Paradicsomos-mozzarellás kenyérsaláta
Hozzávalók (2-4 adag)
2 nagy szelet szikkadt magos kenyér
(fehér is lehet)4 nagy szem érett paradicsom2 mozzarellagolyó, lehetőség szerint bivalytejes4 szem szárított paradicsom
fél dl balzsamecetsó, frissen őrölt bors 1 dl extraszűz olívaolaj
8-10 friss bazsalikomlevél, tépkedve5-6 szál petrezselyem, durvára aprítva
A kenyeret falatnyi kockákra vágjuk vagy tépkedjük. Ha friss a kenyér, megpirítjuk (ha nagyobb mennyiségben készül, sütőben 200 fokon 10 percig pirítjuk). Felkockázzuk a paradicsomot és a mozzarellát. Elkeverjük a balzsamecettel a sót és borsot, majd fokozatosan hozzáadjuk az olívalajat. Összekeverjük a paradicsomot, a pirított kenyeret, a mozzarellát, hozzáadjuk a felaprított bazsalikomot és petrezselymet, végül ráöntjük az olívaolajos-ecetes öntetet. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk. 10 percig állni hagyjuk, hogy a kenyér beszívja az öntetet és a paradicsom levét. Természetesen tovább variálható: hozzá lehet adni pl. szardellát, parmezánt, olajbogyót, más zöldségeket, sült paprikát, articsókaszívet stb.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com