chili&vanília - A zöld papaya illata

  • .
  • 2011. március 31.

Trafik

A szerelmi történet az 50-es évek Saigonjában játszódik. Muji, a parasztlány mindennapi életén keresztül mutatja be a hétköznapi élet apró örömeit és harmóniáját.
A díjnyertes vietnami film számos kulcsjelenetében bukkan fel a zöld papaya, amelynek felületén apró vízcseppek jelennek meg, amikor a lány félbevágja, hogy aztán elkezdje legyalulni. Délkelet-Ázsia országaiban, pl. Vietnamban, Thaiföldön vagy Kambodzsában az egyik leghétköznapibb saláta zöld papayából készül. Nyilvánvalóan elsősorban azért, mert annyi van belőle, hogy ez az egyik legkönnyebben hozzáférhető, legolcsóbb alapanyag. A gyümölcsöt (amely valójában inkább zöldség funkciót tölt be) mindenütt lehet kapni, óriási halmokban áll az apró, összetákolt csónakokból álló úszópiacokon, a falvak piacain vagy az utcai árusoknál, akik vállukon egyensúlyozzák a gyümölcsökkel megrakott bambusztálakat vagy a fejükön cipelt kosarakat. A zöld papaya valójában egyszerűen éretlen papaya, ilyenkor kemény húsú, ropogós, semleges ízű, leginkább az uborkához (annál kevésbé lédús), nyers cukkinihez áll közel. Mindenképpen erős ízű öntettel kell felruházni ahhoz, hogy legyen íze, úgy viszont az egyik legfrissítőbb, legfinomabb saláta készül belőle, tavasszal, nyáron igazi üdítő étel. Bár akad üzlet, amelyben itthon is rendszeresen kapható, találtam hozzá könnyebben beszerezhető alternatívát, amellyel - meg merem kockáztatni - még finomabb. A zöldalma ugyanis hozzáteszi azt a gyümölcsös, savanykás ízt, amelytől még kellemesebb lesz. Az öntet a klasszikus ázsiai halszószos édes-savanyú öntet, csak biztatni tudok mindenkit, hogy tartson otthon mindig egy üveggel, valódi titkos ízfokozó, amelyből egy-egy kanál észrevétlenül mély ízekkel ruház fel leveseket, salátákat. Ha nincs, világos szójaszósszal helyettesíthető.

Zöldalma és sárgarépa saláta ázsiai édes-savanyú

öntettelHozzávalók (2-4 adag)

4 zsenge sárgarépa (mérettől függően), gyufaszálra

szeletelve2 zöldalma, gyufaszálra szeletelve1 zöldcitrom leve4 evőkanál halszósz2 teáskanál cukor1 teáskanál szezámolajkb. 2 cm-nyi friss reszelt gyömbérfél kimagozott friss csilipaprika, finomra aprítvafél csokor friss menta, finomra aprítvafél csokor friss koriander, finomra aprítva

Opcionális: pirított szezámmag vagy mogyoró

a tetejére

A sárgarépát meghámozzuk, majd zöldséghámozóval vékony szeleteket gyalulunk belőle, amelyeket éles késsel felcsíkozunk (vagy gyufaszálra szeleteljük). Ugyanezt tesszük a zöldalmával, meghámozni nem szükséges. Kikeverjük az öntetet: összekeverjük a zöldcitrom levét a halszósszal, cukorral, szezámolajjal, gyömbérrel, chilivel, majd összeforgatjuk a sárgarépával, és ha van időnk, néhány órát állni hagyjuk a hűtőben. A friss zöldfűszereket csak tálalás előtt keverjük hozzá, hogy ne barnuljanak meg.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk