chili&vanília - Güllac, chebakkia, csöröge

  • .
  • 2010. augusztus 19.

Trafik

Ramadán közepén járunk, a hívőknek napkeltétől napnyugtáig egyetlen falatot, korty folyadékot sem szabad fogyasztaniuk (tiltott a dohányzás és a szex is). Ilyenkor a gasztronómia is átlényegül, egy hónapig elsősorban a hagyományokon, illetve a funkcionalitáson alapul.
A szigorú böjt utáni étkezés alatt olyan fogásokra van szükség, amelyek nem sokkolják a kiéheztetett, kimerült szervezetet, ugyanakkor kellő energiát biztosítanak a folytatáshoz. Nagy vendégjárás követi az esti étkezéseket, nem csoda hát, hogy mindenütt fontos szerepet kapnak az aprósütemények, édességek. Számos változatot valóban csak ilyenkor készítenek. Isztambulban például az ún. güllac az ünnepi desszert: vékony - keményítőből, lisztből és vízből álló - lapokat öntöznek meg forró, cukros tejjel, a rétegek közé darált dió, a tetejére gránátalmamag kerül. Az egyik legrégibb és legfinomabb török desszert, ráadásul szirupos társaihoz képest kimondottan könnyű. Nem úgy, mint a marokkóiak híres édessége, a chebakkia - lágy, mandulalisztes tészta, s szalagonként, virágba formázva sütik ki olajban. Aztán már csak kilónyi méz és szezámmag kerül rá.

Ha a csörögefánkunkat leöntenénk jó sok mézes sziruppal és megszórnánk szezámmaggal, mi is ugyanide jutnánk. De porcukorral, lekvárral tálalva sem rossz.

Csörögefánk

Hozzávalók (4-6 adag)

25 dkg liszt

2 evőkanál porcukor

csipet só

2 tojás

5 dkg olvasztott vaj

2 evőkanál tejföl

2-3 evőkanál fehérbor

a sütéshez olaj

tetejére porcukor

A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot és a csipet sót. A közepébe mélyedést formázunk, beleütjük a két tojást, és beleöntjük az olvasztott vajat. Összekeverjük, és alaposan összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tejfölt és a fehérbort is, hogy kellően lágy tésztát kapjunk. Fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük pihentetni. Gyúródeszkán kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd derelyeszaggatóval vagy éles késsel kb. 4 cm széles csíkokat vágunk. A csíkok közepében vágást ejtünk, azon keresztül dugjuk át a tészta egyik csücskét. Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, csipet tésztával tudjuk ellenőrizni, hogy megfelelő hőmérsékletű-e. A csíkokat mindkét oldalukon aranyszínűre sütjük a forró olajban. Tálaláskor megszórjuk vaníliás porcukorral. Kínálhatunk mellé savanykás lekvárt is.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A Fidesz házhoz megy

Megfelelő helyre kilopott adatbázis, telefonálgató propagandisták, aktivisták otthonát látogató Németh Balázs. Amit a Fidesz most csinál, régen a Kurucinfó munkája volt.

Mint az itatós

Szinte hihetetlen, de akad még olyan nagy múltú, híres szimfonikus zenekar, amely korábban soha nem járt Budapesten: közéjük tartozott a Tokiói Filharmonikus Zenekar is, holott erős magyar kötődésük van, hiszen Kovács János 1992 óta szerepel náluk vendégkarmesterként.

Minden meg akar ölni

  • SzSz

Andriivka aprócska falu Kelet-Ukrajnában, Donyeck megyében; 2014 óta a vitatott – értsd: az ENSZ tagországai közül egyedül Oroszország, Szíria és Észak-Korea által elismert – Donyecki Népköztársaság része.

S most reménykedünk

„Az élet távolról nézve komédia, közelről nézve tragédia” – az Arisztotelész szellemét megidéző mondást egyként tulajdonítják Charlie Chaplinnek, illetve Buster Keatonnek.

A szürkeség ragyogása

Különös élmény néhány napon belül látni két Molière-darabot a Pesti Színházban. A huszonöt éve bemutatott Képzelt beteg egy rosszul öregedő „klasszikus”, a Madame Tartuffe pedig egy kortárs átirat, amelynek első ránézésre a névegyezésen túl nem sok köze van a francia szerzőhöz. Ez utóbbi egyáltalán nem baj, még akár erény is lehet.