chili&vanília - Tartár, rémoulade, ravigote

  • .
  • 2009. október 1.

Trafik

Az a gyanúm, hogy a belsőségekkel szemben leggyakrabban valójában csak esztétikai problémák merülnek fel. Pedig fenséges fogásokat lehet belőlük készíteni, ráadásul nagy részük könnyen és olcsón beszerezhető.
A belsőségek a nemzetközi gasztronómiában igencsak felkapottak, Franciaországban viszont egyáltalán nem a divat, sokkal inkább a hagyomány és a kereslet miatt kínálja őket szinte minden vendéglő. Nagyon szeretem, ahogy a nehézségüket mindig ellensúlyozzák valamilyen pikáns kiegészítővel. Ilyenkor derül ki, hogy a tartár vagy rémoulade mártás milyen is, amikor valódi alapanyagokkal és odafigyeléssel, nem pedig műanyag dobozokból készül. Gyakran ún. gribiche vagy ravigote mártás társul melléjük. Az előbbi majonézalapú, azonban nem nyers tojássárgájával, hanem kemény tojássárgájával indul, benne kapribogyó, zöldfűszerek, a kemény tojás apróra kockázott fehérje. Zöldséges alaplében főtt borjúfejhez klasszikus kiegészítő (amely nem mellesleg nemcsak a polgári francia konyha egyik jellegzetes fogása, hanem Jacques Chirac francia exelnök kedvenc étele is), de kerülhet párolt zöldségek mellé is (pl. spárga). A ravigote mártás ellenben vinaigrette alapú, savas, kapribogyóval és kemény tojással dúsított, az egyik kedvencem. Ha elég bátor lennék, füstölt nyelv mellé készíteném október 3-án, a Magyar Narancs születésnapi bulijára, a biztonság kedvéért azonban óvatosabb duhaj leszek, és egy közönségbarátabb citromos-petrezselymes fasírt mellett lesz.

Ravigote mártás

Hozzávalók (6-8 adag):

2 evőkanál fehérborecet

1 kávéskanál csípős mustár

csipetnyi só, bors

1 dl olívaolaj

2 finomra aprított salotta

4 csemegeuborka, finomra kockázva

1 evőkanál kapribogyó átöblítve, finomra aprítva

2 kemény tojás, közepesen finomra aprítva

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

1 csokor snidling, finomra aprítva

(ha van: tárkony, turbolya)

A fehérborecetet összekeverjük a sóval és a borssal. Hozzáadjuk a mustárt, majd kézi habverővel, lassan, fokozatosan adagoljuk az olívaolajat, beledolgozzuk, hogy sűrű emulziót kapjunk. A vinaigrette-be keverjük a finomra aprított salottát, csemegeuborkát, az átmosott kapribogyót, a felaprított kemény tojásokat, a petrezselymet és a snidlinget. Ha hozzájutunk turbolyához, azt is adjunk hozzá. Főtt krumplira öntve is nagyon finom, de a legjobban nyelv, fejhús, kocsonya, rántott hús vagy akár fasírt mellé passzol. Az egyben sült fasírthoz fél kg darált sertéslapockát összekeverünk egy beáztatott zsemlével, egy tojással, egy finomra aprított és dinsztelt hagymával, egy csokor aprított petrezselyemmel, egy citrom reszelt héjával, sóval, borssal és őrölt korianderrel. 190 fokos sütőben, kb. 45 perc alatt sül meg.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.

Mármint

A hullamosói szakma aránylag ritkán szerepel fiatalemberek vágyálmai közt. Először el is hányja magát Szofiane, a tanulmányait hanyagoló, ezért az idegenrendészet látókörébe kerülvén egy muszlim temetkezési cégnél munkát vállalni kénytelen arab aranyifjú.