Ha a csörögefánkunkat leöntenénk jó sok mézes sziruppal és megszórnánk szezámmaggal, mi is ugyanide jutnánk. De porcukorral, lekvárral tálalva sem rossz.
Csörögefánk
Hozzávalók (4-6 adag)
25 dkg liszt
2 evőkanál porcukor
csipet só
2 tojás
5 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál tejföl
2-3 evőkanál fehérbor
a sütéshez olaj
tetejére porcukor
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot és a csipet sót. A közepébe mélyedést formázunk, beleütjük a két tojást, és beleöntjük az olvasztott vajat. Összekeverjük, és alaposan összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tejfölt és a fehérbort is, hogy kellően lágy tésztát kapjunk. Fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük pihentetni. Gyúródeszkán kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd derelyeszaggatóval vagy éles késsel kb. 4 cm széles csíkokat vágunk. A csíkok közepében vágást ejtünk, azon keresztül dugjuk át a tészta egyik csücskét. Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, csipet tésztával tudjuk ellenőrizni, hogy megfelelő hőmérsékletű-e. A csíkokat mindkét oldalukon aranyszínűre sütjük a forró olajban. Tálaláskor megszórjuk vaníliás porcukorral. Kínálhatunk mellé savanykás lekvárt is.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com