állapotot az a tény illusztrálja legszemléletesebben, hogy műveinek gyűjteményét nem valamely művészettörténész állította össze, hanem St.Auby Tamás - épp a hiánypótlás szándékával megvalósított - multimediális archívuma, a Hordozható Intelligencia Fokozó Múzeum (HI2M) tartalmazza. A HI2M azonban a hatvanas-hetvenes évek progresszív művészetének a vetített gyűjteménye, így már az időkorlát miatt sem lehet teljes egy egész életmű vonatkozásában, még ha egyedülálló módon meg is teremti Attalai tevékenységének kortársi kontextusát.

Honderű III.

Könyv

A nemzet színe - Mikszáth parlamenti karcolatai

A magyar országgyűlés a XIX. század végén sem számított a felhőtlen szórakozás otthonának, ám hála Mikszáth karcolatainak, az utókor mégis derűsen emlékezhet vissza a Sándor utcai képviselőházra. A Tisztelt Házra, ahol még elhangozhatott e kancsi békeszólam: "Mindnyájan egy anyának vagyunk a testvérei!"

Zene

Zene

könyv - ABBY LEE: MINDENKI TUDJA, HOL JÁR AZ ESZEM...

Volt egyszer egy brit nő, aki olyan jó íráskészséggel, olyan szellemesen és intelligensen írt az életéről, amit nagyobbrészt a szex töltött ki, hogy blogja hamar a világ egyik legnépszerűbbje lett. Nem csoda, hogy könyvformában is kiadták, Magyarországon is.

Zene

Lemez - Meghasonlott bikák - Jay-Z-Kanye West: Watch the Throne

A bágyadt nyári hónapokon átsegítő kötelező hiphoplemez idén kissé késve érkezett, mintha kivárta volna a kánikulát. A műfaj két legnagyobbika hozta össze, csak úgy soron kívül. Jártak-keltek a világban, felvettek ezt-azt, szinte látom, ahogy a lábukat a medencébe lógatva szórakoznak a rímekkel. Ám a jóléti hiphop e két gigászának közös mókája valahogy nem izgatta fel a nagyérdeműt. Jobb körökben úgy tartják, Jay-Z a fekete lemeze óta csak rombolja a renoméját, Kanye pedig már akkor elásta magát, amikor kiváló producerből közepes rapperré avanzsált. Na, de elég az előítéletekből.

Zene

Royce, bakelitben - Music On Vinyl

Ezekben a napokban, hónapokban, amikor már közhelyszámba megy, hogy a magnókazetták után a CD-k ideje is leáldozott, és még nincs válasz arra a kérdésre, hogy miért fizessünk a zenék digitális forrásaiért, ha fizetés nélkül is elérhetők, a parázó lemezpiacon egyre jelentősebb teret és rangot kapnak a vinyljunkie-kra szabott áruk.

Zene

lemez - BEETHOVEN FIDELIO

Claudio Abbado (1933) öregkori megújulása egyike a zenei élet nagy eseményeinek. Miután otthagyta a Berliner Philharmonikert, csak kevésbé sztárolt együttesekkel dolgozik, ezúttal a Lucerne Festival Orchestrával.

Zene

Websorozat - Jani és az aranyélet - Johnny Gold - a magyar celeb

Talán még nem tűnt fel mindenkinek, de a videomegosztóknak hála jelentős paradigmaváltás történt a gagyigyártás piacán. Az uhrinbenedekek, vagyis a látványosan tehetségtelen, de önnön produkciójukat véresen komolyan vevő performerek sikereit megirigyelve a wannabe-sztárok egy része immáron direkt gagyit készít, az anyázós komment elvégre éppolyan hasznos forgalomgenerátor, mint a dicsérő.

Zene

tévésorozat - MILDRED PIERCE

A James M. Cain-ügyben eljáró irodalmi zsűri rendszerint a harmadik helyre, A postás mindig kétszer csenget és a Dupla vagy semmi mögé teszi a hard-boiled szerző se nem hard, se nem boiled, inkább a társadalmi regények osztályára utalt művét.

Zene

lemez - JUNIOR BOYS: IT'S ALL TRUE

Jeremy Greenspan és Matt Didemus duója minden egyes albumán képes volt megújulni: a legfrissebb, It's all True című lemezen pedig egészen nyilvánvaló az előrelépés. A két kanadainak volt mire építenie: korábbi dolgaikból is nyilvánvaló volt, hogy sokszor vadromantikus dalaikat képesek gusztusos, vonzó és többnyire megkapó (jórészt elektronikus) zenei köntösbe öltöztetni.

Zene

fesztivál - A VIII. ARCUS TEMPORUM

művészeti fesztivál színházi programja idén is a "hogyan lehet szakrális a kortárs" problematikából indult ki, s feltette a mérsékelten eredeti kérdést: lehet-e a történelmi falak közé betörni új időknek új dalaival? Távoli emberekről szólt Faustin Linyekula kongói táncos-koreográfus Le cargo című szólója. Arról, milyen a kulturális és társadalmi átmenet az egyes ember - esetünkben a táncművész - szempontjából Európa és Afrika között.

Zene

Könyv - Nyelv a gyászhoz - Bíró Yvette: Futó

"Nem önéletrajz" - olvasható Bíró Yvette első regényének hátlapján, s ez az előzékeny útjelző tábla rögvest arra hívja föl az olvasói figyelmet, hogy a Futó cselekménye azért valamilyen mértékben mégiscsak Bíró Yvette élettörténetét regényesíti. Egészen pontosan - amiképp ez legalábbis a szövegből vélhető - egy már-már elbeszélhetetlennek mutatkozó életesemény utótörténetét, amennyiben a Futó hőse, a biográfiai szerzőt (a nevezetes filmesztétát-filmírót) több ponton világosan megidéző Marion egy brutális autóbaleset után arra eszmél, hogy "sem anyja, sem felesége [...] többé senkinek", innentől fogva pedig hosszú éveken és megannyi különböző országon hordozza-cipeli keresztül feldolgozni próbált traumája terhét.

Zene

dvd - WAGNER TANNH€USER

című operájának címszereplője a művész, aki az érzéki és a plátói szerelem között futkos ihletért. Valószínűleg csak útközben érzi jól magát, ilyenkor költ.

Zene

lemez - KANIZSA CSILLAGAI: M-O PISKÁT PURIKU

- vagyis Megcsípett a bolha, mégpedig egy kisebb magyarországi roma népcsoport, a beások nyelvén, akik egy archaikus román dialektust beszélnek, miközben jelentős részük a Dél-Dunántúlon él. Szűkös, bár figyelemre méltó előzmények (vö.

Zene

film - TALÁN EGY MÁSIK ÉLETBEN

Osztrák falucskába érkezik az SS által hajtott halálmenet, további parancsig (a végcél: Mauthausen) a pajtába és környékére rendezkedik be a holokauszt. A zsidókat a pajtába zárják, a kocsmában sör helyett a nácibarát helybéliek szája habzik, az SS pedig, élén egy kékre borotvált ifjú kis véreskezűvel, a császári uniformisát gyorsan előkapó helyi arisztokratához szállásolja be magát.

Trafik

Trafik

kulthírek

BOLGÁR SZOC. MÛVÉSZET Szeptember 9-én nyitja meg kapuját Szófiában a Szocialista Művészet Múzeuma: eredetileg a Totalitárius Művészet Múzeumának hívták volna, de ezt megváltoztatták, mert a gyűjteményében fölhalmozott alkotások közül jó néhány valós művészi értéket képvisel, több mint puszta propaganda. Mindeközben Todor Zsivkov szülővárosa, Pravec a néhai kommunista vezető születésének centenáriumára készül, csinosítják a múzeummá alakított szülőházát, amelynek kiállításán olyan ínyencségek várják a látogatókat, mint a Kadhafitól ajándékba kapott tevenyereg. MUSICAL II.

Trafik

kertész lesek - BÚSULÓ JUHÁSZ

Tudomásunk szerint a Gellérthegyen régen szőlőt műveltek, az állattartás a házőrző kutyákra korlátozódott. Ez is egy lehetséges magyarázat, hogy miért búsul odafent a juhász, de sajnos prózaibb oka van az étterem elnevezésének: itt látható Izsó Miklós híres szobrának másolata.

Trafik

chili&vanília - A kis fekete

Újabb különlegesség, amely a nemzetközi gasztronómiát néhány éve már meghódította: a fekete fokhagyma. A fekete fokhagyma Ázsiából - egészen pontosan állítólag Koreából - származik, ahol régóta használják (nemcsak főzésre, hanem a gyógyászatban is).

Trafik

tévésmaci - Saskörök a róna felett

Amikor Sztupa és Troché szokásuk szerint az árokparton ücsörögtek-heverésztek, bámulták az úton szaladgáló személykocsikat, "enyém, ami föntről jön, tiéd, ami lentről" alapon, nos, akkor csak annyiban tértek el az általános praxistól, hogy nem gazszálat rágicsáltak, hanem egy-egy szép főtt kukoricát fötörtek bőszen. "mafát várták, mikor jön meg Pestről.

Trafik

mi a kotta? - Szemüveget a nézőnek!

Ez alkalommal egy soron és programon kívüli koncert rendkívüli bejelentésével kezdjük amúgy persze soros és rendes heti komolyzenei ajánlónkat: szombaton este a Liszt Ferenc Emlékmúzeum, azaz a Régi Zeneakadémia kamaratermében (szeptember 3., fél nyolc) ad ugyanis zongoraestet Ránki Dezső, aki - megdöbbentő módon - a közeli napokban, egészen pontosan szeptember 8-án ünnepli majd a hatvanadik születésnapját. A közönségnek ajándékozott koncert műsora Liszt Ferenc kései zongoraműveiből áll össze, azokból tehát, amelyeket az idős zeneszerző elsősorban magamagának, s talán még a messze jövendő zeneértőinek komponált, ekképp reagálva saját korának értetlen és elutasító reakcióira: "Ragaszkodom ahhoz, hogy nyugton maradjak a vackomon, s csak avégett fáradozzam, hogy egyre kevésbé értsenek meg." A zongoraest legelső száma az Unstern!, vagyis a Balcsillagzat című darab lesz, ám Ránki Dezső játéka felett azért bizonnyal most sem módosul majd az évtizedek óta olyannyira kedvező csillagállás.

Film

Film

Szép az élet

Alejandro González Iñárritu filmjei

Alejandro González Iñárritu első nagyjátékfilmje, a Korcs szerelmek egyik szereplője befogad egy meglőtt kutyát; megeteti, meggyógyítja, majd pár nap múlva arra ér haza, hogy az állat megölt mindent, ami kedves volt neki (az összes többi kutyáját). A legújabb filmben, a Biutifulban elhangzik egy történet egy tigrisidomárról, aki egy évtizedig gondozta a vadállatot, de az az első figyelmetlenséget kihasználva kettéharapta a koponyáját - a metafora persze megvalósul: Uxbal, a főszereplő folyamatosan segíteni próbál a szerencsétlen bevándorlókon, de úgy hal meg, hogy az egyikük magával viszi az összes pénzét, és magára hagyja a férfi elárvuló gyerekeit.

Film

Film - Családok háborúja - Asghar Farhadi: Nader és Simin - Egy elválás története

Tőlünk földrajzilag és kulturálisan távol eső országok filmjeit nézni nemritkán olyan, mint egy sci-fi: szokatlan küllemű, megjegyezhetetlen nevű lények ténykednek egzotikus környezetben, fura szabályok szerint, nehezen értelmezhető célok érdekében. (De most komolyan, tegye fel a kezét, aki teszem azt az Egy gésa emlékiratai bármely szereplőjének bármely problémáját képes volt magáénak érezni.) Az iráni filmkészítés ügyeletes fenegyerekeként - mely titulusba az, hogy még szabadlábon filmezhet, legalább annyira bejátszik, mint díjainak sokasága - számon tartott Asghar Farhadi legfrissebb mozija az üdítő kivételek közé tartozik.

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Ezermilliárd A DoubleClick mérése szerint ezermilliárdszor töltöttek le Facebook-oldalakat júniusban. A Facebooknak elméletileg 750 millió felhasználója van, de jó néhány oldal megtekintéséhez nem szükséges regisztráció. Mozgásenergia Hamarosan egy kis séta elég lehet egy mobiltelefon feltöltéséhez, mert amerikai kutatóknak sikerült megfelelő technológiát kifejleszteniük az emberi mozgásenergia árammá alakításához. Szivárgás Mélytengeri robotot irányított a BP brit olajipari vállalat a Mexikói-öböl fenekére, hogy megvizsgálja a tavalyi olajkatasztrófát okozó elfojtott olajkút állapotát, miután a térségben több száz kisebb méretű olajfolt jelent meg a tenger felszínén. Ikerfolyó Brazil tudósok föld alatti folyót fedeztek fel az Amazonas alatt 4000 méter mélységben, amely szintén nyugati irányból kelet felé folyik - jelentette be a brazil tudomány- és technológiaügyi minisztérium. Hatástanulmány A fukusimai atomerőművet üzemeltető vállalat, a Tepco már három évvel ezelőtt arra a következtetésre jutott, hogy veszélyt jelentenek az atomreaktorokra a tíz métert meghaladó óriáshullámok, ennek ellenére nem értesítette erről a hatóságokat. Ugrógének Külön "ugrógéncsoportjuk" lehet a kenguruféléknek - erre jutott egy nemzetközi tudóscsapat egy törpekengurufaj DNS-állományának elemzése alapján.

Lokál

Lokál

"Akkor halálos csend lesz"

Csabai Gábor "Papó", a Tilos rádió ügyvezetője

1991. augusztus 21-én a rendszerváltás lendületével indult mint kalózadó, s ma már jól felépített nonprofit vállalkozás. Az elmúlt húsz év tapasztalatairól beszélgettünk a rádió ügyvezetőjével.

Gasztro

A világos sör eredete

Gasztro

Mese, habbal

Európában jó ötszáz éve készítenek úgynevezett alsó erjesztésű, világos söröket - máig is ezek a legkedveltebbek. S ma már az eredetükről is sokat tudunk.