chili&vanília - Télen, nyáron

  • .
  • 2011. augusztus 4.

Trafik

Meggyőződésem, hogy a tojásos galuska egyike annak a kevés, jellegzetes házias ételünknek, amelynek külföldön is sikere lenne. A galuska számos kultúrában amúgy is egzotikumnak számít tojással összeforgatva, salátával pedig igazi különlegességnek.
Még inkább fantáziát látnék nemzetközi karrierjében, ha az arányokat megfordítanánk, több lenne a saláta, kevesebb a tészta. Az alábbi változatában az összeállt tojásos galuskát némi barnított vajon mindkét oldalán pirosra sütöm, majd hatalmas adag, vinaigrette öntettel összeforgatott zöldsalátára helyezem. Így aztán azt hihetem, hogy sok salátát eszem kevés tésztával, és nem fordítva. Az alábbi mennyiségből négy mini adag lesz, ahol ez kiveri a biztosítékot, ott inkább rögtön dupla mennyiség készüljön. Bár igazi nyári étel, ebben a formájában bármelyik évszakban elő lehet vele rukkolni.

Pirított tojásos galuska római salátával

Hozzávalók (4 kis adag)

Galuska:

1 tojás felverve

0,8 dl langyos víz

10 dkg liszt

fél kávéskanál só

Tojáskrém:

2 dkg vaj

2 tojás, felverve

0,5 dl tej

só, bors

sütéshez: 5 dkg vaj

(min. 82% zsírtartalommal)

Saláta:

4 evőkanál (0,6 dl) fehérborecet

só, bors

1,5 dl olívaolaj

2 salottahagyma, finomra aprítva

1 fej római vagy jégsaláta,

falatnyi darabokra tépkedve

1. Hagyományos módon galuskát készítünk: egy tálban fakanállal összekeverjük a felvert tojást a langyos vízzel, a liszttel és a sóval. Éppen csak összedolgozzuk, nem kell kevergetni, különben kemény lesz. Forró, lobogó vízbe kanállal (vagy galuskaszaggatóval, ki hogy szokta) szaggatjuk a galuskát, és kb. 5-6 perc alatt kifőzzük, amíg mind feljön a víz színére.

2. Nagy lábasban vagy serpenyőben felolvasztjuk a 2 dkg vajat. Kikeverjük a felvert tojást a tejjel, sózzuk, borsozzuk. A felolvasztott vajhoz adjuk a galuskát, ráöntjük a tojásos keveréket, majd átforgatjuk és sütjük, úgy, hogy a tojás ne süljön meg teljesen, kissé folyós maradjon.

3. Ekkor négy darab 10 cm átmérőjű formázókarikába töltjük, és néhány percig hagyjuk hűlni, hogy kissé összeálljon.

4. Az 5 dkg vajat felolvasztjuk, majd addig pirítjuk, amíg illatossá válik, és az apró darabkák benne megpirulnak. A serpenyőbe helyezzük a négy korongot, és mindkét oldalukon ropogósra sütjük, óvatosan, hogy ne essenek szét.

5. A salátához kikeverjük az öntetet: az ecethez adjuk a sót, borsot, elkeverjük, majd lassan hozzáadagoljuk az olívaolajat, hogy fényes, sűrű emulziót kapjunk. Beletesszük a finomra aprított salottahagymát. Összeforgatjuk a falatnyi darabokra tépkedett salátával.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk