chili&vanília - Calle Ocho

  • .
  • 2011. január 13.

Trafik

Amikor Santiago de Cubából megérkezett Miamiba, Felipe Walls nemigen tudhatta, hogy hamarosan annak az étteremnek lesz a tulajdonosa, amelyet az egész Egyesült Államokban a kubai emigráció közösségi központjaként tartanak majd számon. Nem sokan hittek benne, amikor megvette a Nyolcadik utca (Calle Ocho) és a Harmincötödik utca találkozásánál található telket: túlságosan messze esik mind a városközponttól, mind a tengerparttól, ide bizony miért jönne vendég.
A Versailles étterem azonban pillanatok alatt a kubaiak törzshelyévé vált, sőt társadalmi, kulturális központtá nőtte ki magát. A szivarozó, kávézó öregek és fiatalok egyaránt itt tárgyalják meg az élet fontos történéseit. Nemcsak Miami városvezetése, hanem az étterem-tulajdonos Walls család is pontos tervvel készül arra a pillanatra, amikor feltehetőleg százezres tömeg ünnepli majd a Castro-éra végét.

A vendéglő házias, hagyományos kubai konyhát visz. Semmi fúzió, semmi Cézár saláta. Az étlapon azok az ételek, amelyeket a nagymamáik főztek otthon. Ajiaco (sűrű leves), palomilla (steak), picadillo (marhahúsragu), léchon asado (omlós malacsült), rabo (ököruszály), moros y cristianos (feketebab, fehér rizs), sok hagyma, fokhagyma, manióka, édesburgonya, főzőbanán éretlenül (tostones) és éretten (maduros). Rusztikus, kiadós fogások. Az igazi meglepetést azonban a szomszédos pékség és cukrászda hozza. A deszszertek lenyűgözőek: kenyérpuding, flanok tömkelege, rummal és sűrített tejjel átitatott sütemény (Tres leches). Végül az egzotikus guavapürével (édes, rózsaszínű húsú trópusi gyümölcs) töltött háromszög. Még meleg, leveles, könnyű, benne a lekvár eper és passiógyümölcs illatára emlékeztet. Az alábbi sütemény nyilvánvalóan meg sem közelíti. A töltelék azonban birsalmasajttal egész jól helyettesíthető.

Birsalmasajttal töltött háromszög

Hozzávalók (8 db)

Egy csomag (40 dkg) leveles tészta

32 dkg birsalmasajt, 8 szeletre vágva

1 egész tojás

porcukor

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A leveles tésztát kinyújtjuk, és nyolc téglalapot vágunk belőle. Mindegyikre egy-egy szelet birsalmasajtot helyezünk. A tészta széleit megkenjük a felvert tojással, majd háromszög formájúra hajtjuk, a széleket alaposan öszszenyomkodjuk, hogy ne nyíljon ki. A tetejét megkenjük tojással. Kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Langyosan, porcukorral meghintve tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

„A Száraz november azoknak szól, akik isznak és inni is akarnak” – így készítették elő a Kék Pont kampányát

Az idén már kilencedik alkalommal elindított kampány hírét nem elsősorban a plakátok juttatják el az emberekhez, hanem sokkal inkább a Kék Pont önkéntesei, akik a Száraz november nagyköveteiként saját közösségeikben népszerűsítik a kezdeményezést, sőt, néhány fővárosi szórakozóhely pultjaira „száraz” itallapokat is visznek.

Állami támogatás, pályázatírás, filozófia – Kicsoda a halloweeni tökfaragást megtiltó zebegényi polgármester?

Ferenczy Ernő még alpolgármesterként tevékenyen részt vett abban, hogy az előző polgármester illetményét ideiglenesen felfüggesszék. Közben saját vállalkozása tetemes állami támogatásokban részesült. Zebegény fura urát úgy ismerik, mint aki alapvetően nem rosszindulatú, de ha elveszíti a türelmét, akkor stílust vált.