Külsejét tekintve úgy néz ki, mint egy hatalmas, narancssárga, enyhén tojás alakú paradicsom. Héja fényes, állaga nagyjából az érett ringlóhoz hasonlít. Már amennyiben megfelelően érett. A nagy probléma vele az, hogy ha éretlen, akkor annyira fanyar, hogy az ember szája kóstolást követően kb. fele méretűre csökken. Ha ellenben túlérett, akkor a belseje zselés, kásás, élvezhetetlen. Amikor pont jó, akkor viszont fantasztikus, zamatos, mézédes, leves, leginkább talán úgy lehetne jellemezni az ízét, hogy a sárgabarack, ringló és körte egyvelege. Az elnevezések körül van némi káosz:
kakigyümölcsként (diospyros kaki) a legelterjedtebb, ez Kínában őshonos, és az 1800-as években került Európába. A
datolyaszilva (diospyros lotus) alapvetően ugyanaz, csak a gyümölcsnek egy másik fajtája - ez Délkelet-Ázsiában, valamint Délkelet-Európában őshonos, Spanyolországban és Olaszországban is termesztik. Utóbbit említi az Odüsszeia is mint az istenek gyümölcsét, amely annyira finom volt, hogy akik ettek belőle, nem akartak többé hazatérni. Végül a
Sharon-gyümölcs egy nemesített fajta, amelyet kizárólag Izraelben termesztenek. A hurma név rejtély marad. Ezt az egészséges, magas béta-karotin-tartalmú gyümölcsöt leginkább nyersen, felszeletelve a legfinomabb fogyasztani. Ázsiában, arab országokban nagy mennyiségben aszalják. Ezenkívül a gyümölcspépet lehet használni sütemények készítéséhez is, Amerikában például belőle készül az egyik leghagyományosabb édesség, a datolyaszilvás puding
(persimmon pudding).
Örömmel látom, hogy a legtöbb nagyobb zöldségesnél folyamatosan kapható, ára is elviselhető. Az üzletekben gyakran éretlen, szerencsére azonban kiválóan lehet utóérlelni, így néhány nap alatt tökéletes állagú lesz, és rendkívül finom. Sajnos ha éretlenül kóstoljuk, örökre elmegy tőle a kedvünk, annyira rossz. Tapintásra egy érettebb ringlóhoz hasonlítson, a belseje legyen leves, puha, fényes. Egyik kedvenc őszi salátám a következő:
Rukola datolyaszilvával és pirított mogyoróval
Hozzávalók (2-4 adag)
20 dkg friss rukola
2 evőkanál sherryecet (vagy fehérborecet)
6 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál méz
pár csepp citromlé
egy marék pirított mogyoró
1 nagy datolyaszilva, felkockázva
opcionális: néhány forgács kemény juhsajt
A sherryecetből, olívaolajból, mézből és pár csepp citromból vinaigrette öntetet készítünk. Beleforgatjuk a salátát. Megszórjuk a felkockázott datolyaszilvával, a pirított mogyoróval, esetleg néhány forgács juhsajttal vagy parmezánnal.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com