chili&vanília - Nem rakott burgonya

  • .
  • 2011. október 6.

Trafik

A rakott krumpli talán az egyik legkitűnőbb házias ételünk. Külföldi szakemberek is elismerően nyilatkoznak róla, már ha valamilyen csoda folytán lehetőségük nyílik megkóstolni.
(A rakott vagy egyben sült egytálételeink amúgy is mindig nagy sikert aratnak.) Gasztronómiával foglalkozó személynek tapasztalatom szerint azonban az égvilágon senki nem főz rakott krumplit, mert mindenki azt gondolja, hogy az snassz. Elegánsabb éttermek étlapján sem találkozunk vele gyakran (sokan a jó minőségű kolbász hiányára fogják), bár néhány kreatív séfünk megpróbálkozott az újraértelmezésével (több-kevesebb sikerrel). Készült édesburgonyával, lilaburgonyával, japán tojáskocsonyával (chawan mushi), elemeire bontva, és újra összerakva. De hiába ezek a csoda-rakottkrumplik, igazi családi étel marad, családi ebédekre, régi tepsiben, nagy asztalnál. Kifejlesztettem az alábbi salátát, amely rakott krumplinak természetesen csalás, ízeiben azonban nagyon közel áll. Feleannyi idő alatt készül el, és valamivel "lightosabb" is. A fő összetevői ugyanazok az alapanyagok, mint a klasszikusnál. Ha nincs idő a valódi elkészítésére, de nagyon vágyunk rá, tűzoltó megoldás lehet. Vagy egy izgalmas kirándulás. Ettől még persze a hagyományos vasárnapi rakott krumpli marad az igazi. Kovászos uborkával.

Langyos burgonyasaláta tejfölvinaigrette-tel

Hozzávalók (4 adag)

1 kg kifliburgonya (vagy

más, nem szétfövő fajta krumpli), felkarikázva

4 evőkanál olívaolaj

só, bors

1 ág friss kakukkfű

3 evőkanál tejföl

1 evőkanál fehérborecet

só, bors

1 dl olívaolaj

fél szál (10 dkg) csípős

kolbász, felkarikázva

2-4 félkemény tojás (6 perces)

füstölt paprika

zöldsaláta

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A burgonyát megmossuk, leitatjuk, majd (héjastul) felkarikázzuk. Összeforgatjuk a négy evőkanál olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lemorzsolt friss kakukkfüvet, majd kiterítjük egy nagy sütőlapon vagy tepsin. Kb. 40 percig sütjük, amíg megpuhul, de nem sül ropogósra. Közben kikeverjük a tejfölvinaigrette-et: a tejfölhöz adjuk a fehérborecetet, a sót és a borsot, elkeverjük. Fokozatosan, mint amikor hagyományos olajos-ecetes salátaöntetet készítünk, hozzáadjuk az olívaolajat. Sűrű, majonézszerű emulziót kapunk. A vékonyra felkarikázott kolbászt zsiradék nélkül egy serpenyőben ropogósra sütjük. Amikor megsült a burgonya, langyosra hűtjük (ha forrón kevernénk össze az öntettel, azonnal beszívná). Összeforgatjuk a tejfölös-olívaolajos öntettel, majd rászórjuk a kolbászchipset. Meghintjük egy csipetnyi füstölt paprikával. Zöldsalátával és félbevágott 6 perces tojással (vagy buggyantott tojással) tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.

Mármint

A hullamosói szakma aránylag ritkán szerepel fiatalemberek vágyálmai közt. Először el is hányja magát Szofiane, a tanulmányait hanyagoló, ezért az idegenrendészet látókörébe kerülvén egy muszlim temetkezési cégnél munkát vállalni kénytelen arab aranyifjú.