chili&vanília - Kumquat

  • .
  • 2010. február 4.

Trafik

A kumquat a narancsra hasonlít, kb. 4 cm hosszú, a formája tojásdad.
Héjastul fogyasztják, az egyéb citrusféléktől eltérően azonban a héja édes, húsa pedig savanykás. A magjai egészen meglepő, harsány zöld színűek. Jellemzően befőzve, kandírozva, dzsemként fogyasztják, de fűszeres chutney-k és markáns húsok, bárány, kacsa mellé adott mártások alapja is lehet.

Kínából származik, ahol már a 12. századi irodalomban is megjelenik, ma Japánban, Vietnamban, a Közel-Keleten, Floridában a legelterjedtebb. Európába egy Robert Fortune nevű skót botanikus és utazó hozta 1846-ban (nyilván innen a citrusfajokkal közeli rokon Fortunella nemzetség elnevezése, amelybe tartozik). A mi kontinensünkön Görögországban terem nagyobb mennyiségben, Korfun likőrt készítenek belőle.

Érdemes nyersen is megkóstolni, vagy kis adagból szirupos, kandírozott kumquatot főzni. Ehhez a gyümölcsöt alaposan megmossuk, konyhai papírtörlővel megszárítjuk. Egycentis karikákra szeleteljük, és kb. 20 percig főzzük cukros szirupban, amely teljesen ellepi. Üvegben, a szirupban, hűtőszekrényben egész évben eláll. Különlegesebb árut tartó zöldségeseknél mostanában gyakran előfordul (kilója kb. háromezer forint, az egy évig kitartó befőttesüvegbe 30 dkg-ot szoktam venni). Csak úgy magában is nagyon finom, de kiváló keleties ízvilágú salátaöntetekbe karikázva, grillcsirkével összeforgatva, csokoládéhoz minden formában, dióval, mandulával, pisztáciával készült süteményekre, vagy az alábbi joghurthab tetején.

Marcipános joghurthab kandírozott

kumquattal

Hozzávalók (4 adag)6 dkg marcipánmassza2 evőkanál narancslikőr néhány csepp keserűmandula-kivonat (lehetőség szerint természetes)2 dl sűrű joghurt (pl. görög vagy török)2 dl hideg tejszín

A tetejére:pirított, durvára vágott mandula, kandírozott kumquat vagy narancshéj (esetleg aszalt sárgabarack, aszalt szilva, pisztácia, vörös áfonya, fenyőmag stb.)

A marcipánt a likőrrel kissé fellazítjuk, villával puhára nyomkodjuk. Fokozatosan hozzáadjuk a joghurtot, kézi habverővel teljesen simára keverjük a maszszával. (Ízlés szerint néhány csepp természetes keserűmandula-kivonattal hangsúlyozzuk a mandulaízt.) A hideg tejszínt kemény habbá verjük. "vatosan összeforgatjuk a joghurtos-marcipános krémmel. Poharakba töltjük, néhány órára behűtjük (akár előző este is elkészíthető). Ízlés szerint pirított mandulával, kandírozott kumquattal vagy narancshéjjal megszórva tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Emlékév

A hatalom és a muzsikus viszonya sokféle lehet: az utcai zenész nyitott gitártokja, a homlokra csapott vagy vonóba tűzött nagycímletű bankjegy éppúgy kifejezi ezt a viszonyt, mint a Mozartot és Salierit is udvari zeneszerzővé kinevező II. József telhetetlensége.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.

Talpunk alól a hő

Ritka, potenciálisan megújuló energiaforrás lapul az alattunk különösen vékony földkéreg mélyén. A közeljövőben a mostaninál is sokkal nagyobb mértékben támaszkodhatnánk a geotermikus energiára, habár akadnak megoldásra váró gondok is. De mostantól pénz is jut rá!

Oktatás helyett

Akár több ezer kamuórát is beírhattak a KRÉTA rendszerbe egy miskolci technikumban az elmúlt évek során, de a szakképzési centrum állítja, most már minden rendben van. Diákok és egy volt tanár szerint egyáltalán nincs így.