chili&vanília - Kumquat

  • .
  • 2010. február 4.

Trafik

A kumquat a narancsra hasonlít, kb. 4 cm hosszú, a formája tojásdad.
Héjastul fogyasztják, az egyéb citrusféléktől eltérően azonban a héja édes, húsa pedig savanykás. A magjai egészen meglepő, harsány zöld színűek. Jellemzően befőzve, kandírozva, dzsemként fogyasztják, de fűszeres chutney-k és markáns húsok, bárány, kacsa mellé adott mártások alapja is lehet.

Kínából származik, ahol már a 12. századi irodalomban is megjelenik, ma Japánban, Vietnamban, a Közel-Keleten, Floridában a legelterjedtebb. Európába egy Robert Fortune nevű skót botanikus és utazó hozta 1846-ban (nyilván innen a citrusfajokkal közeli rokon Fortunella nemzetség elnevezése, amelybe tartozik). A mi kontinensünkön Görögországban terem nagyobb mennyiségben, Korfun likőrt készítenek belőle.

Érdemes nyersen is megkóstolni, vagy kis adagból szirupos, kandírozott kumquatot főzni. Ehhez a gyümölcsöt alaposan megmossuk, konyhai papírtörlővel megszárítjuk. Egycentis karikákra szeleteljük, és kb. 20 percig főzzük cukros szirupban, amely teljesen ellepi. Üvegben, a szirupban, hűtőszekrényben egész évben eláll. Különlegesebb árut tartó zöldségeseknél mostanában gyakran előfordul (kilója kb. háromezer forint, az egy évig kitartó befőttesüvegbe 30 dkg-ot szoktam venni). Csak úgy magában is nagyon finom, de kiváló keleties ízvilágú salátaöntetekbe karikázva, grillcsirkével összeforgatva, csokoládéhoz minden formában, dióval, mandulával, pisztáciával készült süteményekre, vagy az alábbi joghurthab tetején.

Marcipános joghurthab kandírozott

kumquattal

Hozzávalók (4 adag)6 dkg marcipánmassza2 evőkanál narancslikőr néhány csepp keserűmandula-kivonat (lehetőség szerint természetes)2 dl sűrű joghurt (pl. görög vagy török)2 dl hideg tejszín

A tetejére:pirított, durvára vágott mandula, kandírozott kumquat vagy narancshéj (esetleg aszalt sárgabarack, aszalt szilva, pisztácia, vörös áfonya, fenyőmag stb.)

A marcipánt a likőrrel kissé fellazítjuk, villával puhára nyomkodjuk. Fokozatosan hozzáadjuk a joghurtot, kézi habverővel teljesen simára keverjük a maszszával. (Ízlés szerint néhány csepp természetes keserűmandula-kivonattal hangsúlyozzuk a mandulaízt.) A hideg tejszínt kemény habbá verjük. "vatosan összeforgatjuk a joghurtos-marcipános krémmel. Poharakba töltjük, néhány órára behűtjük (akár előző este is elkészíthető). Ízlés szerint pirított mandulával, kandírozott kumquattal vagy narancshéjjal megszórva tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Gombaszezon

François Ozon új filmjében Michelle a magányos vidéki nénik eseménytelen, szomorú életét éli. Egyetlen barátnőjével jár gombászni, vagy viszi őt a börtönbe, meglátogatni annak fiát, Vincent-t. Kritika.

Világító árnyak

A klasszikus balett alapdarabját annak leghíresebb koreográfiájában, az 1877-es Marius Petipa-féle változatában vitte színre Albert Mirzojan, Ludwig Minkus zenéjére.

Milliókat érő repedések

Évekig kell még nézniük a tátongó repedéseket és leváló csempéket azoknak a lakóknak, akik 2016-ban költöztek egy budafoki új építésű társasházba. A problémák hamar felszínre kerültek, most pedig a tulaj­donosok perben állnak a beruházóval.

Egyenlőbbek

Nyilvánosan megrótta Szeged polgármestere azokat a képviselőket – köztük saját szövetségének tagjait –, akik nem szavazták meg, hogy a júliustól érvényes fizetésemelésük inkább a szociális alapba kerüljön. E képviselők viszont azt szerették volna, hogy a polgármester és az alpolgármesterek bérnövekménye is közcélra menjen.

Pillanatnyi nehézségek

Gyors viták, vetélkedő erős emberek, ügynöközés és fele-fele arányban megosztott tagság: megpróbáltuk összerakni a szép reményekkel indult, de a 2026-os választáson a távolmaradás mellett döntő liberális párt történetét.