Tartalom

Narancs XXII. évf. 3. szám (2010.01.21.) (2010-01-21)

Publicisztika

Gadó János

Publicisztika

Kirekesztők a felszabadítók ellen

Romák a politikai diskurzusban

Meglehetősen gazdag családban nevelkedtem. Igaz, hogy anyámnak hó vége előtt rendszerint elfogyott a fizetése, nagyanyám meg a családi ezüst megmaradt törmelékeit adogatta el, és néha ötven, száz forinton veszekedtek. De a másikfajta gazdagság, a szellemi - szüleim, nagyszüleim türelmes, inspiráló magyarázata a világ dolgairól; apám több ezer könyve; a minta, hogy a felmenők általában két-három idegen nyelven beszélnek - mindez érintetlen maradt.

Publicisztika

Elégtelen szolgáltatók - Miért rossz a sztrájktörvény?

Sok okból utálhattuk a BKV-sztrájkot. A fővárosi tömegközlekedés leállása százezrek életét keserítette meg. Gondolhattunk csúnyákat a sztrájkolókról azért, mert a bérköveteléseiket nem tartottuk megalapozottnak - keresnek eleget, és más vállalatoknál is elvesztik a munkavállalók cafeteriajuttatásaikat. Moroghattunk azon is, hogy ha több milliárd jutott végkielégítésekre, akkor miért csuklóztatja a cégvezetés a dolgozókat. És egyébként is, ne a mi kontónkra gyepálják egymást. Ám a hetes busz megállójában fagyoskodva a sofőrök és/vagy a BKV vezetése mellett a parlamentet is jó lesz átkainkba foglalni.

Publicisztika

Egyperces

Van egy jelenet a nyolcvanas évek emlékezetes műalkotásában, a Mad Max 2-ben, mikor az olajért küzdenek a sivatag posztapokaliptikus hordái. Az egyik banda (a rossz) leláncolva, szájkosárban tartja a tagság valamelyik különösen randa, vérben forgó tekintetű, punkfrizurás egyedét, hogy majd csak akkor eresztik el, ha már dúl a harc, addig még megmarna valakit közülük. Megítélésünk szerint a Jobbik messze nem ilyen veszélyes, és különben is, a jó Max semmi perc alatt filézte ki a végül szabadjára eresztett fenevadat. Mégis az a helyzet, hogy az európai parlamenti választások óta nem is egy, de három képviselőjükről vétetett le (a haza akaratából) a szájkosár. És azóta be nem áll a szájuk.

Publicisztika

Hajrá, átverni a tatát!

A belendülő választási kampány nagy ütközete a nyugdíjasok szívéért és lelkéért folytatott lesz. Pontosabban a hülye nyugdíjasok százezres, ha nem milliós tömegéért, mely fantomcsoportozat hasonló szereplője a választási okoskodásoknak, mint a "hatszázezer rejtőzködő kisgazda" volt, vagy a "liberális elveket valló 25 százalék, aki pártot keres magának". Hülye, finomabban fogalmazva elnehezült felfogású, belassult nyugdíjast bárki el tud képzelni, arról ismerszik meg, hogy a postás távozása után csak áll a konyhában, virágmintás slafrokban, tanácstalanul bogarássza a nyugdíjszelvényét ("hová tettem a szemüvegem?"), és nem érti, hogy mi mennyi rajta, és miért annyi. Ha felhívja a fiát vagy a vejét vagy a menyét, avval sincs kisegítve, "mama, ezer dolgom van, tessék már evvel békén hagyni". Kézenfekvő, hogy a sarokból ilyenkor előugrik egy jótét lélek, egy kis fideszes vagy emeszpés dzsinn, aki elmagyarázza a bácsinak. Még annyit érdemes tudni erről a nyugdíjasról, hogy nem csak gyagya kissé, de szavazáskor más nem érdekli, mint hogy mennyi lesz az annyi, minden másra, ha nehezen is, de szarik.

Egotrip

Csak semmi politika!

Egotrip

Fortélyos félelem

Amikor közgazdászok arról vitatkoznak, miért nem hajt végre a magyar kormányzat olyan strukturális szakpolitikai változtatásokat ("reformokat"), melyek révén hatékonyabb lenne az állam, versenyképesebb az ország, gyorsabb a növekedés, a beszélgetők hamar eljutnak oda, hogy a hiba a politikában van. A nyavalyás politikusok csak az újraválasztásukra koncentrálnak, nem hajlandók olyasmibe fogni, aminek a haszna csak öt-tíz év múltán mutatkozik meg. Na ja, a demokrácia a baj! Ha a beszélgetés nem a nyilvánosság előtt zajlik, ilyenkor valaki félig viccesen benyögi, hogy bezzeg Chilében a Pinochet mellett dolgozó chicagói közgazdászoknak nem kellett azzal foglalkozniuk, hogyan hatottak megbízójuk népszerűségére a javaslataik. Akinek csak kicsit nem tetszettek az intézkedések, nem számított, akinek nagyon nem, azt a helikopterből a tengerbe hajították. Hja, Dél-Korea gazdasága is egy diktatúra alatt emelkedett ki! Már Hobbes is megírta, hogy a monarchia jobb államforma, mint részérdekek között tántorgó pluralista alternatívái.

Komiszkenyér

Egotrip

Mítoszaink V. (Az idő vaskalapja)

Az emberiség legfőbb közös ellensége a valóság. Évezredeken át szédítettük magunkat például azzal, hogy lakóhelyünk, a Föld az univerzum logisztikai központja, s hogy a teremtett élőlények között kitüntetett szerepünk van, nem vagyunk akárkik. Olyan makacsul ragaszkodtunk ehhez a meséhez, ehhez a kozmológiai és teológiai fantáziához, mintha az életünk múlt volna rajta. Mintha belehaltunk volna, ha nem körülöttünk forog a világ.

Olvasói levelek
Belpol

Belpol

Perpatvar filozófusok közt - Ekkora lett a fejük

Ügynöközésig, fenyegetésig, médiacsatáig fajult az MTA Filozófiai Kutatóintézetének igazgatói kinevezése körül kialakult ádáz vita. Az Akadémia elnöke sárba tiporta az autonóm közösség választási jogát - így az egyik oldal. Teljesítményre, nem ingyenélésre volna szükség - érvel a másik. A Narancs több mint egy tucat tudóssal beszélt, hogy rekonstruálja a helyzetet.

BKV-sztrájk

Belpol

Nyomják takarékosabban a gázt!

A múlt héten hat napig sztrájkoltak a BKV járművezetői, Budapest tömegközlekedése gyakorlatilag megbénult. 1956 óta nem volt ekkora fennakadás a fővárosi "utasellátásban", pedig a munkabeszüntetést látszólag jelentéktelen tételek okozták.

Belpol

"Ha mi nem ülünk ott, akkor senki" - Vince Mátyás, az MTI elnöke

Az elmúlt hetekben az a hír járta be - az index.hu nyomán - a sajtót, hogy a Fidesz a közmédia átszervezésére, a Magyar Távirati Iroda megszüntetésére készül. Bár a párt illetékesei kacsának minősítették az információt, az ötlet nem új, ráadásul korábban a szocialisták sem zárkóztak el a radikális megoldásoktól. Az MTI helyzetéről az elnököt kérdeztük.

Belpol

"Nincs szó összeolvadásról" - Retkes Attila, az SZDSZ elnöke

Magyar Narancs: Milyen fázisban vannak a tárgyalások? Retkes Attila: Az elmúlt hetekben kezdődött egyeztetések célja, hogy létrejöjjön egy olyan választási szövetség, amely egyrészt jó eséllyel képes akadályozni a Fidesz és a Jobbik kétharmados győzelmét - de legalábbis ennek az esélyét csökkenteni tudja -, másrészt a meggyengült, széteső MSZP mellett reális alternatívát kínál ellenzékben.

MDF-SZDSZ-közeledés

Belpol

Alsó madárfogás

A hajdani két nagy rendszerváltó párt együtt próbálja túlélni a 2010-es választásokat. Próbálkozásuk logikus és ésszerű, bár nyilatkozataikkal - főként az MDF - inkább ártanak maguknak. A jó helyzetfelismerést persze nem szükségképpen követi eredményes kivitelezés - az MDF és az SZDSZ is elszúrhatja a dolgot.

Külpol
Trafik

Trafik

étel + hordó - Kaltenberg

Visszatérés egy legendába, teljes nevén a Kaltenberg Bajor Királyi Étterem és Sörözőbe. Azért mondjuk ilyen szépen, mert ebben a ma már teljesen átlagosnak mondható hosszabb névben bújik meg a mondott legenda.

Trafik

tévésmaci - A fehér farkas szerte szart a szirten

Amikor Sztupa és Troché elmélyedt a rejtélyes pozsonyi eltűnés aktájában, rögtön feltűnt, hogy a dokumentumok még a csehszlovák titkosszolgálattól (StB) származtak. Mi a fenét tehetünk mi egy 1981-es eset felderítéséért? Ráadásul lezárt ügy, kábé egy hónappal később Somorjánál kifogtak egy vízi hullát, bár vagy tíz centivel magasabb volt, és már nem lehetett egyáltalán felismerni, de a fogminták varázslatosan stimmeltek, így a hatóság szerint a maradvány Jirka Schelingeré, a népszerű cseh énekesé - minden kétséget kizáróan.

Trafik

mi a kotta? - Tánc, tánc, fátyoltánc

Habár az elkövetkező napokban még egyetlen fesztivál sem bont rügyet Pesten, s ezúttal az idegen ajkú sztárvendégek végtelen sorát sem számlálhatjuk még elő, azért roppant kiadós koncertprogram ígérkezik az előttünk álló hétre. Olyannyira, hogy kivételesen jelen rovat is átveszi a szomszédos tévésmaci mantráját, s így most innen is a tévénézés beszüntetésére biztatjuk a komolyzenei élményekre olthatatlanul áhító olvasót.

Trafik

kulthírek

GYÁSZ 88 éves korában elhunyt Fekete Gyula író. Pályaíve a Parasztpárttól és az MDP-től az 1956-ot követő rövid börtönbüntetés, majd a pártonkívüliség után az MDF-hez, a Magyar Néppárthoz és a Magyar Út Körökhöz vezetett.

Zene

Zene

film - POKOLI ÉDENKERT

Egy sorozatgyilkos nászutasokat gyilkol Hawaiin - kevésbé finom lelkületű alkotó bizonyára horrort rendezett volna e szomorú hírből. Ám A szökevény (amiben Harrison Ford menekül Tommy Lee Jones elől) forgatókönyvírójaként magának nevet szerző (jó ideje rendezéssel is foglalatoskodó; pl: Menekülés a félelembe) David Twohy többet is, kevesebbet szeretett volna holmi mészárosmunkánál.

Zene

lemez - CHARLOTTE GAINSBOURG: IRM

Az, hogy Serge Gainsbourg és Jane Birkin 1971-es születésű lánya a színészi tehetségen kívül külön könnyűzenei spirituszt, ízlést, attitűdöt is örökölt szüleitől, voltaképp nem meglepő. Az pedig, hogy a néhány hete megjelent IRM jó lemez (ihletett és árnyalt, egyszerre finom, kellemes, artisztikus, sőt dögös), megint csak nem furcsaság, hiszen bő három évvel ezelőtt megjelent első felnőttkori albuma (volt egy "gyereklemeze" is, az 1986-os Charlotte Forever, melyre a dalokat az apja írta) ugyancsak rendben volt.

Zene

film - Hova lettek Morganék?

- teszi fel a kérdést Hollywood eddig vagy tíz romkomot maga mögött tudó doyenje. És amilyen ravaszdi, meg is válaszolja: Alsóretkesre, ami - még jó, hogy nem Bivalybasznád ugrott be a fordítónak - a nagy vízen túl a wyomingi Rayt takarja.

Zene

esemény - NIBELUNG-VÍKEND

Hogy egy DVD-n vannak extrák is, azt már rég megszoktuk - az már ritkább, hogy a képernyő előtt fél méterrel elevenedjenek meg a kimaradt jelenetek meg a csatolt videoklip. Pont úgy, ahogy a Szuez Film Nibelung-víkendjének, azaz A Nibelung-lakópark című Krétakör-előadás mozifilmes és DVD-s megjelenését népszerűsítő minifesztiváljának második napján történt. A "Krétakör ex-társulatának meglepetés műsora" mindazonáltal nem valamiféle egyszeri és megismételhetetlen réunion volt, ahogy azt a keményvonalasabb rajongók várhatták, sokkal inkább afféle betekintés egy osztálytalálkozóba: abba a részébe, amikor a csapolt sör már elfogyott, és az első tömények hatására az egykori sorstársak egymás hátát lapogatva felidézik szép napjaikat.

Zene

kiállítás - KOVÁTS BORBÁLA

munkái időtlenek. A művész egyetlen célt követ egész eddigi pályafutása során; zárt paradigmán belül újul meg, de ennek nincs jelentősége a befogadó számára.

Zene

lemez - BEETHOVEN: DIABELLI VARIÁCIÓK

"Hetvenkét évesen vettem fel első szólólemezemet, mert mégis meg akartam magam 'örökíteni'. Örök bánatom volt ugyanis, hogy a világ számára nem létezem önálló lényként, hanem csak úgy, mint a férjemhez tartozó valami.

Zene

könyv - POLINA DASKOVA: A TÉBOLY KÖNNYED LÉPTEI

Alighanem hiánypótló munka született Polina Daskova tollából. A Moszkvában élő írónő nem akármit fedezett fel, hanem a lépkedő tébolyt - úgy bizony! Képet ugyan nem közölt róla, de láttató erejű prózája szinte elénk vetíti, ahogy e jó mozgású metafora lesben áll egy moszkvai sarkon, és ballonját széttárva a járókelőket ijesztgeti.

Zene

Kiállítás - A legkisebb is fáj - Allan Siegel: Akció! Ma egyetlen, friss zöldség...

Allan Siegel és Várnagy Tibor, a Liget Galéria vezetője a Hunyadi téri piacon szokott találkozni. A Hunyadi téri az utolsó szabadtéri őstermelői piac a belvárosban, de már nem sokáig, mert a VI. kerületi önkormányzat fel akarja újítani a csarnokot, hogy bevásárlóközpontot alakítson ki benne, amely nem működhet mélygarázs nélkül. Ehhez viszont ki kell vágni a fákat, és be kell zárni az őstermelői piacot, mert a kofák nem elég szépek.

Zene

Film - A lélek és kora - Juraj Jakubisko: Báthory

Szlovák filmesnek lenni Csehszlovákiában nem volt éppenséggel egy húsvéti körmenet: a cseh új hullám soha nem volt csehszlovák új hullám; más filmeket forgattak Barrandovban (Prága) és más filmeket a Koliba stúdióban (Pozsony). Avval is csak szépítgetnénk a dolgot, ha azt mondanánk, hogy a televíziós művek terén jobbak voltak az arányok - mindazonáltal tény, hogy a veterán rendező anno (a hatvanas évek elején) a tévé felől settenkedett a vászonra, ám első komolyabb sikerét mégis a moziban (és a nyolcvanas években) gyűjtötte be (Ezeréves méh; 1983). S ez az évtized volt Jakubisko fénykora, a méh után forgatta Giulietta Masinával a "legendás" Holle anyót - legyünk pontosak, "legendás" Holle anyóból nem Jakubiskóé az egyetlen, legalább két NDK-s kiszerelésnek kijár ez a némileg agyoncsépelt jelző, az 1963-as Gottfried Kolditz-rendezésnek és az 1971-es Rudolf Jugert-féle változatnak minimum. Arról már nem is beszélve, hogy 2008-ban, amikor Jakubisko Báthory Erzsébet tisztára mosásával veszkődött, a modern Németország egyik csodafegyverét, Marianne Sägebrechtet vetette be - megérdemelt sikerrel - a holleisztikus szakágban. Hogy leragadni látszunk e nevezetes asszonyságnál, korántsem véletlen, de annyit még meg kell jegyezzünk, hogy a nyolcvanas években hősünk forgatott egy játékfilmet és egy tévésorozatot is a nemzetközileg másodlagos, de nem elhanyagolható coolságú Eddie Constantine-nal (Lemmy Caution vagy az Alphaville biztosan mindenkinek megvan).

Zene

Film - Orrvérzésig - Richard Kelly: A doboz

Nyomjuk, vagy ne nyomjuk, ez itt a kérdés. Ha megnyomjuk, egymillió dollárral leszünk gazdagabbak, de valaki, akit nem ismerünk, tán egy kínai rizsföldeken robotoló idénymunkás, azonmód el talál halálozni. Ha nem nyomjuk, tán emberként végezzük, de annál szegényebben. S hogy mit nyomunk (vagy éppenséggel nem)? Egy csinos barna fadoboz tetején éktelenkedő bazi nagy piros gombot (olyan nagyot és olyan pirosat, hogy az rögvest a főcímbe kívánkozik - oda is kerül).

Zene

Színház - Tárház - Füst Milán: Boldogtalanok

Különb-különb indokai lehetnek annak, ha egy színház éppen Füst Milán Boldogtalanokját mutatja be; de optimális esetben van köztük legalább egy, ami túlmutat azon, hogy egyik vagy másik szerepet egyik vagy másik színésznek "el kell játszania". Nem mintha az ilyesmi nem számítana, sőt; akad darab bőven, amelynél elég is. A Boldogtalanok nem ilyen, minden előadásában megfejtésre szorul maga a dráma.

Zene

Színház - Zenés tetthely - Molnár Ferenc: A doktor úr

Az évad negyedik fővárosi Molnár-premierje, egy enyhe és gyors lefolyású bulvárszenzáció záróaktusa vagy épp a zenés bohózat közkedvelt, ám kutya nehéz műfaját képviselő új produkció, az Operettszínház első idei nevezése és a két Nagymező utcai játszóhely együttműködésének többedik gyümölcse - a kritikus kedvére választhat a változatos értelmezési keretek közül, ha Molnár Ferenc 1902-es "tolvajkomédiájának" Thália-béli bemutatóját készül megvizsgálni. Az eltérő közelítések értelemszerűen más-más gondolatmenetet sugallnak, hiszen éppúgy rácsodálkozhatunk a mondén klasszikus eltörölhetetlen népszerűségére és a darabjainak nekiveselkedő rendezők különféle irányú és nívójú kísérleteire, aminthogy nyugtázhatjuk a Bajor Imre kiesése által veszélybe került előadás zavartalan, sőt zajos közönségsikert arató premierjét is.

Zene

Könyv - Odébbállók - Jhumpa Lahiri: Egy ismeretlen világ

Annál a krumplis mottónál alkalmasabbat nem is találhatott volna a fiatal indiai-amerikai írónő, mint amit Hawthorne regényéből vett át kiváló novelláskötetéhez: "Az ember fejlődésének sem használ jobban, mint a krumpliénak, ha mindig újra meg újra ugyanabba a kiélt földbe plántálják nemzedékről nemzedékre. Az én gyermekeim másutt születtek, és amennyire sorsukat módomban lesz irányítani, gyökereiket nem a régi földbe fogják ereszteni." Az idézet szemléletesen foglalja össze a nyugat-bengáli származású, Londonban született, de az USA-ban felnőtt Lahiri új könyvének témáját, azt a fájdalmakkal teli, mégis a személyiséget gazdagító létmódot, amit az egyszerre két kultúrához tartozás okoz.

Zene

Könyv - Séta egy gondolkodás kertjében - Tandori Dezső: Ki nem feküdt halál. Egy agy-rázkódtatás kertje

Tandori Dezső prózájáról sok jót, de még több rosszat elmondtak már - voltaképp közhelyes dolog ezzel kezdeni egy recenziót, és hasonlóképp közhelyes azt is felidézni, hogy a szerző rendre reagál kritikusainak véleményére. És sorolhatnánk még hosszan a további bevett fordulatokat: "önkontrollt nem ismerő zseni", "grafomán", "olvashatatlan próza" és így tovább. Azonban az új TD-regényben épp ezek a szólamok "torlódnak meg": Tandori relativizálja és dekonstruálja, de-/reaktiválja ezeket - konkrétan önnön értelmetlenségükre vagy épp e megközelítésmódok használhatatlanságára, semmiképp sem célravezető mivoltára mutat rá.

Könyv

Könyv

Egy párizsi antikvárium - Költő veszett el benne

A Shakespeare and Co. nem titkos hely: az idén 96 éves George Whitman könyvkereskedésnek látszó irodalmi műintézménye a Notre-Dame-tól két kőhajításnyira alighanem Párizs leghíresebb angol nyelvű könyvesboltja. Kívülről patinásan bohém könyvkereskedés, belülről bentlakásos művészszállás.

Színház

Színház

Drámapedagógia és iskolai agresszió - "És megbeszélik"

December közepén nálunk járt Edward Bond angol drámaíró, hogy megnézze iskolai agresszióval foglalkozó drámapedagógiai darabját. A Kerekasztal Színház előadására nem sokkal azután került sor, hogy már nálunk is volt egyetemi vérengzés, és nem sokkal azelőtt, hogy újabb mobilfelvétel került elő arról, ahogy középiskolások szétrugdossák egy társuk fejét. És pont egy évvel azelőtt, hogy stratégia szülessen mindezek megelőzése érdekében.

Film

Film

"Mások a testtartások, más a kommunikáció" - Frenák Pál koreográfus

1999-ben tért vissza Magyarországra, hogy megalapítsa a francia-magyar Frenák Pál Társulatot, és újszerű kifejezési formáival felkavarja a hazai kortárs táncéletet. Az elmúlt tíz évben a nemzetközi sikereken kívül azt is elérte, hogy nemcsak bemutatói, hanem a megújult társulatával rekonstruált régi darabjai is telt házakat vonzanak. Frenák Pál koreográfus-táncossal a Trafóban, a Fiúk című felújított darab előadása után beszélgettünk.

Tudomány

Tudomány

Kiállítás - Küldök rád egy SMS-t - Haditengerészetünk emlékei

Ezek voltak ám a pompás fickók, a mieink, a Monarchia haditengerészei. Talpig fehérben, ha végigment egy Linienschiffskapitän a pólai főutcán, le egészen a kikötőig, hát azután megfordultak a menyecskék alighanem. Ha megállott egy közülük a parancsnoki hídon, s a messzibe tekintett, vén tengeri medve, hát az rögtön egy festő ecsetjére kívánkozott - nagyon nem szakadhattak bele a piktorok a melóba, lévén a Császári és Királyi Haditengerészet parancsnokai között a magyarok nem hágtak egymás sarkára. Éppenséggel az egy szem Horthy volt az első háború mérsékelten dicsdús szakaszában (a legvégén) flottaparancsnok. Mindegy, ettől még szép a szép. Ott van például az SMS Kaiserin Elisabeth igaz története, mely ugyan nem végződött hepienddel, de 95 éve hadifogságba esett legénységének hősiességére emlékezik e kiállítás is. Nos,

Tudomány

cyberhírek

SMS-segély A Vöröskereszt az USA-ban elérhető adományvonalán néhány nap alatt 5 millió dollárt, azaz majdnem egymilliárd forintot gyűjtött össze a földrengés sújtotta Haiti megsegítésére emelt díjas SMS-ben. Az adományok gyors összegyűjtésében valószínűleg annak is szerepe volt, hogy a Vöröskereszt Twitteren és a Facebookon is kampányolt a bajba jutott ország érdekében. Jegesmedveszar A Spitzbergákon élő jegesmedvék ürülékének vizsgálata lendítheti tovább a meticillinnel szemben ellenálló baktériumok kifejlődésével kapcsolatos kutatásokat, miután az ott élő jegesmedvék ürülékében a kutatók alig találták nyomát az antibiotikummal szemben ellenálló mikrobáknak. Kártevőirtás Negyvenkét tonna méreggel készül lebombázni egy szigetet az ausztrál kormány, miután 5 madárfaj teljes kiirtásáért és a helyi lakosság életkörülményeinek ellehetetlenítéséért teszik felelőssé az ott elszaporodott patkányokat.

Szex
Lélek

Lélek

"Megsértődnek a kollégák" - Cseh István mesterfodrász

Három aranyérmet szerzett legutóbb, a párizsi Európa-bajnokságon, 1986-tól 1994-ig zsinórban volt magyar bajnok, ami egyedülálló. Az orosházi mesterfodrász, az Alföld legnagyobb oktatási intézménye, a Harruckern szakoktatója a magyar válogatott tagjaként évek óta valamennyi rangos nemzetközi versenyen részt vesz - hol trénerként, hol versenyzőként.