chili&vanília - Leche frita

  • .
  • 2010. június 24.

Trafik

A Rambla zsongó forgataga, forró hangulata és tapasbárjai nem sok látogatót hagynak hidegen, Barcelonába gyorsan bele lehet szeretni. A spanyol (pardon, katalán) gasztronómiába meg pláne.
Ma a spanyol konyha az egyik legnépszerűbb a világon, új hullámos és avantgárd séfjei olyan hatással vannak a nemzetközi gasztronómiára, hogy a többi ország csak úgy kapkodja a fejét (a nemzetközi szaksajtó gyakran még a francia konyha elé is sorolja - nyilván a franciák legnagyobb felháborodására). Nem véletlen e térhódítás, a spanyol kulináris örökség oly gazdag és színes, hogy igazán van miből ihletet szerezni, persze nem árt hozzá néhány karizmatikus vezéregyéniség, egy-két őrült zseni, egy csipet ügyes marketing és erős közönség. Ahány tartomány, annyi specialitás: a katalán, baszk, andalúz, kanári-szigeteki konyha mind-mind megér egy misét. Ezt a desszertet egy lelakott barcelonai kávéházban kóstoltam: kidermesztett pudingot sütnek ki (a törököknek is van hasonlójuk), megszórják kevés fahéjjal, esetleg gyümölcsöt tálalnak mellé. Elsőre talán picit furcsa, de mindig nagy sikert arat.

Bundás tejpuding (leche frita)

Hozzávalók (4-6 adag)

7,5 dl tej

2 rúd egész fahéj

1 citrom héja, nagyobb darabokban

csipet só

4 dkg liszt

2 evőkanál étkezési keményítő

8 dkg cukor

2 tojás

kevés liszt a bundázáshoz

sütéshez olaj

a tetejére őrölt fahéj

A pudingot előző nap készítjük el: 5 dl tejet forráspontig melegítünk, hozzáadjuk az egész fahéjat és a citromhéjat. Lefedve, 15 percig állni hagyjuk, hogy átvegye a fűszerek aromáját. Közben a maradék 2,5 dl hideg tejjel csomómentesre keverjük a lisztet és az étkezési keményítőt. A fahéjat és a citromhéjat eltávolítjuk a meleg tejből. Újra felmelegítjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket, a cukrot és egy csipet sót. Állandó keverés mellett puding sűrűségűre főzzük. Egy 18°25 cm-es tepsit vagy jénai tálat kibélelünk frissen tartó fóliával, enyhén kiolajozunk, majd egyenletesen beleöntjük a pudingot. Tetejét elsimítjuk, letakarjuk fóliával, hogy ne bőrösödjön, és teljesen lehűtjük, hogy megdermedjen (előző nap célszerű elkészíteni). Másnap a megdermedt pudingot nagy vágódeszkára borítjuk, téglalapokra szeleteljük. Ezeket kevés lisztben, majd felvert tojásban forgatjuk meg, és forró serpenyőben, olajon, mindkét oldalán pirosra sütjük. Azonnal tálaljuk, porcukorral és fahéjjal megszórva. Kínálhatunk mellé szezonális gyümölcsöt, pl. epret vagy meggyet.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk