chili&vanília - Kumquat

  • .
  • 2010. február 4.

Trafik

A kumquat a narancsra hasonlít, kb. 4 cm hosszú, a formája tojásdad.
Héjastul fogyasztják, az egyéb citrusféléktől eltérően azonban a héja édes, húsa pedig savanykás. A magjai egészen meglepő, harsány zöld színűek. Jellemzően befőzve, kandírozva, dzsemként fogyasztják, de fűszeres chutney-k és markáns húsok, bárány, kacsa mellé adott mártások alapja is lehet.

Kínából származik, ahol már a 12. századi irodalomban is megjelenik, ma Japánban, Vietnamban, a Közel-Keleten, Floridában a legelterjedtebb. Európába egy Robert Fortune nevű skót botanikus és utazó hozta 1846-ban (nyilván innen a citrusfajokkal közeli rokon Fortunella nemzetség elnevezése, amelybe tartozik). A mi kontinensünkön Görögországban terem nagyobb mennyiségben, Korfun likőrt készítenek belőle.

Érdemes nyersen is megkóstolni, vagy kis adagból szirupos, kandírozott kumquatot főzni. Ehhez a gyümölcsöt alaposan megmossuk, konyhai papírtörlővel megszárítjuk. Egycentis karikákra szeleteljük, és kb. 20 percig főzzük cukros szirupban, amely teljesen ellepi. Üvegben, a szirupban, hűtőszekrényben egész évben eláll. Különlegesebb árut tartó zöldségeseknél mostanában gyakran előfordul (kilója kb. háromezer forint, az egy évig kitartó befőttesüvegbe 30 dkg-ot szoktam venni). Csak úgy magában is nagyon finom, de kiváló keleties ízvilágú salátaöntetekbe karikázva, grillcsirkével összeforgatva, csokoládéhoz minden formában, dióval, mandulával, pisztáciával készült süteményekre, vagy az alábbi joghurthab tetején.

Marcipános joghurthab kandírozott

kumquattal

Hozzávalók (4 adag)6 dkg marcipánmassza2 evőkanál narancslikőr néhány csepp keserűmandula-kivonat (lehetőség szerint természetes)2 dl sűrű joghurt (pl. görög vagy török)2 dl hideg tejszín

A tetejére:pirított, durvára vágott mandula, kandírozott kumquat vagy narancshéj (esetleg aszalt sárgabarack, aszalt szilva, pisztácia, vörös áfonya, fenyőmag stb.)

A marcipánt a likőrrel kissé fellazítjuk, villával puhára nyomkodjuk. Fokozatosan hozzáadjuk a joghurtot, kézi habverővel teljesen simára keverjük a maszszával. (Ízlés szerint néhány csepp természetes keserűmandula-kivonattal hangsúlyozzuk a mandulaízt.) A hideg tejszínt kemény habbá verjük. "vatosan összeforgatjuk a joghurtos-marcipános krémmel. Poharakba töltjük, néhány órára behűtjük (akár előző este is elkészíthető). Ízlés szerint pirított mandulával, kandírozott kumquattal vagy narancshéjjal megszórva tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.