chili&vanília - Calle Ocho

  • .
  • 2011. január 13.

Trafik

Amikor Santiago de Cubából megérkezett Miamiba, Felipe Walls nemigen tudhatta, hogy hamarosan annak az étteremnek lesz a tulajdonosa, amelyet az egész Egyesült Államokban a kubai emigráció közösségi központjaként tartanak majd számon. Nem sokan hittek benne, amikor megvette a Nyolcadik utca (Calle Ocho) és a Harmincötödik utca találkozásánál található telket: túlságosan messze esik mind a városközponttól, mind a tengerparttól, ide bizony miért jönne vendég.
A Versailles étterem azonban pillanatok alatt a kubaiak törzshelyévé vált, sőt társadalmi, kulturális központtá nőtte ki magát. A szivarozó, kávézó öregek és fiatalok egyaránt itt tárgyalják meg az élet fontos történéseit. Nemcsak Miami városvezetése, hanem az étterem-tulajdonos Walls család is pontos tervvel készül arra a pillanatra, amikor feltehetőleg százezres tömeg ünnepli majd a Castro-éra végét.

A vendéglő házias, hagyományos kubai konyhát visz. Semmi fúzió, semmi Cézár saláta. Az étlapon azok az ételek, amelyeket a nagymamáik főztek otthon. Ajiaco (sűrű leves), palomilla (steak), picadillo (marhahúsragu), léchon asado (omlós malacsült), rabo (ököruszály), moros y cristianos (feketebab, fehér rizs), sok hagyma, fokhagyma, manióka, édesburgonya, főzőbanán éretlenül (tostones) és éretten (maduros). Rusztikus, kiadós fogások. Az igazi meglepetést azonban a szomszédos pékség és cukrászda hozza. A deszszertek lenyűgözőek: kenyérpuding, flanok tömkelege, rummal és sűrített tejjel átitatott sütemény (Tres leches). Végül az egzotikus guavapürével (édes, rózsaszínű húsú trópusi gyümölcs) töltött háromszög. Még meleg, leveles, könnyű, benne a lekvár eper és passiógyümölcs illatára emlékeztet. Az alábbi sütemény nyilvánvalóan meg sem közelíti. A töltelék azonban birsalmasajttal egész jól helyettesíthető.

Birsalmasajttal töltött háromszög

Hozzávalók (8 db)

Egy csomag (40 dkg) leveles tészta

32 dkg birsalmasajt, 8 szeletre vágva

1 egész tojás

porcukor

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A leveles tésztát kinyújtjuk, és nyolc téglalapot vágunk belőle. Mindegyikre egy-egy szelet birsalmasajtot helyezünk. A tészta széleit megkenjük a felvert tojással, majd háromszög formájúra hajtjuk, a széleket alaposan öszszenyomkodjuk, hogy ne nyíljon ki. A tetejét megkenjük tojással. Kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Langyosan, porcukorral meghintve tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.