tévésmaci - A fehér farkas szerte szart a szirten

  • .
  • 2010. január 21.

Trafik

Amikor Sztupa és Troché elmélyedt a rejtélyes pozsonyi eltűnés aktájában, rögtön feltűnt, hogy a dokumentumok még a csehszlovák titkosszolgálattól (StB) származtak. Mi a fenét tehetünk mi egy 1981-es eset felderítéséért? Ráadásul lezárt ügy, kábé egy hónappal később Somorjánál kifogtak egy vízi hullát, bár vagy tíz centivel magasabb volt, és már nem lehetett egyáltalán felismerni, de a fogminták varázslatosan stimmeltek, így a hatóság szerint a maradvány Jirka Schelingeré, a népszerű cseh énekesé - minden kétséget kizáróan.
Csakhogy a dosszié tartalmazott néhány jelentést a magyar társszervektől, melyekben nem kevesebb áll, mint hogy itt meg ott látták az énekest Magyarországon. Tán ezen kéne elindulni - bár azonosítatlan vízi hullákból kétségkívül nem szorult behozatalra szocializmust építő hazánk. Inkább jól álltunk. Sztupa kinézett a Böse Kuh strassei fedett lakás erkélyéről, s kedélyes helyieket látott, amint tömegesen siettek piknikezni a Práterba. A válla fölött átkukucskáló Troché felkiáltott: két dologra azért felhívnám a figyelmedet! Sztupa régen látta ilyen felindultnak. Ad egy, tudtad te, hogy a leopoldstadtiak csak Kuhdammnak becézik az utcát? S szerinted van ennek valami köze a Tiroli bocik című, Pesten oly gyakran játszott kupléhoz? Szerintem lehet, hogy van, de én a tévé miatt jöttem, kiskezitcsókolom. Hol a beteg?

Pénteken (22-én) tartja a művelt világ a magyar kultúra napját, amit persze mi sem hagyhatunk szó nélkül, mert élünk-halunk érte. Továbbá a Duna tévéért, aki ez alkalomból két marhaságot bányászott ki a komcsiból: az este hétkor kezdődő Eltüsszentett birodalom leginkább arról híres, hogy mesefilm létére betiltották politikai okokból (asszem' véget ért benne a zsarnokság - ezt nem tűrték Révaiék). Soós Imre és Krencsey Marianne párosa nyilván megérne egy misét, és az is érdekelne, milyen a Filmmúzeum (szénné játszotta már a filmet) és a Duna keresztolvasottsága. A 22.40-kor kezdődő Makra még cifrább eset, az izzó szemű és magasabb néposztálybéli csajokra ácsingózó munkásfiatalt adó Juhász Jácint játéka viszont megéri a Kertész Ákos-adaptáció összes többi nyűgét.

Szombaton elindul a Fellini-láz a csatornákon, ami nekem voltaképpen a kedvemre van, pedig tudom jól, hogy csak a Kilenc című amerikai mozimusical promója az egész. Az m1-en 23.10-kor Casanova, amiről az jut eszembe, hogy már négy részt láttam az új, New York-i 24-ből.

Vasárnap a Viasat3 21.20-kor tesz kísérletet a híres Ridley Scott álságos, ám állítólag népszerű "női road movie-jával" (Thelma és Louise). Délután az m2-n (16.40-kor) a Svejk, a derék katona, egy özönvíz előtti csehszlovák adaptáció, ami anno a nagyszerű Rudolf Hrusínsky pályabelépőjét jelentette (szerintem egyéb érdeme nincs is a filmnek - ráadásul két részben adják). Este nyolckor a Duna tévé veszi át a Fellini-stafétát A bikaborjakkal, édesanyám, a főszerepben: Alberto Szordínó!

Hétfőn délután ötkor Üvöltő szelek az MGM-en, még mindig ez sem az, amit én akarok. Kettőkor volt a Filmmúzeumon Zolnay Pál érdekes filmje, Iglódy Istvánnal és Kiss Manyival a Hogy szaladnak a fák persze arról szól, amiről az összes korabeli kamuflázs, hogy a fiatal, első generációs értelmiségi visszatér fatornyos falujába, és mindenki néz hülyén. Jeremy Irons F. Scott Fitzgeraldot játszik este fél tízkor az m1-en Az utolsó hívásban - higgyék el, fordítva sem lenne jobb.

Kedden az MGM 13.15-kor "műsorára tűzi" a Charlie Chan és a sárkánykirálynő átka című hülyeséget, de sajnos ez sem az igazi, hanem valami utózmány 1981-ből Peter Ustinovval és Michelle Pfeifferrel.

Szerdán az Eltávozott nap bizonyítja, hogy Zolnay nem volt egy Robinson az előbb említett szakágban (Duna Tv; 00.20). S fél kilenckor újra Federico, ezúttal a Fellini Rómája és Róma Fellinije pereg az MGM ekránján.

Csütörtökön barátunk, Takeshi (a Kitano) virít az Erőszakos zsaruval, ami persze messze nem akkora szám, mint amekkora kultusza van a csávónak. De hát átverés az egész, tévézni pedig felesleges!

Figyelmébe ajánljuk