kulthírek

  • .
  • 2010. augusztus 19.

Trafik

VISZOCKIJ MÚZEUMA Vlagyimir Viszockij halálának 30. évfordulója alkalmából Szocsi városában múzeumot nyitottak a színész-énekes emlékére.
Személyes tárgyai mellett fotókat állítottak ki, és a múzeumhoz egy koncertterem, továbbá egy képzőművészeti galéria is tartozik.

FORGATÓKÖNYVÍRÓ-HÉTVÉGE A Ragadozók bemutatásához időzítve forgatókönyv-írói hétvégét rendeznek augusztus 21-22-én a budapesti Odeon-Lloyd moziban: a forgatókönyvírás amerikai mesterségébe bevezető kurzuson egy kerekasztal-beszélgetésen részt vesz a Ragadozók rendezője, Antal Nimród. Részvételi díj 15 (előzetes jelentkezés esetén 12) ezer forint, részletek: info [at] damedia [dot] hu.

TÛZ MAJDANEKBEN Tűz ütött ki az egykori majdaneki koncentrációs tábor egyik barakkjában: az épület fele elpusztult, és a lángok martaléka lett a holokauszt áldozatai által viselt tízezer cipő is, melyeket ott állítottak ki. Egyelőre vizsgálják, mi okozta a tüzet. Majdanekben mintegy 80 ezer embert gyilkoltak meg 1941 és 1944 között.

JELLO BIAFRA BUDAPESTEN Szeptember 5-én a West Balkánban lép fel Jello Biafra és zenekara, a Guantanamo School Of Medicine. Előttük - a magyar punkszínteret régóta ismerő Biafra kérésére - a Vágtázó Életerő játszik. Az egykori Dead Kennedys-énekesnek ez lesz az első fellépése hazánkban.

ISZLÁM MÛVÉSZET Nyolcévi rekonstrukció után Kairóban hivatalosan ismét megnyílt a világ legnagyobb iszlám művészeti múzeuma - a nagyközönség azonban csak szeptembertől tekintheti meg a mintegy százezer darabot kitevő gyűjteményből kiállított 2500 műkincset.

AZ IGAZI BORAT Erkin Pakisev kazah rendező elkészíti a Borat nem hivatalos folytatását: a történet szerint a Kazahsztánt parodizáló film egyik amerikai rajongóját Kazahsztánba utazva nem a filmbéli torzkép fogadja, hanem egy valóságos, virágzó ország.

ÉPÍTÉSZETI BIENNÁLE Augusztus 29-én nyílik Velencében a 12. Nemzetközi Építészeti Kiállítás. Ez alkalomból életművéért Arany Oroszlán-díjat vehet át a holland Rem Koolhaas: a kortárs építészet egyik meghatározó egyénisége három társával 1975-ben alapította meg OMA elnevezésű irodáját, azóta Hágában, Rotterdamban, Lille-ben, Seattle-ben, Pekingben és más városokban dolgozott. "Olyan épületeket teremt, amelyek összehozzák az embereket, és ezzel ambiciózus célokat állít az építészet elé" - e szavakkal javasolta Koolhaas elismerését Kazuyo Sejima, a biennále kurátora, egyúttal a rendezvény idei vezérfonalára is utalva: People Meet in Architecture (Az emberek az építészetben találkoznak) címmel rendezte meg a biennále központi kiállítását.

Ezen közel 50 építész és építésziroda vesz részt, magyar nincs közöttük - honfitársaink munkái a Magyar Pavilonban láthatók: Wesselényi-Garay Andor és Ferencz Marcel installációja BorderLine Architecture címmel nem a házban, hanem a vonalban határozza meg az építészet alapegységét. "Az emberek a rajzban találkoznak" - ezzel reflektálnak a biennále mottójára. Kiállításuk középpontjában egy filminterjú-sorozat áll: 22 külföldi és 18 magyar építész nyilatkozik meg szóban és rajzban. Rajtuk kívül még 69 magyar építész rajzai és szövegei is helyet kaptak a kiállítás katalógusában. A pavilon látványának kialakításához felhasználtak húszezer ceruzát (mint a személyes kézmozdulatok őrzőit) és 90 kilométernyi kötelet (mint a kétdimenziós vonal háromdimenziós megtestesítőit) is.

A biennále díjait augusztus 28-án adják át, ekkor derül fény arra is, hogy az 54 nemzeti pavilon közül melyiket találta legjobbnak a nemzetközi zsűri.

ARCADE FIRE vs. EMINEM Eminem, aki Recovery című albumával öt héten át uralta az amerikai eladási listát, kénytelen volt átadni helyét az Arcade Fire-nak: a kanadai zenekar harmadik albuma, a The Suburbs megjelenése hetében 156 ezer példányban kelt el. A Billboard értékelése szerint a kedvező kritikák és a New York-i Madison Square Gardenben adott lemezbemutató koncert Terry Gilliam rendezte élő webközvetítése mellett döntő szerepet játszott a sikerben az is, hogy miközben az iTunes és más digitális portálok 9,99 dollárért kínálták az album letöltését, az Amazon.com 3,99 dollárért adta. Az eladások 62 százaléka digitális letöltésekből eredt, ez kétszer annyi, mint a 2007-es Neon Bible esetében. A zenekar hivatalos honlapján nyolcféle címlappal kínálják, véletlenszerű alapon. 2004-es bemutatkozó lemezük, a Funeral nemrég lépte át Amerikában az 500 ezres példányszámot. A The Suburbs a kanadai és a brit listát is vezeti. A zenekar augusztus 27-én Leedsben, 28-án Readingben, 29-én a franciaországi Saint-Cloud-ban, 31-én Berlinben, szeptember 2-án Bolognában lép fel.

Figyelmébe ajánljuk