chili&vanília - Télen, nyáron

  • .
  • 2011. augusztus 4.

Trafik

Meggyőződésem, hogy a tojásos galuska egyike annak a kevés, jellegzetes házias ételünknek, amelynek külföldön is sikere lenne. A galuska számos kultúrában amúgy is egzotikumnak számít tojással összeforgatva, salátával pedig igazi különlegességnek.
Még inkább fantáziát látnék nemzetközi karrierjében, ha az arányokat megfordítanánk, több lenne a saláta, kevesebb a tészta. Az alábbi változatában az összeállt tojásos galuskát némi barnított vajon mindkét oldalán pirosra sütöm, majd hatalmas adag, vinaigrette öntettel összeforgatott zöldsalátára helyezem. Így aztán azt hihetem, hogy sok salátát eszem kevés tésztával, és nem fordítva. Az alábbi mennyiségből négy mini adag lesz, ahol ez kiveri a biztosítékot, ott inkább rögtön dupla mennyiség készüljön. Bár igazi nyári étel, ebben a formájában bármelyik évszakban elő lehet vele rukkolni.

Pirított tojásos galuska római salátával

Hozzávalók (4 kis adag)

Galuska:

1 tojás felverve

0,8 dl langyos víz

10 dkg liszt

fél kávéskanál só

Tojáskrém:

2 dkg vaj

2 tojás, felverve

0,5 dl tej

só, bors

sütéshez: 5 dkg vaj

(min. 82% zsírtartalommal)

Saláta:

4 evőkanál (0,6 dl) fehérborecet

só, bors

1,5 dl olívaolaj

2 salottahagyma, finomra aprítva

1 fej római vagy jégsaláta,

falatnyi darabokra tépkedve

1. Hagyományos módon galuskát készítünk: egy tálban fakanállal összekeverjük a felvert tojást a langyos vízzel, a liszttel és a sóval. Éppen csak összedolgozzuk, nem kell kevergetni, különben kemény lesz. Forró, lobogó vízbe kanállal (vagy galuskaszaggatóval, ki hogy szokta) szaggatjuk a galuskát, és kb. 5-6 perc alatt kifőzzük, amíg mind feljön a víz színére.

2. Nagy lábasban vagy serpenyőben felolvasztjuk a 2 dkg vajat. Kikeverjük a felvert tojást a tejjel, sózzuk, borsozzuk. A felolvasztott vajhoz adjuk a galuskát, ráöntjük a tojásos keveréket, majd átforgatjuk és sütjük, úgy, hogy a tojás ne süljön meg teljesen, kissé folyós maradjon.

3. Ekkor négy darab 10 cm átmérőjű formázókarikába töltjük, és néhány percig hagyjuk hűlni, hogy kissé összeálljon.

4. Az 5 dkg vajat felolvasztjuk, majd addig pirítjuk, amíg illatossá válik, és az apró darabkák benne megpirulnak. A serpenyőbe helyezzük a négy korongot, és mindkét oldalukon ropogósra sütjük, óvatosan, hogy ne essenek szét.

5. A salátához kikeverjük az öntetet: az ecethez adjuk a sót, borsot, elkeverjük, majd lassan hozzáadagoljuk az olívaolajat, hogy fényes, sűrű emulziót kapjunk. Beletesszük a finomra aprított salottahagymát. Összeforgatjuk a falatnyi darabokra tépkedett salátával.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.