chili&vanília - Schichimi togarashi

  • .
  • 2010. május 27.

Trafik

Saláta minden időben: félig télies, félig tavaszias, de eszméletlenül jó. Mindössze friss salátalevelekre locsolt, barnára pirított vaj és pár csepp ecet keverékéből készül.
A barnított vaj az egyik legjobb ízfokozó, nem találkoztam még senkivel, aki ne szeretné. (A saláta legyen szobahőmérsékletű, mert ha hideg, rádermed az olvasztott vaj.)

A zöldsaláta nálam kínai kel lett, és néhány szem felkarikázott főtt burgonya is került valahonnan. A barnított vaj készítése közben szállt meg az ihlet, hogy némi pirított szezámmag nem ártana ide, hangsúlyozandó a barna vaj mogyorós karakterét. Innen már csak egy ugrás volt a fűszerpolcomon hetek óta lapuló japán csilis fűszerkeverék: schichimi togarashi. Hét különböző alkotóelemből áll: őrölt csilipaprika, sansho bors (szecsuáni borshoz hasonlító japán fajta), fehér és fekete szezámmag, alga, szárított narancs- vagy mandarinhéj, gyömbér. Az összetétel változhat, lehet benne pl. mák, édesköménymag vagy kendermag, néha fokhagyma. A csípős csili a domináns, de a többi hozzávalótól pikáns és mély ízű. A barnított vajjal egészen biztosan nem tradicionális japán felhasználási mód, azonban remek. A fűszerkeverék néhány száz forintért, kis tégelyben kapható itthon, de házilag is könnyen elkészíthető. Hagyományosan levesekbe, rizs- és tésztaételekbe használják, de kiváló pl. sertéssült pácolásához (narancslével, barnacukorral) vagy sült édesburgonyán.

Saláta újburgonyával, barnított vajjal és csilivel

Hozzávalók (4 adag)

1 nagyobb fej kínai kel, leveleire tépkedve

3/4 kg újkrumpli, megfőzve, felkarikázva

10 dkg jobb vaj

2 evőkanál fehérborecet

só, bors

két evőkanál reszelt narancshéj

2 kávéskanál schichimi togarashi (opcionális)

A burgonyát sós vízben megfőzzük, felkarikázzuk. A kínai kelt leveleire szedjük, középső, vastag részét eltávolítjuk, a leveleket falatnyi darabokra tépkedjük. A kínai kel helyett római salátát, nagyon friss, zsenge fejes salátát vagy ha nagyon nincs más, jégsalátát használhatunk. Elkészítjük az öntetet: a vajat közepes lángon felolvasztjuk. Amikor felolvadt, erősebbre vesszük a lángot, és addig pirítjuk, amíg aranyszínű, diós illatú lesz, apró barna darabok jelennek meg benne. Ekkor hozzáadjuk a fehérborecetet (ezzel megállítjuk a főzési folyamatot és pikánssá tesszük). Vigyázat, az ecettől erősen felhabzik! Sózzuk, borsozzuk. Azonnal összeforgatjuk a salátalevelekkel és a krumplival. Friss narancshéjat reszelünk rá, majd kevés őrölt csiliporral (ideális esetben japán schichimi togarashi fűszerkeverékkel) hintjük meg.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.