étel, hordó - FÜLEMÜLE

  • .
  • 2009. szeptember 17.

Trafik

Ritka dolog, hogy egy rendszerváltás előtti, nem különösebben felkapott étterem ma is ugyanazzal a névvel és ugyanott működjön. A Fülemüle lehetne a szabályt erősítő kivétel, de nem az, mivel az egykori és mostani között akkora különbség van, hogy az ezredforduló táján átépített éttermet elnevezhették volna akár Rétisasnak.
Vagy Marabunak.

A régi egység a hetvenes-nyolcvanas évek hagyományosan olajgőzös, zsírpecsétes létesítményeinek volt a tipikus példánya, amit leginkább a Rókus Kórházból kiszökdöső betegek, illetve a Hírlapkiadó Vállalat Gyulai Pál utcai fotólaborjából menekülő fényképészek látogattak - elsősorban italozási céllal. A rendszerváltás után valamelyest felkapaszkodott, mára viszont teljesen megváltozott a helyzet.

A Fülemüle hangulatosra vett, azonban füstmentes (!) étteremmé változott. A falra vélhetően feltették az összes 20 centinél kisebb átmérőjű képkeretet - tartalomtól függetlenül, de mellettük megcsodálhatunk szocializmusból megmaradt táblákat, madarat ábrázoló hímzést, faliszőnyeget. Úgy tűnik, itt bármi dekoráció lehet, ami 20 évnél idősebb. Leszámítva a bútorzatot. A modern/régies garnitúra vitrines szekrényeiben főleg nippek, az asztalok és székek viszont masszív, mégis elegáns darabok. A teríték tökéletes, a személyzet: egy férfi és egy nő. Mindketten fiatalok, de látszik rajtuk, hogy megtanulták a leckét.

Az étlap egyik fejezete a budapesti zsidó konyha jellegzetességeivel kecsegtet, nem is lapoznánk tovább. Már csak azért sem, mert a libaleves maceszgombóccal (750 Ft/csésze) repülőrajt. A serpenyőben érkező főtt tojásos sóletre (1800 Ft) csak azért nem alkalmazzuk a legfényesebb jelzőket, és azért nem méricskéljük, mert a hazai vendéglátásban eddig azt tapasztaltuk, hogy legtöbbször csak valami híg babfőzeléket kínálnak ilyen névvel. Nos, a Fülemülében valóban sóletet adnak, így a "megszokottal" összehasonlítani rangon aluli lenne. A aszalt szilvás-mézes csirkét sárgarépás cimeszszel (2500 Ft) viszont nincs mihez mérni, bár a kifejezetten édes csirkecombot inkább azoknak ajánljuk, akik nagyon szeretik a meglepetéseket.

A desszertként felszolgált dióval töltött, bundázott macesz csokimártással (850 Ft) különös ízű kombináció, s ha létezne közös nevező a baklava meg egy bécsi cukrászda választéka között, nos, ez lenne az.

Figyelmébe ajánljuk

„A Száraz november azoknak szól, akik isznak és inni is akarnak” – így készítették elő a Kék Pont kampányát

Az idén már kilencedik alkalommal elindított kampány hírét nem elsősorban a plakátok juttatják el az emberekhez, hanem sokkal inkább a Kék Pont önkéntesei, akik a Száraz november nagyköveteiként saját közösségeikben népszerűsítik a kezdeményezést, sőt, néhány fővárosi szórakozóhely pultjaira „száraz” itallapokat is visznek.

Állami támogatás, pályázatírás, filozófia – Kicsoda a halloweeni tökfaragást megtiltó zebegényi polgármester?

Ferenczy Ernő még alpolgármesterként tevékenyen részt vett abban, hogy az előző polgármester illetményét ideiglenesen felfüggesszék. Közben saját vállalkozása tetemes állami támogatásokban részesült. Zebegény fura urát úgy ismerik, mint aki alapvetően nem rosszindulatú, de ha elveszíti a türelmét, akkor stílust vált.