Langyos burgonyasaláta tejfölvinaigrette-tel
Hozzávalók (4 adag)
1 kg kifliburgonya (vagy
más, nem szétfövő fajta krumpli), felkarikázva
4 evőkanál olívaolaj
só, bors
1 ág friss kakukkfű
3 evőkanál tejföl
1 evőkanál fehérborecet
só, bors
1 dl olívaolaj
fél szál (10 dkg) csípős
kolbász, felkarikázva
2-4 félkemény tojás (6 perces)
füstölt paprika
zöldsaláta
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A burgonyát megmossuk, leitatjuk, majd (héjastul) felkarikázzuk. Összeforgatjuk a négy evőkanál olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lemorzsolt friss kakukkfüvet, majd kiterítjük egy nagy sütőlapon vagy tepsin. Kb. 40 percig sütjük, amíg megpuhul, de nem sül ropogósra. Közben kikeverjük a tejfölvinaigrette-et: a tejfölhöz adjuk a fehérborecetet, a sót és a borsot, elkeverjük. Fokozatosan, mint amikor hagyományos olajos-ecetes salátaöntetet készítünk, hozzáadjuk az olívaolajat. Sűrű, majonézszerű emulziót kapunk. A vékonyra felkarikázott kolbászt zsiradék nélkül egy serpenyőben ropogósra sütjük. Amikor megsült a burgonya, langyosra hűtjük (ha forrón kevernénk össze az öntettel, azonnal beszívná). Összeforgatjuk a tejfölös-olívaolajos öntettel, majd rászórjuk a kolbászchipset. Meghintjük egy csipetnyi füstölt paprikával. Zöldsalátával és félbevágott 6 perces tojással (vagy buggyantott tojással) tálaljuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com