chili&vanília - Nem rakott burgonya

  • .
  • 2011. október 6.

Trafik

A rakott krumpli talán az egyik legkitűnőbb házias ételünk. Külföldi szakemberek is elismerően nyilatkoznak róla, már ha valamilyen csoda folytán lehetőségük nyílik megkóstolni.
(A rakott vagy egyben sült egytálételeink amúgy is mindig nagy sikert aratnak.) Gasztronómiával foglalkozó személynek tapasztalatom szerint azonban az égvilágon senki nem főz rakott krumplit, mert mindenki azt gondolja, hogy az snassz. Elegánsabb éttermek étlapján sem találkozunk vele gyakran (sokan a jó minőségű kolbász hiányára fogják), bár néhány kreatív séfünk megpróbálkozott az újraértelmezésével (több-kevesebb sikerrel). Készült édesburgonyával, lilaburgonyával, japán tojáskocsonyával (chawan mushi), elemeire bontva, és újra összerakva. De hiába ezek a csoda-rakottkrumplik, igazi családi étel marad, családi ebédekre, régi tepsiben, nagy asztalnál. Kifejlesztettem az alábbi salátát, amely rakott krumplinak természetesen csalás, ízeiben azonban nagyon közel áll. Feleannyi idő alatt készül el, és valamivel "lightosabb" is. A fő összetevői ugyanazok az alapanyagok, mint a klasszikusnál. Ha nincs idő a valódi elkészítésére, de nagyon vágyunk rá, tűzoltó megoldás lehet. Vagy egy izgalmas kirándulás. Ettől még persze a hagyományos vasárnapi rakott krumpli marad az igazi. Kovászos uborkával.

Langyos burgonyasaláta tejfölvinaigrette-tel

Hozzávalók (4 adag)

1 kg kifliburgonya (vagy

más, nem szétfövő fajta krumpli), felkarikázva

4 evőkanál olívaolaj

só, bors

1 ág friss kakukkfű

3 evőkanál tejföl

1 evőkanál fehérborecet

só, bors

1 dl olívaolaj

fél szál (10 dkg) csípős

kolbász, felkarikázva

2-4 félkemény tojás (6 perces)

füstölt paprika

zöldsaláta

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A burgonyát megmossuk, leitatjuk, majd (héjastul) felkarikázzuk. Összeforgatjuk a négy evőkanál olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lemorzsolt friss kakukkfüvet, majd kiterítjük egy nagy sütőlapon vagy tepsin. Kb. 40 percig sütjük, amíg megpuhul, de nem sül ropogósra. Közben kikeverjük a tejfölvinaigrette-et: a tejfölhöz adjuk a fehérborecetet, a sót és a borsot, elkeverjük. Fokozatosan, mint amikor hagyományos olajos-ecetes salátaöntetet készítünk, hozzáadjuk az olívaolajat. Sűrű, majonézszerű emulziót kapunk. A vékonyra felkarikázott kolbászt zsiradék nélkül egy serpenyőben ropogósra sütjük. Amikor megsült a burgonya, langyosra hűtjük (ha forrón kevernénk össze az öntettel, azonnal beszívná). Összeforgatjuk a tejfölös-olívaolajos öntettel, majd rászórjuk a kolbászchipset. Meghintjük egy csipetnyi füstölt paprikával. Zöldsalátával és félbevágott 6 perces tojással (vagy buggyantott tojással) tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.