Pirított tojásos galuska római salátával
Hozzávalók (4 kis adag)
Galuska:
1 tojás felverve
0,8 dl langyos víz
10 dkg liszt
fél kávéskanál só
Tojáskrém:
2 dkg vaj
2 tojás, felverve
0,5 dl tej
só, bors
sütéshez: 5 dkg vaj
(min. 82% zsírtartalommal)
Saláta:
4 evőkanál (0,6 dl) fehérborecet
só, bors
1,5 dl olívaolaj
2 salottahagyma, finomra aprítva
1 fej római vagy jégsaláta,
falatnyi darabokra tépkedve
1. Hagyományos módon galuskát készítünk: egy tálban fakanállal összekeverjük a felvert tojást a langyos vízzel, a liszttel és a sóval. Éppen csak összedolgozzuk, nem kell kevergetni, különben kemény lesz. Forró, lobogó vízbe kanállal (vagy galuskaszaggatóval, ki hogy szokta) szaggatjuk a galuskát, és kb. 5-6 perc alatt kifőzzük, amíg mind feljön a víz színére.
2. Nagy lábasban vagy serpenyőben felolvasztjuk a 2 dkg vajat. Kikeverjük a felvert tojást a tejjel, sózzuk, borsozzuk. A felolvasztott vajhoz adjuk a galuskát, ráöntjük a tojásos keveréket, majd átforgatjuk és sütjük, úgy, hogy a tojás ne süljön meg teljesen, kissé folyós maradjon.
3. Ekkor négy darab 10 cm átmérőjű formázókarikába töltjük, és néhány percig hagyjuk hűlni, hogy kissé összeálljon.
4. Az 5 dkg vajat felolvasztjuk, majd addig pirítjuk, amíg illatossá válik, és az apró darabkák benne megpirulnak. A serpenyőbe helyezzük a négy korongot, és mindkét oldalukon ropogósra sütjük, óvatosan, hogy ne essenek szét.
5. A salátához kikeverjük az öntetet: az ecethez adjuk a sót, borsot, elkeverjük, majd lassan hozzáadagoljuk az olívaolajat, hogy fényes, sűrű emulziót kapjunk. Beletesszük a finomra aprított salottahagymát. Összeforgatjuk a falatnyi darabokra tépkedett salátával.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com