Tartalom

Narancs XXIII. évf. 31. szám(2011.08.04. (2011-08-04)

Publicisztika

Tamás Gábor

Publicisztika

Mentes vagy menthetetlen

Hova vezet a kormányzati GMO-stratégia?

A parasztember jól tudja, hogy gondozott vetése olykor odavész - de ha ez nem valódi sorscsapás, netán saját hibája okán következik be, arra már nincs ésszerű magyarázata. Az meg végképp felbosszantja, ha a pusztítást saját eszközeivel, a maga költségére, a hatóság ellenőrzése mellett kell elvégeznie - miközben vétlennek érzi magát.

Publicisztika

Árnyékra vetődtek - Válasz Pap András Lászlónak és Balogh Lídiának

Pap András László és Balogh Lídia terjedelmes írásban (Fényes nappal, egy luxusszállodában, Magyar Narancs, 2011. július 21.) támadja Ki a bűnös? c., a Strauss-Kahn-ügy médiavisszhangjáról írott publicisztikámat (2011. július 7.). Kritikájuk célja - állítják -, hogy helyretegyék írásom tévedéseit, tévhiteit és önellentmondásait - ám ami ebből kikerekedik, annak édeskevés köze van a cikkemhez. A szerzőpáros ugyanis ürügyként használja azt arra, hogy kifejtse a véleményét elsősorban Strauss-Kahnról, aki akkor is bűnös, ha nem az, vagy nem annyira, mint azt szeretnék.

Publicisztika

Be a lakat alá!

Szijjártó Péter, Győr-Sopron megye második legokosabb embere (az első nem lehet, mert akkor nem lenne neki főnöke) gondolatainak tarka pillangói megint a tömlöc komor sziluettje körül röpdösnek, ott, ahová be kéne zárni a legutóbbi három szocialista miniszterelnököt. Az államadósság megnövekedésének okait vizsgáló eseti albizottság - melyben sem az LMP, sem az MSZP nem vett részt - azt hozta ki végeredményül, hogy 1. meg kell vizsgálni, hogy a jelen szabályozás szerint van-e olyan tényállás, ami alapján ezeket haladéktalanul le lehet csukni; 2. ha nincsen, akkor olyan szabályozást kell hozni, ami szerint mégis le lehet. Ez az! Rács mögé velük!

Publicisztika

Õfelsége bizottsága

Az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfőn elutasította a szocialisták népszavazási kezdeményezését, ami a visszamenőleges hatályú jogalkotás káros hatásait próbálta volna annullálni. Az előző, jogszerűen választott OVB kinyírása után tavaly júliusban hivatalba lépő testület határozata következetesen illeszkedik eddigi munkásságához. Az elmúlt egy évben ugyanis majd' minden népszavazási kezdeményezést elutasítottak - leggyakrabban alkotmányellenességre vagy az egyértelműség hiányára hivatkozva. Így történt a magánnyugdíjpénztárak, az alkotmányozás vagy épp a munkavállalói jogokat védő kezdeményezések kapcsán is.

A Breivik-merényletről

Publicisztika

Az akarat megvan

Hazája bírósága 21 évre ítélte a tavaly 77 halálos áldozatot követelő merénylet elkövetőjét. Breivikről, és Norvégia ártatlanságának elvesztéséről a világhírű író, Jo Nesbø írását ajánljuk az ítélet napján.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Meggy vagy stadion Magyar Narancs, 2011. július 14. Tisztelt Szerkesztő Úr! Cikkük írója aggódik a családi gazdaságokért.

Egotrip

Öt és feles

Egotrip

Budai XI

Hol volt a 33-as pályája? Hát esetleg itt volt, egy telken, vagy a Tisza Kálmán téren, a Rókus kórház mellett, a Rákóczi úton, a Külső-Kerepesi úton, Gödöllőn, Kistarcsán; Kistarcsán nem, maradjunk Gödöllőnél; mindenhol volt a 33-as pályája. Mindenhol volt és sehol se volt. Mint ahogy az egész csapat elszállt, eltűnt, a dresszükkel, a klubszeretetükkel és Zsákkal együtt. (Mándy Iván)

Orient expressz

Egotrip

Terror jobbról

Még össze sem számlálták a halottakat az oslói robbantás színhelyén, illetve Utsya szigetén, sokan már az iszlám terrorizmus újabb sikerét vizionálták. A tragédiasorozat másnapján a Jane's Intelligence Weekly, a neves hírszerzési elemző központ is olyan helyzetjelentéssel állt elő, mely ugyan négy lehetséges verziót ajánlott megfontolásra, ám közülük elsőként mégis az iszlám kapcsolatot valószínűsítette. Nem véletlenül persze. Ám mindaz, ami az elmúlt napokban Norvégiában lezajlott, egy szélesebb eseménysor tartozéka, aminek megértése nélkül a kortárs történelmi folyamatok lényege sikkadna el.

Belpol

Belpol

"Kompország távolodik"

Prazsák Gergő szociológus a szélsőjobbról

A romagyilkosságok feltételezett tettesei éppúgy szélsőjobboldali világnézetűek, mint az utøyai mészáros, A. B. Breivik. Mi jellemzi az akciózó szélsőjobb észjárását?

Belpol

A jászladányi iskolapélda - "Nehéz idők jönnek"

Válogathat-e egy önkormányzat a gyerekek között? Létrehozhat-e magániskolát a tehetősebbeknek, miközben a sajátját, melyben csak szegény/roma diákok maradtak, hagyja tönkremenni? Június végén a Legfelsőbb Bíróság - a korábbi ítéletekkel szemben - kimondta: jogellenesen különítették el a roma és a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket. Megkérdeztük, mit szólnak ehhez a jászladányiak.

Külpol

Külpol

Halak és halászok Ugandában - Kimerülő állomány

A világ második legnagyobb édesvízi tavát Kenya, Tanzánia és Uganda partjai határolják: a Kelet-afrikai Közösség országainak öszszesen 35 millió lakója kötődik valahogy a Viktória-tóhoz. A közel húszéves polgárháborúból kilábaló Uganda gazdaságának alappillére, egyik legfontosabb exportcikke a hal, fő kereskedelmi partnerük az Európai Unió, azon belül is Spanyolország, Olaszország és Belgium. A halászat közel 200 ezer ember megélhetését biztosítja.

Külpol

Szíria - Állóháború

Mielőtt hétfőn elkezdődött a mohamedán böjti hónap, a ramadán, a szír fegyveres erők megrohamozták Hama városát, az Aszád-rezsim elleni szunnita lázadás hagyományos központját. A gyilkos támadás aligha töri meg az ellenállást, de a szervezett ellenzéki összefogásnak továbbra is épp csak a csírái mutatkoznak a közel-keleti országban.

Trafik

Trafik

mi a kotta? - Rossz idők, szép napok

"Édesanyja nevelte fel, megmutatva, hogy bármennyire rossz is az apa elvesztése, nélküle is derék és kiváló férfiúvá növekedhet bárki, és hogy csak a haszontalan emberek okolják romlásukért a magányos árvaságot. De ugyanez a Marcius tett tanúságot azoknak az igaza mellett is, akik azt állítják, hogy a nemes és jó természet, ha nem részesül megfelelő nevelésben, sok rossz gyümölcsöt is terem a pompásak mellett, akárcsak a jó, de nem eléggé megművelt föld.

Trafik

chili&vanília - Télen, nyáron

Meggyőződésem, hogy a tojásos galuska egyike annak a kevés, jellegzetes házias ételünknek, amelynek külföldön is sikere lenne. A galuska számos kultúrában amúgy is egzotikumnak számít tojással összeforgatva, salátával pedig igazi különlegességnek.

Trafik

tévésmaci - Ludam, ludam, reppensz-e?

Amikor Sztupa és Troché nyomát ütöttük bottal az egyszarvúaffér után, s átlépve a megoldás küszöbén, egy igéző szűzlánnyal találtuk szembe magunkat, akkor valahol a messze-messze távolban szabadságukat töltötték a nevezettek, "mafa társaságában. A messze-messzét úgy kell érteni, hogy térben távol, és bizony időben is.

Trafik

kulthírek

GYÁSZ 75 éves korában elhunyt Molnár Gál Péter: a szakértelme és szigorúsága miatt becsült és gyűlölt színikritikus évtizedeken át dolgozott a Népszabadságnak - leszámítva az 1978-at követő időszakot, amikor egy mikrofilm (rajta Kenedi János írása) kicsempészésének kísérletekor a reptéren lebukott. Ezután a Színháztörténeti Intézetben, a pécsi, a békéscsabai és a veszprémi színház dramaturgjaként dolgozott.

Zene

Zene

esemény - 5. Szárnyas-Hal Fesztivál BALSÁN

Azt mondják, Balsa a Tisza-túrák kedvelt állomása, különösen azóta, hogy kialakították a Lónyai-csatornából leágazó János-tavi kikötőt. Meglehet, bár én ötnél több vendéget még sosem láttam ezen a máskülönben (vagy épp ezért) igen kellemes és nagyvonalú birtokon.

Zene

koncert -Tinariwen

Az elmúlt évek során több ízben leírtuk már a mali illetőségű, de tuareg kultúrájú és önazonosságú zenekar keletkezéstörténetét - fegyveres felkelés, líbiai menekülttábor stb. -, hiszen a kétezres években felléptek a Szigeten és a MűPában is.

Zene

film - FÖRTELMES FÕNÖKÖK

Arról szól ez a fergeteges komédia, hogy miként igyekszik hidegre tenni három címeres balfék (a kicsi, a melák és a konszolidált harmadik) az életüket megkeserítő főnököket (a nőstényördögöt, a kíméletlen karrieristát és az elkokainozott agyú harmadikat). Meg még arról is szól ez a nem mindennapi vígjáték, hogy Jennifer Aniston (csak most, csak itt) hogyan incselkedik egy epizodista banánnal, meg hogy Kevin Spacey (nem csak most és nem csak itt) hogyan adja a kiskirálykodó topmenedzsert, és hogy Colin Farrell hogyan jófejkedik egy kimondottan rosszul fésült, túlmozgásos tahó szerepében.

Zene

Pop + Rock - Tömegmozgató erők

Sokan egyetértenek abban, hogy az idei Sziget felhozatala nagyságrendekkel felülmúlja a tavalyi színvonalát, még akkor is, ha nem sikerült idecsábítani az Arcade Fire-t, a Foo Fighterst és az Arctic Monkeyst, az eredetileg a programtervezetben szereplő Amy Winehouse pedig tragikus halált halt. Így se kevesen vannak azok, akiket mindenképp érdemes megtekinteni.

Zene

film - AMERIKA KAPITÁNY: AZ ELSÕ BOSSZÚÁLLÓ

b> Azért a beesett mellkasú, kehes brooklyni srácból (bmkbs) és nem a nála két fejjel magasabb hústoronyból lesz a hazafiságot már a nevében is viselő szuperkatona, mert a bmkbs, szemben a fölé tornyosuló tahóval, egy igazi mensch. A mensch pedig - hogy dr.

Sziget

Zene

Metal - Nyugaton a helyzet

Aktuális szigeti metálajánlónknak nyugodtan adhattuk volna ismét a tavalyi címet - Ismétlőkör -, annyira nincs semmi meglepetés ezen a fronton. Láttuk már, láttuk már, láttuk már - mondogathatnánk a programfüzet lapozgatása közben, és mire észbe kapnánk, már el is fogytak az oldalak. Az alant említett zenekarokat viszont bármikor szívesen megnézzük újra. * Ha az ember túlélte a Geszti "Büntető" Péter fémjelezte mínusz egyedik - erre a legjobb megoldás a Szigettől minél távolabb, lehetőleg egy vidéki kiskocsmában százforintos hosszúlépéseket hörpölgetni -, valamint a rockfronton szintén nem annyira érdekes nulladik napot, akkor szerdán már van miért kihajóznunk a hajógyárira.

Sziget

Zene

"Nincs okunk az ismétlésre" - Paul Banks - Interpol

Első magyarországi koncertjére készülődik a New York-i Interpol zenekar, az előző évtized posztpunk revivaljének egyik főszereplője. A Szigeten tartandó fellépésük előtt Paul Banks frontembert e-mailben sikerült utolérnünk.

Sziget

Zene

Britpép - Pulp

Kilenc évvel ezelőtt járt nálunk a Pulp, és nem sokkal utána fel is oszlott, most pedig összeállt újra, és jön is hozzánk egyből. A szinte minden fesztiválon (így a Szigeten is) záró pozíciót betöltő zenekart sokan a mai napig a 90-es évekbeli britpopmozgalommal azonosítják - pedig a megalakulása jóval korábbra datálható.

Sziget

Zene

Folytassa, felség!

Prince

Jobb későn, mint soha - a Sziget nulladik napján végre fellép Magyarországon az elmúlt bő három évtized popzenéjének egyik kulcsfigurája, a szinte minden hangszeren játszani tudó, alacsony növésű, androgün megjelenésű, Roger Nelsonként született művész, akit nem csak korábban hívtak úgy, hogy Prince.

Zene

rés a présen - "14 ezer hollandra számítok" - Elroy Thümmler, az Ostfest Limited utazásszervező és fesztiválpromóciós cég vezetője

rés a présen: Hogyan működik a holland-magyar könnyűzenei árucsere? Elroy Thümmler: Az elmúlt években számos holland zenekar fellépett Magyarországon. Fontos megemlíteni a budapesti holland nagykövetség szerepét, amely mindig is támogatta, sőt kezdeményezte holland és magyar művészek közös fellépéseit - itt az Alamo Race Track és a Quimby, a ZzZ és a Zagar, a Lefties Soul Connection és a The Qualitons koncertjeit említhetem.

Zene

koncert - Óriás + Isten Háta Mögött

Jó eséllyel pont a nyári klubkoncert-uborkaszezonra találta ki az IHM és az "riás legénysége ezt az itthon formabontónak is titulálható koncepciót, aminek lényege, hogy mivel a két zenekar között vannak személybeli átfedések (az IHM dobosa, Hortobágyi László az "riásban billentyűs hangszereket kezel, míg Egyedi Péter, az "riás énekes-gitárosa basszusgitáron játszik a másik zenekarban), egy rendhagyó koncert keretében a cuccaik egyszerre legyenek fenn a színpadon, három-négy dalos blokkokban váltsák egymást, néhány dalt pedig közösen játsszon el a színpadon lévő hat zenész. Nem volt rossz ötlet ez a műsorkoncepció, hiszen az "riás és az IHM zeneileg ugyan eltér egymástól, hangulatilag és főleg a dalszövegek világában közös vonásokat mutat a két zenekar - a már az "riás megalakulása előtt az IHM-ben játszó Egyedire hatással lehettek Pálinkás Tamás IHM-frontember jórészt absztrakciókra épülő szövegei is.

Zene

könyv - Eduardo Mendoza: Pomponius Flatus különös utazása

Ha egy magánnyomozónak bibliai alakok jelennek meg, és arra kérik, járjon el ügyükben, a felkért szakember joggal gondolhatja, hogy ideje ritkábban rájárni a laposüvegre. Egyetlen esetben indokolatlan csupán az önvizsgálat: ha maga a megbízott is kortárs, a bibliai idők szem- és fültanúja.

Zene

kiállítás - TALÁLT TÁRGYAK

Amikor a hetvenes-nyolcvanas években a BKV üzemi (heti)lapja "színes" anyagot közölt a talált tárgyak osztályáról, minden olvasó tudta: beköszöntött a nyár. Az uborkaszezon megkerülhetetlen termelési riportja - mert voltaképpen ez is termelési riport volt - még a párttitkár optimizmusánál is kiszámíthatóbb állításokat tartalmazott az utasok feledékenységéről, a járművezető felelősségéről, s a változatosságot legfeljebb az "extrák" jelentették: például műlábat hagytak a buszon, de a tulajdonos nem jelentkezett érte. Azóta sok-sok év telt el, de a talált tárgyak osztálya ma is úgy működik, mint harminc-negyven évvel ezelőtt, hiszen az utasok sem változtak: egyebek mellett botot, ernyőt, szúró- és vágóeszközt felejtenek a járatokon, aztán keresni kezdik, vagy sem.

Zene

Kiállítás - Játék a betűkkel - Menesi Attila: Galéria Remix: Liget

Menesi Attila művészetének középpontjában a művészeti eseményeknek helyet biztosító intézmények (kiállítótermek, múzeumok, esetenként kocsmák) állnak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az index néven 1999 óta havonta megjelenő, a művészet helyszíneit és az aktuális kiállításokat felsoroló ingyenes kiadvány, amelyhez pár éve egy tematikus, általában az aktuális művészeti problémákra fókuszáló, az érintett művészek, kurátorok és művészettörténészek gyakran igen eltérő véleményeit is bemutató melléklet, a link társul.

Film

Film

"Lebonthatjuk a falat" - Yang Jung-Ung rendező, a Yohangza Theatre Company alapító-vezetője

A Gyulai Shakespeare Fesztivál egyik vendégjátéka a dél-koreai Yohangza Theatre Company Szentivánéji álom című előadása volt. A társulat minden előadásában keveri a keleti, tradicionális, mitikus folklórt a nyugati színházi hagyományokkal; repertoárjukon szerepel többek között a Vízkereszt, vagy amit akartok, a Hamlet, a Macbethen alapuló bemutató vagy Ibsen Peer Gyntje. A fesztiváldíjas, nyolc éve a világot járó Szentivánéji álom bár Shakespeare szövegét használja, mégis erősen át van formálva: az eredetiből csak a tündérkirálypár és a négy szerelmes története szerepel benne. Ám a tündérek királya helyett a szellemek királynője a főszereplő, aki megbünteti férjét hűtlenségéért, a szellemek pedig dokkabik, a koreai folklór egyszerre vicces és félelmetes lényei; földi halandók helyett pedig a négy égtáj csillagai a bonyodalmakba keveredő szerelmesek.

Könyv

Könyv

könyv - Erdős Virág: A Trabantfejű Nő

"Viccnek durva, versnek / kevés: / íme, egy kis / meglepetés" - olvashatjuk a kötetben, de érthetjük mindjárt magára a kötetre is. Erdős Virág sokoldalú, több műfajú szerző, talán éppen ezért fordulhat elő, hogy nem is alkot mindenben maradandót.

Könyv

"Kit érdekel a háttértörténet!" - Elmore Leonard író

"Hogy mégis mennyire jó ez a regény? Azt hiszem, elég annyit mondanom, hogy pénzt adtam ki érte." Stephen Kingtől származnak e szavak, és a Glanc című regényt dicsérik, de Quentin Tarantino sem kisebb rajongója Leonardnak: első adaptációját, a Jackie Brownt az író Rum Punch című regényéből készítette. A Szóljatok a köpcösnek!, a Mint a kámfor vagy A törvény embere című tévésorozat sem jöhetett volna létre Leonard regényei és a bennük szereplő alvilági kiválóságok nélkül. A 85 éves, több mint negyvenregényes írót szűkebb pátriájában, Detroitban értük utol telefonon.

Könyv

Könyv - Áthúzott, javított, kiegészített, megtoldott - Kosztolányi Dezső: Esti Kornél

- Jaj, mily ösztövér a vastagság - szólt Esti Kornél, mikor egy mennybéli könyvesboltban belelapozott az Esti Kornél című könyv 850 oldalas kritikai kiadásába. - 250 lap tűrhető szöveg, a többi merő szalmacséplés a novellák "válfajairól" és "hatásairól". Mindig viszolyogtam attól az unalmas és vizenyős szamárságtól, melyet általában irodalomtudománynak neveznek. Kétségbeestem annak az elképzelésétől, hogy ez a butaság nemzedékről nemzedékre száll, az idők végezetéig, mint valami örökletes átok. - Hó! - kiáltott rá Kosztolányi a polc túloldaláról -, a mi felfogásunk homlokegyenest ellenkezik. Én imádom a népemet, nyelvemet, az olvasók pedig engem, te meg mindent lesajnálsz. - Öregszel - kötekedett Esti. - Kosztolányi lehajtotta a fejét, és igyekezett a könyv borítóján lévő képhez hasonlítani. - Látod, mit írnak itt rólad a 673. lapon - folytatta Esti - "Kosztolányi Dezső halálával életműve lezárult". A tiedé, öregem, csakis a tiedé. Én nem öregszem. Nem tudok. - Nézd, ez egy editio maior, kiadás- és recepciótörténettel, tárgyi magyarázatokkal - szólt Kosztolányi. Te irigykedsz. Ezt a 600 oldalt sajnálod tőlem. - Sajnálja a fene, ha úgy is lenne, magamtól sajnálnám - legyintett rá Esti.

Interaktív

Sziget

Interaktív

"Alattad az egész történet" - Horváth Ádám Márk és Nagygyörgy Zoltán a Guruló emlékműről

Legközelebb a Szigeten lehet találkozni a Guruló emlékművel: egy véresnek tűnő fehér biciklivel, amelyet a roma sorozatgyilkosság áldozataival való együttérzés és a békés együttélés érdekében lehet megtekerni, mellette pedig adományokat lehet juttatni a gyilkosságokban érintett családok számára. Nagygyörgy Zoltánnal, az egyik ötletgazdával és Horváth Ádám Márkkal, az emlékmű tervezőjével beszélgettünk.

Sziget

Interaktív

rés a présen - Egy torony megtöltése - Fülöp Szilvia sajtófőnök

rés a présen: A Szigeten a Vodafone-nal egy tornyot építetek. Mit gondoltatok mögé? Fülöp Szilvia: Az idén sem akartunk hagyományos értelemben vett szponzorok lenni, akik csak beletolják a pénzt az adott rendezvénybe, és a helyszíni plakáterdő nagyságában mérik a sikerességüket.

Színház
Sport

Sport

Biciklis éjszakai városnézés - Éjjeli körjárat

Hol volt gigantikus szemétdomb a millenniumig? Mit kapunk az oroszoktól, hogy gondját viseljük a Szabadság téri szovjet emlékműnek? Melyik egyetemnek van saját temploma? Hol lenne az ország legmagasabb épülete, a Magyar Történelem Tornya? Válaszokat egy kölcsönzött bringa meg négy lelkes túravezető segítségével is kaphatunk - ha befizetünk a Cruise All Night nevű éjszakai biciklis "élménytúrára".

Gasztro
Lélek
Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Bionikus szemüveg Budapesten nyolc magyar kutató dolgozik azon, hogy a vakoknak és gyengénlátóknak egy mobiltelefon kamerája és egy kiegészítő készülék elég legyen ahhoz, hogy megállapítsák, milyen színű egy ruha, hol van a zebra az úttesten, vagy milyen jelzésű busz futott be a megállóba. Etikus hackerek A Google és a Mozilla után a Facebook is úgy döntött, hogy anyagilag is elismeri a szolgáltatásaiban hibákat kereső és azokat etikusan kezelő hackerek munkáját. A Facebook már eddig is fenntartott egy dicsőségfalat, mostantól pedig 500 dollár jutalmat ad minden bejelentett biztonsági hibáért. Nagy testvér Speciális szoftverrel ellenőrizteti a wifizőket Kína: a kínai rendőrség arra utasította a kávézókat, szállodákat és más üzleteket Peking központjában, hogy telepítsenek egy olyan szoftvert, amellyel ellenőrizhetik a wifihálózatot használókat, különben megbírságolják őket. Rokonság A teknősök a gyíkokkal, nem pedig a krokodilokkal és a madarakkal állnak közeli rokonságban - állapította meg egy amerikai kutatócsoport, véget vetve ezzel az őslénykutatók és a molekuláris biológusok több évtizedes vitájának. Összeférhetetlenség Missouri állam szenátusaelfogadtaa Senate Bill 54 nevű törvénycsomagot, amely megtiltja az államban minden tanárnak és a diákjaiknak, hogy ismerősnek jelöljék be egymást közösségi oldalakon. Hétmilliárd A Harvard demográfiai kutatásaszerintmég az idén megszületik a Föld hétmilliárdadik lakója.