chili&vanília - Kataif, künefe, k'nafeh

  • .
  • 2010. január 21.

Trafik

A kataif nevű speciális tészta a török, görög, ill. arab édességek egyik legfontosabb alapanyaga.
Valójában nem más, mint egy vékony cérnametélt (úgy készül, hogy folyékony tésztát csorgatnak egy forgó vaslapra) Többnyire olvasztott vajjal keverve és sziruppal átitatva készítik, különböző édességek formájában. Törökországban a legnépszerűbb formája a künefe, természetesen ahány ház, ill. ország, annyi különböző elkészítési mód. A künefe két réteg ropogósra sült kataif tésztából áll, amelyek közé helyi, semleges ízű sajtok kerülnek (helyettesítésükre általában mozzarellát, ricottát, mascarponét vagy ezek keverékét ajánlják a receptek.) Népszerű Törökországban, Görögországban, Szíriában, Jordániában, Libanonban és más arab országokban. A kataif tésztát egyébként a csúcsgasztronómia is felfedezte magának, gyakran bugyolálnak vele pl. garnélát, osztrigát.

Több kísérletet tettem a beszerzésére, egy helyen bevallották, hogy régebben tartottak, azonban senki nem kereste, így már nincs, másutt nem is hallottak róla. Egyedül a Lehel piacon lévő arab boltosok ígérgették, hogy hoznak, de figyelmeztettek, hogy csak ramadánkor szokták keresni az itt élő muszlimok. Végül csak megszánt valaki, és hosszas könyörgésre elkezdte forgalmazni (a Culinaris). Kikísérleteztem a helyettesítését is: háztartási ollóval cérnametéltre vágott réteslaptekercs egész jól bevált.

Künefe szír módraHozzávalók (6-10 személyre)30 dkg kataif tészta15 dkg olvasztott vaj2 evőkanál tejcsipetnyi só

Töltelék:háromnegyed l tej7 púpozott ek. búzadaracsipet sóízlés szerint cukor, kb. 4-5 dkgSzirup:2 dl víz15 dkg cukorsó3 szem kardamomfél rúd fahéjfél citrom leve

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Elkészítjük a tölteléket: a tejet forráspontig melegítjük, beleszórjuk a grízt. Ízlés szerint ízesítjük (ne legyen túl édes), és állandó keverés mellett krémesre főzzük. Kevés vajjal dúsíthatjuk. A tésztát konyhai ollóval vagy késsel kb. 1 cm-es darabokra vagdossuk. Összekeverjük az olvasztott vajjal úgy, hogy egyenletesen befedje. Egy 23 cm átmérőjű serpenyő/tortaforma aljába nyomogatjuk a tészta egyik felét. Néhány percig állni hagyjuk. Ráöntjük a tejbegrízt, majd a tetejét befedjük a tészta másik felével. Kb. 40 percig sütjük, amíg a teteje megpirul. Hagyjuk kihűlni, hogy a grízes krém meg tudjon dermedni. A sziruphoz összefőzzük az összes hozzávalót, leszűrjük, és még melegen a desszertre öntjük. Aznap fogyasztjuk, szobahőmérsékleten - esetleg egy kanál hideg tejszínhabbal és durvára vágott pisztáciával megszórva.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk