chili&vanília - Güllac, chebakkia, csöröge

  • .
  • 2010. augusztus 19.

Trafik

Ramadán közepén járunk, a hívőknek napkeltétől napnyugtáig egyetlen falatot, korty folyadékot sem szabad fogyasztaniuk (tiltott a dohányzás és a szex is). Ilyenkor a gasztronómia is átlényegül, egy hónapig elsősorban a hagyományokon, illetve a funkcionalitáson alapul.
A szigorú böjt utáni étkezés alatt olyan fogásokra van szükség, amelyek nem sokkolják a kiéheztetett, kimerült szervezetet, ugyanakkor kellő energiát biztosítanak a folytatáshoz. Nagy vendégjárás követi az esti étkezéseket, nem csoda hát, hogy mindenütt fontos szerepet kapnak az aprósütemények, édességek. Számos változatot valóban csak ilyenkor készítenek. Isztambulban például az ún. güllac az ünnepi desszert: vékony - keményítőből, lisztből és vízből álló - lapokat öntöznek meg forró, cukros tejjel, a rétegek közé darált dió, a tetejére gránátalmamag kerül. Az egyik legrégibb és legfinomabb török desszert, ráadásul szirupos társaihoz képest kimondottan könnyű. Nem úgy, mint a marokkóiak híres édessége, a chebakkia - lágy, mandulalisztes tészta, s szalagonként, virágba formázva sütik ki olajban. Aztán már csak kilónyi méz és szezámmag kerül rá.

Ha a csörögefánkunkat leöntenénk jó sok mézes sziruppal és megszórnánk szezámmaggal, mi is ugyanide jutnánk. De porcukorral, lekvárral tálalva sem rossz.

Csörögefánk

Hozzávalók (4-6 adag)

25 dkg liszt

2 evőkanál porcukor

csipet só

2 tojás

5 dkg olvasztott vaj

2 evőkanál tejföl

2-3 evőkanál fehérbor

a sütéshez olaj

tetejére porcukor

A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot és a csipet sót. A közepébe mélyedést formázunk, beleütjük a két tojást, és beleöntjük az olvasztott vajat. Összekeverjük, és alaposan összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tejfölt és a fehérbort is, hogy kellően lágy tésztát kapjunk. Fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük pihentetni. Gyúródeszkán kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd derelyeszaggatóval vagy éles késsel kb. 4 cm széles csíkokat vágunk. A csíkok közepében vágást ejtünk, azon keresztül dugjuk át a tészta egyik csücskét. Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, csipet tésztával tudjuk ellenőrizni, hogy megfelelő hőmérsékletű-e. A csíkokat mindkét oldalukon aranyszínűre sütjük a forró olajban. Tálaláskor megszórjuk vaníliás porcukorral. Kínálhatunk mellé savanykás lekvárt is.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.