Tartalom

Narancs XXIII. évf. 2. szám(2011.01.13.) (2011-01-13)

Publicisztika

Szira Judit

Publicisztika

Suba a subához

Az új közoktatási koncepció és a társadalmi egyenlőtlenség

A kormány új közoktatási törvényt készít elő, amely alaposan átformálná a magyar általános és középiskolák világát. Félő, hogy a tervezet épp azokat az elemeket fogja kidobni a rendszerből, amelyek az elmúlt években bizonyíthatóan eredményre vezettek - már ha eredménynek nevezzük nemcsak az oktatás általában javuló színvonalát, de az esélyegyenlőtlenség mérséklését, a szegényebb rétegekből származó gyerekek elszigeteltségének a csökkenését is.

Publicisztika

A karantén felé

José Manuel Barrosóval a múlt pénteken sikerült ikszre hozni a meccset a magyar miniszterelnöknek. Zsuzé leszögezte, hogy a sajtószabadság szent és sérthetetlen alapértéke az Európai Uniónak, a miniszterelnök meg azt mondta, hogy még szép, hogy az, ezért is van, hogy a magyar médiatörvény minden ízében európai, de ha mégsem, mondja meg az EU, és akkor majd elgondolkodnak. Hogy ez most mit jelent, az ördög tudja, vajon ad calendas Graecas lett elhalasztva a megmondás, vagy épp ellenkezőleg, a bizottság üstöllést kiad egy szakvéleményt, még látnunk kell. Ha a többi 26 tagállam egységes állásfoglalása szükségeltetik majd, akkor egyhamar aligha: mivel nemcsak az egyes tagállamok számításai különbözhetnek, de egy-egy tagállamon vagy párton belül sem olyan fekete-fehér minden.

Publicisztika

Narancssárga cédulák

A múlt héten éppen Kósa Lajos hozta szóba, de Semjén Zsolt is bármikor hajlandó rá, hogy biztosítsa a jó népet arról, hogy a határon túli magyarok az állampolgárságuk mellé szavazójogot is kapnak hamarosan. "vatosan, de folyamatosan mondogatják; a dolog a parlamenti választás óta jól észrevehetően ott van mindennapjaink levegőjében, erről szólt már a legelső Fidesz-törvény is, az állampolgársági. Az sem tűnik szikrányit sem légből kapottnak, ahogy a Heti Világgazdaság múlt heti száma fogalmaz: "Az már biztos, hogy áprilisban olyan alkotmányt fogad el a parlament, amely lehetővé teszi a határon túli állampolgároknak a választáson való részvételt. Ezt kiegészíti a részleteket szabályozó, alkotmányerejűnek minősített választójogi törvény például azzal, miként lehet majd a határon túl szavazni." A kocka tehát elvettetett: jönnek szavazni a székelyek, s mások.

Egotrip

Pálya a magasban

Egotrip

Beavatás

Családunkban úgy alakultak a dolgok, hogy a sport iránti bámulat és rajongás belém plántálása, a férfivá avatás e szent rítusának celebrálása nagyapámra várt.

Komiszkenyér

Egotrip

Édenkertjeink IV.(Vihar a könyvtárban)

Mondok egy viccet. A mennyország kapuja előtt lefékező buszból egy csoport német turista száll ki. A gyöngyökkel kivert kapun két feliratot találnak. Az egyik jobbra mutat és ez áll rajta: MENNYORSZÁG, a másik, balra mutatón pedig ez: ELÕADÁS A MENNYORSZÁGRÓL. A csoport egy emberként megindul balra.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

"Olvasói levelek"

Hosszabbítás előtt Magyar Narancs, 2010. november 18. Nagy élvezettel olvastam Unger Anna kitűnő cikkét.

Belpol

Belpol

Állami jármű-takarékoskodás - Ügyelni a látszatra

A minisztériumok két éve nem vettek új autót, takarékosságból minden erre vonatkozó közbeszerzési tervet is töröltek az egymást követő kormányok. A használati igény nem csökkent, de a politikusok sportot űznek abból, ki puritánabb a hivatali autóhasználatban. Ami azonban nem feltétlenül az olcsóbb megoldás.

Belpol

"Nincs semmilyen hálózatom" - Heller Ágnes a jobboldali vádakról

A Magyar Nemzet múlt szombati számában megjelent egyik cikk súlyos vádakkal illetett számos magyar filozófust: az írás szerint az előző kormány idején és jóváhagyásával morálisan és jogilag is megkérdőjelezhető módon jutottak komoly pénzekhez. A cikkben szereplő talán legismertebb személyt kérdeztük minderről.

Belpol

Civilek a demokráciáért - "Hangot adni az értékeinknek"

Ha a kormány továbbra sem tartja tiszteletben az állampolgárok alapvető egyéni jogait, sűrűsödő megmozdulásokra lehet számítani - állítják egymástól függetlenül a decemberi diáktüntetések és a január 14-i médiatörvény-ellenes demonstráció szervezői. Addig csinálják, amíg valami nem változik.

Tarlós István és a Fidesz

Belpol

"A Lajos üzent a Pistának"

Egy hónap kellett ahhoz, hogy a nyilvánosság előtt kezdjen mérkőzni a Fidesz támogatta főpolgármester jobboldali lobbistákkal, üzletemberekkel, képviselőkkel. Tarlós István egyelőre inkább több, mint kevesebb sikerrel próbál ellenállni a fideszes érdekköröknek - az alábbiakban ennek néhány látványos állomását idézzük föl.

Belpol

"Nincs más magatartásminta az előmenetelhez" - Kenedi János az állambiztonsági iratokról és a titkosszolgálatokról

Tavaly áprilisban kérte fel Bajnai Gordon akkori miniszterelnök a három civil tagból álló tanácsadó testületet, amelynek a Nemzetbiztonsági Hivatalban (NBH) található 18 mágnesszalag felülvizsgálatát kellett volna felügyelnie. A szakértők megbízatását tavaly december közepén hirtelen visszavonták. Az addig végzett munkáról a testület volt elnökét kérdeztük.

Külpol

Külpol

Dél-Szudán - Minek a kezdete?

Vasárnap kezdődött, és egy hétig tart a dél-szudáni függetlenségi népszavazás. Az olajban gazdag országrész két szakaszban, több mint három évtizeden át tartó polgárháború után érkezett el az önállóság küszöbére.

Trafik

Trafik

rés a présen - Szatyorban a város - Jánossy Lajos író

rés a présen: Hogyan sikerült a Litera.hu sorozatának első évadja a Szatyor nevű "új helyen"? Jánossy Lajos: A Bartók Béla úti Hadik kávéház egyik traktusáról, a Karinthyék elkeresztelte Szatyorról természetesen a kávéház irodalmi hagyományaira való tekintettel kezdtünk el gondolkozni. A működtetőkkel a Litera szép emlékeket ápolt még a Hold-udvarból.

Trafik

étel, hordó - ARÉNA CORNER

A vendéglátás történészei maszkot és gumikesztyűt húznak, ha a pénztárgépes/blokkos létesítmények, az ún. "italboltok" kerülnek szóba.

Trafik

tévésmaci - Majom, spanyolul: mahom

Amikor Sztupa és Troché az Abbey Roadon fényképezkedtek, területfoglalási engedély kellett és komoly előkészületek. Több lakókocsival vonult ki a stáb, sminkesek, öltöztetők meg a többi hátramozdító, kamionnal a világosítók.

Trafik

chili&vanília - Calle Ocho

Amikor Santiago de Cubából megérkezett Miamiba, Felipe Walls nemigen tudhatta, hogy hamarosan annak az étteremnek lesz a tulajdonosa, amelyet az egész Egyesült Államokban a kubai emigráció közösségi központjaként tartanak majd számon. Nem sokan hittek benne, amikor megvette a Nyolcadik utca (Calle Ocho) és a Harmincötödik utca találkozásánál található telket: túlságosan messze esik mind a városközponttól, mind a tengerparttól, ide bizony miért jönne vendég.

Trafik

mi a kotta? - Gianni és Márió

Riadalomra semmi ok, e heti ajánlónk címe ugyanis nem az olasz ajkú celebvendéglősre és az ugyancsak mediterrán hangulatot gerjesztő celebharmonikásra utal, hanem az elkövetkező napok új és rendhagyó operaprodukciójára. Merthogy két egyfelvonásos kerül egymás mellé péntek este, az 1918 óta rajongott Gianni Schicchi (képünk a New York-i ősbemutató végrendelkezési szcénáját mutatja), valamint Vajda János 1988-as operája, a zenéjében itt-ott Puccinira is visszautaló Márió és a varázsló.

Trafik

kulthírek

A SZOBRÁSZ MODIGLIANI Amadeo Modigliani 1911-13 között a szobrászatnak szentelte idejét, plasztikái március 27-ig láthatók az olaszországi Trentóban. A kurátorok hatévi kutatómunka után összesen 28 szobrát tudták azonosítani, az ennek jó harmadát bemutató kiállítást rajzok, festmények, keleti szobrok és néhány kortárs munkái teszik teljessé (Picasso, Brancusi). ROWLING NEM PLAGIZÁLT Egy amerikai bíróság elutasította az 1997-ben elhunyt Adrian Jacobs örököseinek keresetét, akik annak a megállapítását szerették volna elérni, hogy J.

Zene

Zene

film - PIRANHA 3D

A nagyközönséghez is eljutó kortárs trash-filmek (egykor) jó nevű rendezői számára a kikacsintós irónia volt úgyszólván a gumikesztyű, amellyel a bőrüket óvták, amikor könyékig hatoltak a szeméthegybe. Ragadozóhalas kis mocsokságában a Magasfeszültséggel pár éve feltűnt Alexandre Aja viszont sikerrel igyekszik elhitetni velünk, hogy nem fél a ragadós foltoktól.

Zene

könyv - FERDINAND VON SCHIRACH BÛNÖS?

című novellagyűjteményének két fő vállalása van, amelyek a könyv kettős vonzerejét jelentenék. Először is, a sztárügyvéd szerző saját praxisából válogatott esetei magára a véres rögvalóságra nyitnak ablakot, miközben besurranhatunk az igazságszolgáltatás zárt ajtói mögé, egy igazán hozzáértő szakember köpönyege alá rejtőzve.

Zene

Lemez - Hárman négynegyedben - Brandt Brauer Frick: You Make Me Real

Az elektronikus zenekészítők régi vágya volt, hogy felhasználják a klaszszikus "szomorúzene" eszköztárát és metodikáját - ám a kísérletezés eredményeként létrejött "öszvérek" nemcsak terméketlenek maradtak, de gyakran váltak gúny tárgyává is. Ám most akadt három jóravaló német, aki megmutatta, hogy a probléma abban állt, hogy mindeddig fordítva ültek a lovon. Brandt, Brauer és Frick olyan repetitív szerkezetű kompozíciókat játszik "élőben", akusztikus hangszereken, melyek bonyolult, többszörös rétegzettségű ritmikai szerkezetük dacára afféle house-számokként állnak össze a 4/4-es ritmusokra különösen kiélezett agyunkban.

Zene

Lemez - Csapong tovább - Isten Háta Mögött: Û

Radikális változásokat sejtettek az Isten Háta Mögött tagjai az új lemezük felvezetése során. Először a tavaly nyáron megejtett tagcsere után - Bokros Csaba helyére Sándor Dániel került - kezdték el szellőztetni, hogy a megüresedett gitárosi posztra érkezett új zenésznek elsődlegesen billentyűsi feladatokat szánnak (Sándor eredetileg az Esclin Syndóban is szintetizátorosként fungált), másrészt az elsőként közzétett új dal, a Közkút is vegytisztán elektronikus hangszerelésű szerzemény volt. Utóbbi teljesen megosztotta az Isten Háta Mögött rajongótáborát - a szélsőségesebbek egyenesen temetni kezdték a zenekart -, de pár nappal később a zenekar elismerte, hogy a Közkutat csak amolyan médiahackjelleggel hozták nyilvánosságra, és szándékukban sem állt feltenni a lemezre.

Zene

film - TAMARA DREWE

Stephen Frears filmje tele van tehenekkel; a sok balga jószág a fiktív és festői Ewedown határában legel, s várja a pillanatot, amikor a dramaturgiának épp szüksége lesz rá. Nem messze izgágább élőlények csoportosulnak: kiadott és kiadatlan, hű és hűtlen írók, köztük egy olyan is, aki rendre Thomas Hardyval jön, és ezzel, mintegy felkérésre, ki is beszél a Posy Simmonds Guardianban közölt, Thomas Hardyt remixelő képregényéből készült filmből.

Zene

dvd - MASSENET: WERTHER

A könnyáztatta világfájdalom Goethe nyomán született operája két ellentétes részre tagolódik. Az első két felvonásban a címszereplő költő, valamint Charlotte lamentáló epekedése kispolgári környezetbe van ágyazva, a második kettőben pedig megszűnik a külvilág, és hatalmas zenekari crescendók kísérik a szerelmesek kilátástalan vágyakozását és egyesülésüket a megsemmisülésben.

Zene

könyv - BEREGI TAMÁS: PIXELHÕSÖK

Beregi a hazai tollforgatók azon kicsiny táborához tartozik, amelynek tagjai a videojátékkritika-írást szakújságírói színvonalon művelték; hosszú időn keresztül, elmélyülten, a játékok iránti tiszta érdeklődéstől vezetve gyakorolta a szakmáját. Pár éve tervezte már videojáték-szeminárium elindítását az egyik hazai egyetemen - felteszem, ennek az elhatározásának a kései (de nem megkésett) gyümölcse e kötet.

Zene

Film - Mindent bele! - Abbasz Kiarosztami: Hiteles másolat

Egy régi recept, a "boy meets girl" kisegíthet a bajból. De az alapbetegséget - hogy A cseresznye íze, a Hol a barátom háza? rendezője belátható ideig nem készíthet több iráni filmet - nem gyógyítja. Abbasz Kiarosztami már átköltözött, de még nem lakta be Európát, ahol mások a kulturális kódok, nagyon mást jelent az intimitás és az erotika, feltehetően mást a férfi-nő kapcsolat vagy a személyes történet.

Zene

esemény - 8ker+én - fotótúra

"Büszke vagyok arra, hogy fiúkkal is merek focizni, szerintem bátor vagyok." "Nekem a szabadság mindig színes." "Mentsetek meg!" Az utóbbi mondat nem 12 éves roma lányok önvallomása, hanem egy fényképre festett szövegbuborékban olvasható egy tűzfalba vágott ablak fölött egy sarki közértben. "Fotótúrán" vagyunk a Magdolna-negyedben: a Műterem kávézó a Tavaszmező utcában, pékség a Karácsony Sándor utcában, bútorbolt, egyiptomi kifőzde és hasonló helyszínek. A Kesztyűgyári Közösségi Ház őszi "részvételi fotóprojektjében" 12-14 éves, nyolcadik kerületi fiatalok kaptak fényképezőgépet a kezükbe, a képeket megbeszélték, aztán a fotózás különféle tematikus irányokban haladt tovább: család, barátok, szabadság, félelem.

Zene

kiállítás - Lajta Béla-EMLÉKKIÁLLÍTÁS

Budapest Főváros Levéltára azért tud kellemes meglepetést is szerezni, amikor alkalmanként olyan kiállítással rukkol elő, amely nemcsak egy szűk szakmai körhöz szól (vö. a vízjelek története), hanem minden, a budapesti városképre érzékeny ember számára érdekes lehet.

Zene

koncert - INSPIRATION FROM ABOVE

A norvég minifesztiválon nem meglepő módon az improvizáció volt a fő irányvonal. Az első - és a legnagyobb tömeget vonzó - koncertet Sidsel Endresen énekesnő és a szaxofonos Hckon Kornstad duója adta, amely a norvég dzsessz két generációjának egymásra találásáról beszél.

Zene

Színház - No, mije van neki? - Hámos György-Ruttkay Zsófia: Mici néni két élete

Retró vígjáték zenével - áll a cím alatt a szabatos műfaji meghatározás, és huncut legyen mármost, aki ezek után mást várna a József Attila Színház új produkciójától, mint amit az nyújtani ígér. Olyasforma derűs időutazást tehát, amihez az angyalföldi teátrum egyszerre kínál autentikus tárgyi környezetet, sok évtizedes hagyományt és tőrőlmetszett szocializmus kori játékmodort. "Ez az a ház, ahol semmi se változik / Ez az a ház, ahol áll az idő..." - éneklik felénk a színpadról Koncz Zsuzsa hajdani slágerét, s ha tán e sorokat vonakodnánk is egy az egyben a tisztes játszóhelyre érteni, azért az nyilvánvaló, hogy a József Attila Színház hangulata a távolodó félmúltat idézi. Hogy vajon tudatosan őrzi és ápolja-e ezt az ómódi hangulatot, vagy pusztán nem képes szabadulni tőle, az természetesen vita tárgya lehet, ám az aligha megkérdőjelezhető, hogy az 1962-es mozifilm színpadi változata gond nélkül helyet talál magának, s azután vígan meg is él a színház deszkáin.

Zene

Színház - Kis dolgok nagy súlya - Frances Hodgson Burnett: A kis lord

A szombathelyi Weöres Sándor Színház A kis lord című előadásának ifjabb nézői aligha tudják, hogy egy bizonyos Frances Hodgson Burnett nevű angol hölgy vagy százhúsz évvel a Harry Potter megszületése előtt modellezte ezt a későbbi karriertörténetet, a J. K. Rowlingét. Ja, és voltaképp modellezte - némi változtatással, persze az írói szabadság jegyében - saját, nagy sikerűvé vált gyerekregényének, a Little Lord Fountleroynak a szüzséjét is. Az ő családja is elszegényedett az apja halála után, kivándoroltak Angliából Amerikába, ott írta meg a regényt, amellyel óriási sikert aratott, gazdag lett, majd visszatért gyerekkora színhelyére, vett egy házat - de nem élt boldogan, mint ama bizonyos kis lord, mert az élet mégsem habos torta.

Zene

Könyv - Kiégett partiarcok, öreg tinédzserek - Bret Easton Ellis: Királyi hálószobák

Képzeljük el a középkorú, csuklyás Nike pulóvert viselő főhőst, amint a Los Angeles-i Doheny Plazában található, puha bézsekkel és szürkékkel berendezett panorámás lakásában, egy pohár Grey Goose-szal a kezében hallgatja a közeli Abbey bárból felhallatszó Duran Durant és a Sunset Boulevardról felszüremlő zajokat. Ha nehéz elképzelni, írjuk be egy internetes keresőbe a fenti tulajdonneveket, s máris előttünk a regény miliője;

Zene

Kiállítás - A létező és a látszat - Pszeudo 40 Pauer 70

A kiállítás talányos címe kettős jubileumot takar: a tárlat zárónapján épp hetvenedik születésnapját ünneplő Pauer Gyula negyven éve készítette első pszeudomunkáit, illetve a magyarországi szobrászat és konceptuális művészet radikális megújításaként értékelt, a pszeudo gondolati magját kifejtő manifesztumot. A paueri pszeudo progresszivitásának látszólag ellentmond, hogy az 1970 és 1981 között keletkezett műveket és dokumentációjukat az MTA központi épületének Művészeti Gyűjteményében, a magyar tudományos élet vászonra vitt nagyjainak körében tekinthetjük meg - ennek oka azonban az, hogy 1996-ban Pauer belépett a "művészakadémikusok" körébe (tagja a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának). A helyszín adottságai miatt a kiállítás inkább a művészettörténészek, valamint a filológia iránt érdeklődők számára lehet inspiráló, hisz' erőteljesen háttérbe szorul az a vizuális erő, melyet a közönség a 2005-ös Műcsarnok-beli életmű-kiállításon megtapasztalhatott.

Film

DVD

Film

Fejlövésben lévő szervezet

Géla Babluani két filmje: A 13-as és a 13

Ritkán, de előfordul az ilyesmi, mint ami most a grúz kollégával esett meg, ti. maga-maga készíthette el - szolid sikerű - európai filmjének hollywoodi remake-jét igazi, ám kétségkívül másodlagos fontosságú sztárokkal (mint Ben Gazzara, Jason Statham, 50 Cent vagy éppenséggel a végtelenül ciki Mickey Rourke, s felteszem, a sorozatfüggők legnagyobb örömére Michael Shannon, David Zayas és Chuck Zito).

Képzőművészet

Képzőművészet

Ma még csak álom

Dream Island kaszinóberuházás a Hajógyári-szigeten

A kaszinóknak valamiért igen rossz a píárjuk - a magyar polgárok többségében sötét bűnbarlangok képét hívják elő. Nem kivétel a Hajógyári-szigeten tervezett beruházás sem, amelyről azonban urbanisztikai szempontból is érdemes megemlékezni.

Lokál

Lokál

Fiatalkorúak rács mögött - Körforgás

Sokan hinnék azt, hogy a fiatalkorúak börtöne inkább nevelőintézet, mint klasszikus büntetés-végrehajtási létesítmény. A fogvatartottaknak, a szakembereknek azonban nincsenek illúzióik az intézmény hatásait illetően.

Tudomány

Tudomány

Kiállítás - A romok mögött a képzelet - "Bús düledékeiden..."

Müllner János fényképész az előző századforduló utáni másfél évtized megörökítője volt. Fényképezett hétköznapi jeleneteket, futballmérkőzés összepréselődő közönségét, bolt előtti türelmes sorban állókat - többségükben inkább kisszékeken, sámlikon sorban ülőket -, zsemleosztást, aztán politikusokat ki az Országházból, be az Országházba, tüntetéseket, mindezt főleg a Tolnai Világlapjának. Volt ugyan műterme is - hol itt, hol ott a Ferencvárosban -, de itt csak előhívott, nagyított, felvételeket nem készített. Tudni lehet róla, hogy súlyos felszerelésével járt Egyiptomban és Konstantinápolyban, aztán többfelé a Balkánon. Azt viszont mindeddig nem sikerült kideríteni, hogy milyen megfontolásból, illetve megbízás alapján fényképezte végig legközelebbi munkatársa, a felesége társaságában a tízes évek fordulója környékén a magyarországi várakat, ezeket a többségükben addigra már évszázadok óta pusztuló romokat. Mindenesetre ezekből a képekből láthatunk többtucatnyit a kiállításon, a "tudós festőként" emlegetett Kőnig Frigyes által készített kisméretű alaprajzok társaságában.

Tudomány

cyberhírek

Információforrás Az internet vált a legfőbb információforrássá a 18-29 éves amerikaiak körében -állítjaa Pew Research Center kutatása. 2010-ben a harminc évnél fiatalabbak 65 százaléka elsősorban internetes forrásokból tájékozódott, ami majdnem kétszerese a 2007-es arányoknak. Kapitalizáció A világ második legértékesebb vállalata lett az Apple, részvényárfolyamának emelkedése miatt már 300 milliárd dollárra becsülik az értékét.

Gasztro